Golob v času protesta doma na sedežu Nata, kjer je srečal z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom – TOPNEWS.si

Golob v času protesta doma na sedežu Nata, kjer je srečal z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom

Golob v času protesta doma na sedežu Nata, kjer je srečal z generalnim sekretarjem Jensom Stoltenbergom

Slovenija bo v bitki za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot tudi kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, je danes na sedežu zavezništva v Bruslju povedal premier Robert Golob.

Kot je pojasnil, je Slovenija pred približno mesecem dni podprla Ruttejevo kandidaturo za generalnega sekretarja, ki je bil tedaj edini kandidat. Pred nekaj tedni pa je kandidaturo napovedal še romunski predsednik Iohannis.

Njegovo kandidaturo je Slovenija vzela “zelo resno”, predvsem zaradi regionalne uravnoteženosti, je povedal Golob. To sicer še ne pomeni, da bo spremenila odločitev, ampak bo obe kandidaturi temeljito preučila.

Premier je poudaril, da kandidat na koncu potrebuje soglasno podporo držav članic zavezništva.

Naslednika Jensa Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Za glavnega favorita sicer velja Rutte, ki si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic, kar pa bi nizozemskemu premierju lahko preprečila Madžarska. Budimpešta je namreč v začetku meseca sporočila, da Rutteja za novega generalnega sekretarja Nata ne namerava podpreti.

Trenutnemu generalnemu sekretarju Stoltenbergu, ki je danes na sedežu zavezništva v Bruslju sprejel premierja Goloba, se mandat izteče 1. oktobra letos.

PROGRAM, 21. marec 2024

Srečanje predsednika vlade z generalnim sekretarjem zveze NATO

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se bo v četrtek, 21. marca 2024, na sedežu Nata v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Nata g. Jensom Stoltenbergom.
Glavne teme pogovora bodo priprave na vrh Nata v Washingtonu julija letos, delitev bremen, Ukrajina, Zahodni Balkan, Indopacifik in druga aktualna vprašanja.

9.00 – 9.30 Bilateralno srečanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba z generalnim sekretarjem Zveze NATO g. Jenson Stoltenbergom

Executive Meeting Room

fototermin za uradne fotografe na začetku

9.30 – 9.45 Skupna tiskovna konferenca predsednika vlade dr. Roberta Goloba in generalnega sekretarja zveze NATO g. Jensa Stoltenberga

Press Briefing Room

jezik: angleščina

fototermin

Predsednik vlade na Vrhu o jedrski energiji v Bruslju

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo 21. marca 2024 na povabilo belgijskega predsednika vlade Alexandra De Crooja in generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaela Grossija udeležil tudi prvega Vrha o jedrski energiji v Bruslju.
Gre za prvi vrh o jedrski energiji, na katerega je vabljenih 36 držav z vsega sveta, ki že uporabljajo jedrsko energijo ali pa načrtujejo začetek vlaganj v njen razvoj.
Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo udeležil uvodnega dela zasedanja, kjer bodo voditelji držav podali svoje nacionalne izjave in sprejeli zaključno deklaracijo. V svojem nagovoru bo predstavil slovenska stališča do jedrske energije in načrte v zvezi z njenim povečanjem v Sloveniji.

10.00 Udeležba predsednika vlade dr. Roberta Goloba na otvoritvi Vrha jedrske energije

Brussels Expo (Place de Belgique 1, 1020 Bruselj)

12.00 skupinsko fotografiranje članov “jedrskega zavezništva “

Redno zasedanje Evropskega sveta

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo v četrtek in petek, 21. in 22. marca 2024, udeležil tudi rednega zasedanja Evropskega sveta.
V ospredju dvodnevnega zasedanja bodo nadaljnja podpora Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko agresijo, varnost in obramba, razmere na Bližnjem vzhodu, širitev EU, migracije in aktualne razmere na področju kmetijstva.
Slovenija podpira nadaljnjo krepitev pomoči Ukrajini in njenemu prebivalstvu. Slovenija tudi poziva k čimprejšnji ustavitvi spopadov in zagotovitvi nujne humanitarne pomoči v Gazo ter trajnega miru v regiji.
Pričakuje se, da bo Evropski svet na podlagi pozitivnega poročila Evropske komisije Bosni in Hercegovini (BiH) dal zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, za kar si Slovenija že dlje časa prizadeva. Naj spomnimo, da je predsednik vlade dr. Robert Golob med drugim novembra lani na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovil pismo o pomenu širitve EU na Zahodni Balkan, v katerem je izrazil pričakovanje, da bodo voditelji o začetku pristopnih pogajanj z BiH odločili do konca tega leta. Na Evropskem svetu 14. decembra 2023 je bil nato sprejet pomemben sklep za Bosno in Hercegovino, in sicer, da se pogajanja odpirajo, a pod pogoji, ki jih mora država izpolniti. EU glede BiH še nikoli ni bila tako enotna, kar je pomembno sporočilo za državo, ki bi lahko začela pristopna pogajanja, če bo Evropski svet na prihajajočem zasedanju dal zeleno luč.
Slovenija pozdravlja tudi razpravo voditeljev o aktualnih izzivih na področju kmetijstva, za kar se je zavzela že na zadnjem zasedanju Evropskega sveta. Predsednik vlade je že takrat prisluhnil pozivu slovenskih kmetov, da se ta tema odpre. Slovenija podpira predlog Evropske komisije glede izkoriščanja obdelovalne oziroma neobdelane zemlje, ki že pripravlja omilitev določenih zahtev, hkrati pa Slovenija pričakuje, da se pri uvozu hrane iz tretjih držav spoštujejo enake okoljske zahteve, kot veljajo v EU. Preskrba s kakovostno pridelano hrano je za EU pomembna strateška tema, ta hrana pa mora biti tudi zdrava, zato mora biti kombinacija med zdravo hrano in pa uvoznimi kriteriji iz tretjih držav zelo jasno definirana.

PROGRAM, 21. marec 2024

12.40 Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba na Svet EU
sledi »Doorstep« izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba za medije
13.00 – 15.00 Delovno kosilo članov Evropskega sveta z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov g. Antóniom Guterresem

soba S5, Svet EU – Europa

fototermin na začetku

sledi Srečanje članov Evropskega sveta s predsednico Evropskega parlamenta gospo Roberto Metsola

soba S5, Svet EU – Europa

15.30 zaključek srečanja
sledi Delovna seja članov Evropskega sveta

soba S5, Svet EU – Europa

19.30 Delovna večerja članov Evropskega sveta, ki se je udeleži predsednik vlade dr. Robert Golob

soba S11, Svet EU – Europa

sledi »Exit doorstep« izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba za medije

PROGRAM, 22. marec 2024

9.30 Skupinsko fotografiranje
forum, Svet EU – Europa
sledi Slovesnost ob obletnici Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru
Soba S5, Svet EU – Europa
10.30 zaključek slovesnosti
sledi Delovna seja voditeljev Evroskupine  
Soba S5, Svet EU – Europa
12.30 – 14.00 Delovno kosilo članov Evropskega sveta, ki se ga udeleži predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob
Soba S5, Svet EU – Europa
sledi »Exit doorstep« izjava predsednika vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba za medije

Z lepimi pozdravi,

Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

COMMENTS

Wordpress (0)