(VIDEO) Maastrichtsko soočanje 2024: Ursula von der Leyen šokirala socialiste in zelene z izjavo, da ne izključuje možnosti sodelovanja s skrajno desno ECR – TOPNEWS.si

(VIDEO) Maastrichtsko soočanje 2024: Ursula von der Leyen šokirala socialiste in zelene z izjavo, da ne izključuje možnosti sodelovanja s skrajno desno ECR

(VIDEO) Maastrichtsko soočanje 2024: Ursula von der Leyen šokirala socialiste in zelene z izjavo, da ne izključuje možnosti sodelovanja s skrajno desno ECR

Sedem morebitnih šefov Evropske komisije – in ena, ki želi podaljšati njeno vladavino –  so se pomerili v prvi razpravi volilne kampanje za EU . Na prvem soočenju vodilnih kandidatov evropskih strank za vodenje Evropske komisije se je razprava razvnela predvsem o zelenem prehodu, pa tudi o zunanji politiki. Spregovorili so še o sodelovanju po volitvah, pri čemer trenutna predsednica komisije Ursula von der Leyen ni izključila možnosti sodelovanja s skrajno desno ECR.

Razprava o zelenem prehodu na soočenju v nizozemskem Maastrichtu, ki ga je soorganiziral bruseljski medij Politico in so ga spremljali predvsem mladi, se je vrtela predvsem o financiranju ukrepov, namenjenih boju proti podnebnim spremembam.

Von der Leyen iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) je poudarila, da bo treba poleg javnih sredstev, ki jih je na voljo 655 milijard evrov, mobilizirati tudi zasebni kapital.

Vodilni kandidat Stranke Evropske levice Walter Baier se je medtem zavzel, da bi sredstva za financiranje zelenega prehoda pridobili z obdavčenjem najbogatejših. Kritičen pa je bil do “ponovnega uvajanja varčevalne politike v okviru novih javnofinančnih pravil”.

Do varčevanja je bil kritičen tudi Bas Eickhout (Zeleni), ki se je zavzel za oblikovanje evropskega naložbenega sklada, ki bi bil namenjen tudi financiranju javnega prometa in dostopnih stanovanj. “Zeleni dogovor je bil dober start, ampak smo šele na začetku maratona,” je poudaril.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) in Nicolas Schmit iz vrst socialistov (PES) sta medtem poudarila, da je treba v zeleni prehod vključiti tudi kmete. Schmit je obenem izrazil nasprotovanje temu, da bi naredili premor v izvajanju zelenih politik.

Anders Vistisen iz vrst skrajno desne politične stranke Identiteta in demokracija (ID) pa je na drugi strani dejal, da si sploh ne bo prizadeval za doseganje okoljskih ciljev, kar je naletelo na oster odziv Maylis Rossberg iz Evropske svobodne zveze (EFA). Ta se je zavzela za to, da bi za potrebe financiranja boja proti podnebnim spremembam bolje izkoristili potencial evropskih regij in evropskega notranjega trga.

Valeriu Ghiletchi, vodilni kandidat Evropskega krščanskega političnega gibanja, se je medtem zavzel za uravnotežen pristop k zelenemu prehodu, v skladu s katerim bi poskrbeli za naravo obenem pa tudi za blaginjo ljudi.

Druga osrednja tema današnjega soočenja je bila zunanja politika in obramba, pri čemer se je Schmit zavzel za vzpostavitev posebnega obrambnega sklada, pa tudi več sodelovanja na področju obrambe.

Pomen skupne obrambe je poudarila tudi liberalka Strack-Zimmermann. “Smo močan kontinent s 450 milijoni ljudi in lahko storimo več. Začeti moramo takoj,” je poudarila.

Von der Leyen in Eickhout sta tudi v navezavi na rusko agresijo na Ukrajino izpostavila sodelovanje skrajno desnih strank, ki so del ID, z Rusijo in Kitajsko.

Vistisen iz ID je v odzivu opozoril na afero Katargate, v katero so bili vpleteni predvsem socialisti, pa tudi na afero naročanja cepiv proti covidu-19, povezano s trenutno predsednico komisije. Ta je poudarila, da je bilo sklepanje pogodb s podjetjem Pfizer transparentno.

Ob tem je izključila možnost povolilnega sodelovanja z ID, medtem ko ga z drugo skrajno desno stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki nimajo svojega vodilnega kandidata, ni povsem. “To bo odvisno od sestave Evropskega parlamenta in kdo bo v kateri skupini,” je povedala.

S tem je poskrbela za presenečen odziv kandidatov PES Schmita in Zelenih Eickhouta. Nicolas Schmit iz vrst socialistov in demokratov je javno napadel pripravljenost Ursule von der Leyen iz EPP sodelovati z ECR in dejal, da je presenečen. Socialisti so tradicionalni partner EPP v Evropskem parlamentu, zato ni čudno, da se počuti nekoliko izdanega.

COMMENTS

Wordpress (0)