“CIA je bila glavna v vojni, še preden se je začela” – Newsweek je objavil članek, ki natančno opisuje vlogo Cie v ukrajinskem konfliktu: “Obstaja tajna vojna s tajnimi pravili, ki so podlaga za vse, kar se dogaja v Ukrajini” – TOPNEWS.si

“CIA je bila glavna v vojni, še preden se je začela” – Newsweek je objavil članek, ki natančno opisuje vlogo Cie v ukrajinskem konfliktu: “Obstaja tajna vojna s tajnimi pravili, ki so podlaga za vse, kar se dogaja v Ukrajini”

“CIA je bila glavna v vojni, še preden se je začela”  – Newsweek je objavil članek, ki natančno opisuje vlogo Cie v ukrajinskem konfliktu: “Obstaja tajna vojna s tajnimi pravili, ki so podlaga za vse, kar se dogaja v Ukrajini”

Ena največjih skrivnosti ukrajinske vojne je, koliko CIA ne ve. Agencija je glede razmišljanja in namenov Volodimirja Zelenskega enako negotova kot glede Vladimirja Putina . In ko se ruski voditelj sooča z največjim izzivom po neuspešnem uporu, si Agencija prizadeva razumeti, kaj bosta storili obe strani – ker je predsednik Joe Biden odločil, da Združene države (in Kijev ) ne bodo sprejele nobenih ukrepov, bi lahko ogrozil samo Rusijo ali preživetje ruske države, da Putin ne bi stopnjeval konflikta in vso Evropo zajel v novo svetovno vojno. V zameno pričakuje, da Kremelj ne bo stopnjeval vojne prek Ukrajine ali se zatekel k uporabi jedrskega orožja.

Stališče Amerike je ogroženo, ker skorajšnji upor Jevgenija Prigožina , vodje skupine Wagner , postavlja vprašanje, ali je Moskvi zmanjkalo možnosti.

“Putinov hrbet je res ob steni,” je za Newsweek povedal višji uradnik obrambne obveščevalne službe, ki je opozoril, da medtem ko CIA popolnoma razume, kako močno je Rusija obtičala v Ukrajini, je zelo v temi glede tega, kaj bi lahko Putin storil glede tega. Glede na govorjenje o morebitnem namestitvi ruskega jedrskega orožja v Belorusijo in v luči Prigožinovega javnega razkritja strašnih stroškov bojevanja, kar je Moskva zamolčala, uradnik pravi, da je to še posebej občutljiv trenutek. “To, kar se dogaja izven bojišča, je zdaj najpomembnejše,” pravi uradnik, ki so mu omogočili anonimnost, da bi lahko govoril odkrito. “Obe strani se zavezujeta, da bosta omejili svoja dejanja, vendar morajo te obljube uveljaviti ZDA. Vse to je odvisno od kakovosti naših obveščevalnih podatkov.”

“Obstaja tajna vojna s tajnimi pravili, ki so podlaga za vse, kar se dogaja v Ukrajini,” pravi visoki obveščevalni uradnik Bidnove administracije, ki je prav tako govoril z Newsweekom . Uradnik, ki je neposredno vpleten v načrtovanje ukrajinske politike, je za razpravo o zelo zaupnih zadevah zahteval anonimnost. Uradnik (in številni drugi uradniki za nacionalno varnost, ki so govorili z Newsweekom ) pravijo, da imata Washington in Moskva desetletja izkušenj pri oblikovanju teh skrivnih pravil, zaradi česar mora Cia igrati izjemno pomembno vlogo: kot glavni vohun, kot pogajalec, kot dobavitelj obveščevalnih podatkov, kot logist, kot prepirač mreže občutljivih Natovihodnosov in morda najpomembnejše od vsega, saj agencija poskuša zagotoviti, da vojna ne bi še naprej ušla izpod nadzora.

“Ne podcenjujte prednostne naloge Bidnove administracije, da Američane obdrži stran od nevarnosti in pomiri Rusijo, da ji ni treba stopnjevati,” pravi visoki obveščevalni častnik. “Je Cia na terenu znotraj Ukrajine?” se retorično sprašuje. “Da, ampak tudi ni nečedno.”

Newsweek je poglobljeno preučil obseg in obseg dejavnosti Cie v Ukrajini, zlasti v luči naraščajočih kongresnih vprašanj o obsegu pomoči ZDA in ali se predsednik Biden drži svoje obljube, da ne bo imel “škornjev na tleh”. Niti CIA niti Bela hiša nista dali konkretnih odgovorov za potrditev, vendar sta zahtevali, da Newsweek ne razkrije posebnih lokacij operacij Cie v Ukrajini ali na Poljskem, da ne imenuje drugih držav, vpletenih v tajna prizadevanja Cie, in da ne imenuje zračni promet, ki podpira skrivno logistično prizadevanje ZDA. Po večkratnih prošnjah za uradni komentar je Cia zavrnila. Niti ukrajinska niti ruska vlada nista odgovorili na zahteve za komentar.

Med svojo trimesečno preiskavo je Newsweek govoril z več kot ducatom obveščevalnih strokovnjakov in uradnikov. Newsweek je iskal tudi nasprotna mnenja. Vsi verodostojni strokovnjaki in uradniki, s katerimi se je pogovarjal Newsweek, so se strinjali, da je bila CIA uspešna pri diskretnem opravljanju svoje vloge pri obravnavi Kijeva in Moskve, pri premikanju gora informacij in materiala ter pri obravnavi različnih drugih držav, od katerih so nekatere tiho pomagajo, hkrati pa se poskušajo izogniti ruskemu križu. In niso oporekali, da se je morala agencija pri glavni nalogi Cie – vedeti, kaj se dogaja v glavah voditeljev Rusije in Ukrajine – boriti.

Obveščevalni strokovnjaki pravijo, da je ta vojna edinstvena v tem, da so Združene države na strani Ukrajine, vendar obe državi nista zaveznici. In čeprav ZDA pomagajo Ukrajini proti Rusiji, formalno niso v vojni s to državo. Tako veliko tega, kar Washington naredi za pomoč Ukrajini, ostane tajnega – in veliko tega, kar je običajno v domeni ameriške vojske , izvaja agencija. Vse, kar se naredi, vključno z delom v sami Ukrajini, mora biti v skladu z omejitvami, ki jih je določil Biden.

“To je zapleteno ravnotežje – Cia je zelo dejavna v vojni, hkrati pa ni v nasprotju z osrednjo obljubo Bidnove administracije, ki je, da na terenu ni ameriških škornjev,” pravi drugi visoki uradnik obveščevalne službe, ki mu je bila odobrena anonimnost za pogovor Newsweek .

Za Cio je njena glavna vloga v vojni v Ukrajini zagotovila dvig morale po kislem odnosu med nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovimi vohunskimi šefi. Drugi uradnik pravi, da čeprav nekateri v agenciji želijo bolj odkrito govoriti o njenem prenovljenem pomenu, se to verjetno ne bo zgodilo. “Korporacijsko Cio skrbi, da bi lahko preveč bahavosti o njeni vlogi izzvalo Putina,” pravi predstavnik obveščevalne službe.

To je deloma razlog, zakaj se CIA tudi močno distancira od vsega, kar nakazuje neposreden napad na Rusijo in kakršno koli vlogo v dejanskem boju – nekaj, kar je Kijev že večkrat naredil, od sabotaže plinovoda Severni tok in mostu v Kerški ožini do brezpilotnih letal in napade posebnih operacij čez mejo. Zdi se, da so ti napadi v nasprotju z obljubami Zelenskega, da Ukrajina ne bo sprejela ukrepov, ki bi lahko razširili obseg vojne.

“Mnenje, ki ga zagovarjajo mnogi, da je CIA osrednja v bojih – na primer pri ubijanju ruskih generalov na bojišču ali pri pomembnih napadih zunaj Ukrajine, kot je potopitev paradne ladje Moskva – v Kijevu ne deluje dobro. ,” pravi en upokojeni višji uradnik vojaške obveščevalne službe, ki mu je bila odobrena anonimnost za pogovor z Newsweekom . “Če želimo, da nas Kijev posluša, se moramo spomniti, da Ukrajinci zmagujejo v vojni, ne mi.”

Washington je tiho izrazil nezadovoljstvo vladi Zelenskega glede napada na Severni tok septembra lani, vendar so temu dejanju sabotaže sledili drugi napadi, vključno z nedavnim napadom brezpilotnih letal na sam Kremelj. To je sprožilo vprašanja o eni od glavnih obveščevalnih odgovornosti Cie – vedeti dovolj o tem, kaj Ukrajinci načrtujejo, da bi vplivali nanje in se držali svojega tajnega sporazuma z Moskvo.

CIA je bila osrednja v vojni, še preden se je začela. Na začetku svoje administracije je Biden določil režiserja Williama Burnsa za svojega globalnega reševalca težav – tajnega operaterja, ki lahko komunicira s tujimi voditelji zunaj običajnih kanalov, nekoga, ki bi lahko zasedel pomemben geopolitični prostor med odkritim in prikritim, in uradnika, ki bi lahko organiziral delo v areni, ki obstaja med tem, kar je strogo vojaško, in tem, kar je strogo civilno.

Kot nekdanji veleposlanik v Rusiji je bil Burns še posebej vpliven v zvezi z Ukrajino. CIA je spremljala krepitev Rusije in novembra 2021, tri mesece pred invazijo, je Biden poslal Burnsa v Moskvo, da bi Kremelj posvaril o posledicah vsakega napada. Čeprav je ruski predsednik zavrnil Bidnovega odposlanca, ko je ostal v njegovem zatočišču v Sočiju ob Črnem morju, 800 milj stran, se je strinjal, da bo govoril z Burnsom prek varnega telefona v Kremlju.

“Na neki ironičen način je bilo srečanje zelo uspešno,” pravi drugi višji uradnik obveščevalne službe, ki je bil o tem obveščen. Čeprav je Rusija napadla, sta državi lahko sprejeli preizkušena in resnična pravila ceste. Bidnova administracija se je zavezala, da se ZDA ne bodo borile neposredno niti si prizadevale za spremembo režima. Rusija bi omejila svoj napad na Ukrajino in delovala v skladu z nenavedenimi, a dobro razumljenimi smernicami za tajne operacije.

“Obstajajo tajna pravila,” pravi visoki uradnik obrambne obveščevalne službe, “tudi če niso kodificirana na papirju, še posebej, če nekdo ni vpleten v vojno za uničenje.” To vključuje ohranjanje vsakodnevnih meja vohunjenja, ne prestopanje določenih meja in nenapadanje vodstva ali diplomatov drug drugega. “Na splošno so Rusi spoštovali te globalne rdeče črte, tudi če so te črte nevidne,” pravi uradnik.

Ko so ruske sile vdrle v Ukrajino, so morale ZDA hitro prestaviti prestavo. CIA je, tako kot preostali del ameriške obveščevalne skupnosti, napačno razumela rusko vojaško zmogljivost in odpornost Ukrajine, saj Rusiji ni uspelo zavzeti Kijeva in se je umaknila s severa.

Julija lani sta se obe strani odločili za dolgo vojno. Ko se je vojna premaknila, se je pozornost Washingtona spremenila od zelo javnih in simboličnih napotitev vojakov v Evropo, da bi “odvrnila” nadaljnje ruske poteze, do zagotavljanja orožja za ohranitev sposobnosti Ukrajine za boj. Spričo mojstrskega javnega lobiranja Zelenskega so se ZDA počasi in nerad strinjale z dobavo boljšega in daljšega dosega, orožja, ki bi teoretično lahko ogrozilo rusko ozemlje in se tako spogledovalo s strahovitimi stopnjevanjem.

“Zelenski je zagotovo prehitel vse druge v tem, da je dobil, kar hoče, toda Kijev se je moral strinjati, da bo spoštoval tudi nekatere nevidne linije,” pravi visoki uradnik obrambne obveščevalne službe. V tajni diplomaciji, ki jo je večinoma vodila CIA, se je Kijev zavezal, da orožja ne bo uporabil za napad na Rusijo. Zelenski je odkrito povedal, da Ukrajina ne bo napadla Rusije.

V zakulisju je bilo treba tudi prepričati na desetine držav, da so sprejele omejitve Bidnove administracije. Nekatere od teh držav, vključno z Veliko Britanijo in Poljsko, so pripravljene prevzeti več tveganja, kot je Bela hiša pripravljena. Drugi – vključno z nekaterimi sosedami Ukrajine – ne delijo povsem ameriške in ukrajinske gorečnosti za konflikt, ne uživajo soglasne podpore javnosti pri svojih protiruskih prizadevanjih in ne želijo nasprotovati Putinu.

Cia je morala upravljati s tem podzemljem, pri čemer je delovala prek svojih zunanjih obveščevalnih služb in tajne policije, namesto prek javnih politikov in diplomatov. Agencija je vzpostavila lastne operativne baze in prizorišča. Cia je iskala pomoč pri ukrajinskih sosedah, da bi bolje razumela Putina, pa tudi Zelenskega in njegovo administracijo. Osebje agencije je hodilo v Ukrajino in iz nje na tajnih misijah, da bi pomagalo pri delovanju novega orožja in sistemov, od katerih nekateri niso bili javno razkriti. Toda operacije Cie so vedno potekale z namenom, da bi se izognili neposrednemu spopadu z ruskimi enotami.

“CIA je delovala znotraj Ukrajine, pod strogimi pravili in z omejitvijo, koliko osebja je lahko v državi hkrati,” pravi drugi visoki uradnik vojaške obveščevalne službe. “Posebnim temnopoltim operaterjem je prepovedano izvajati tajne misije, in ko jih izvajajo, je to v zelo ozkem obsegu.” (Črne posebne operacije se nanašajo na tiste, ki se izvajajo tajno.)

Preprosto, osebje Cie lahko rutinsko gre – in lahko stori – tisto, kar ameriško vojaško osebje ne more. To vključuje tudi znotraj Ukrajine. Vojski pa je vstop v Ukrajino prepovedan, razen v skladu s strogimi smernicami, ki jih mora odobriti Bela hiša. To omejuje Pentagon na majhno število osebja veleposlaništva v Kijevu. Newsweek ni mogel ugotoviti točnega števila osebja Cie v Ukrajini, vendar viri nakazujejo, da je manj kot 100 naenkrat.

Potem ko so bili vsi pripadniki ameriške vojske februarja 2022 javno umaknjeni iz Ukrajine, vključno s silami za posebne operacije, ki so bile v zakulisju, je Bela hiša določila vloge, ki bi jih lahko imele različne agencije pri odzivu ZDA. Predsednik Biden je podpisal direktive o nacionalni varnosti in “predsedniško ugotovitev”, ki dovoljuje nekatere tajne operacije proti Rusiji. Med Pentagonom in Cio so bili vzpostavljeni »pasovi«, tako kot so bili vzpostavljeni v Afganistanu takoj po 11. septembru. Burns in obrambni minister Lloyd Austin tesno sodelujeta; odnosi obeh agencij po navedbah Cie še nikoli niso bili boljši.

Zdaj, več kot leto dni po invaziji, Združene države vzdržujejo dve ogromni mreži, eno javno in drugo tajno. Ladje dostavljajo blago v pristanišča v Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in na Poljskem, te zaloge pa se s tovornjaki, vlaki in zrakom prevažajo v Ukrajino. Vendar tajno flota komercialnih letal (“siva flota”) prečka Srednjo in Vzhodno Evropo, prevaža orožje in podpira operacije Cie. CIA je vprašala Newsweekne da bi identificiral posebne baze, kjer to omrežje deluje, niti da bi imenoval izvajalca, ki upravlja letala. Višji uradnik uprave je dejal, da je bil velik del mreže uspešno tajen in da je napačno domnevati, da ruska obveščevalna služba pozna podrobnosti prizadevanj Cie. Washington meni, da če bi bila dobavna pot znana, bi Rusija napadla vozlišča in poti, je dejal uradnik.

Ničesar od tega ni mogoče obdržati brez velikih protiobveščevalnih prizadevanj, da bi preprečili rusko vohunjenje, ki je krušno delo Agencije. Ruska obveščevalna služba je zelo aktivna v Ukrajini, pravijo obveščevalni strokovnjaki, in domneva se, da skoraj vse, kar ZDA delijo z Ukrajino, pride tudi do ruske obveščevalne službe. Druge vzhodnoevropske države so prav tako prepredene z ruskimi vohuni in simpatizerji, zlasti države na prvi liniji.

“Velik del našega časa je namenjen lovljenju ruskih prodorov v tuje vlade in obveščevalne službe,” pravi uradnik vojaške protiobveščevalne službe, ki dela na vojni v Ukrajini. “Bili smo uspešni pri identifikaciji ruskih vohunov v ukrajinski vladi in vojski ter na različnih drugih točkah v dobavni verigi. Toda ruski prodor v vzhodnoevropske države, tudi tiste, ki so članice Nata, je globok in ruske vplivne operacije so neposrednega pomena.”

Ko je skozi Vzhodno Evropo začelo teči orožje v vrednosti milijard dolarjev, je drugo vprašanje, s katerim se ukvarja Cia, boj proti korupciji, ki se je izkazala za velik problem. To ne vključuje samo obračunavanja, kam gre orožje, ampak tudi zatiranje kraj in protivrednosti, povezanih s premikom tolikšne količine materiala v Ukrajino.

Manj kot mesec dni po tem, ko so ruski tanki prečkali mejo na poti v Kijev, je direktor Cie Burns pristal v Varšavi, obiskal direktorje poljskih obveščevalnih agencij in sestavil končne dogovore, ki bi Cii omogočili, da ukrajinsko sosedo uporabi kot svoje tajno središče. .

Od konca hladne vojne sta Poljska in ZDA prek Cie vzpostavili posebej tople odnose. Poljska je med letoma 2002 in 2003 v vasi Stare Kiejkuty gostila “črno mesto” CIE za mučenje. Po začetni ruski invaziji na Donbas in Krim leta 2014 se je dejavnost Cie razširila, tako da je Poljska postala njena tretja največja postaja v Evropi.

Poljska je uradno postala središče Natovega odziva, najprej pri obravnavi stotisočev beguncev, ki so bežali pred bitkami, nato pa kot logistično središče za vračanje orožja v Ukrajino. Država je postala tudi središče odkritega vojaškega odziva. Na Poljskem je bil ustanovljen prednji štab V. armadnega korpusa (5. korpus). Dodatne zaloge in strelivo za uporabo v ZDA so shranjeni na Poljskem. Aktivirana je bila stalna garnizija vojske, prva na vzhodnem krilu Nata, danes pa je na Poljskem okoli 10.000 ameriških vojakov.

Toda resnična vrednost Poljske je njena vloga v tajni vojni Cie. Burns se je lani aprila vrnil v Varšavo, kjer se je ponovno srečal z notranjim ministrom in koordinatorjem “posebnih služb” Mariuszom Kaminskim, svojim poljskim kolegom, da bi razpravljali o obsegu sodelovanja med državama, zlasti pri zbiranju obveščevalnih podatkov. Iz Poljske se lahko uradniki Cie za primere povežejo s svojimi številnimi agenti, vključno z ukrajinskimi in ruskimi vohuni. Osebje Cie na kopnem v Centru za posebne dejavnosti skrbi za varnost in komunicira s svojimi ukrajinskimi partnerji in silami za posebne operacije 20 držav, od katerih skoraj vse delujejo tudi iz poljskih baz. Kibernetski operaterji CIA tesno sodelujejo s svojimi poljskimi partnerji.

Tesnost ameriško-poljskih odnosov se je še posebej obrestovala v 24 urah novembra lani. Burns je bil na sedežu turške obveščevalne službe v Ankari, kjer se je sestal z ruskim kolegom Sergejem Nariškinom. Tam je poudaril “strateško stabilnost”, kot je povedal visoki ameriški vladni uradnik, in izdal novo stransko opozorilo, da Združene države ne bodo tolerirale jedrskih groženj ali stopnjevanja. Iz Turčije je odletel naprej v Ukrajino, da bi Zelenskega seznanil s pogovori.

Medtem ko je bil na poti, je v poljskem mestu Przewodow, manj kot 32 milj od ukrajinske meje, padla raketa, kar je sprožilo diplomatsko in tiskovno norijo. Ruski napad na državo Nata bi sprožil 5. člen Natove listine, načelo, da je napad na eno napad na vse. Toda ameriški obveščevalci so s spremljanjem toplotnih signalov, ki spremljajo vsako izstrelitev rakete, takoj ugotovili, da raketa izvira iz Ukrajine in ne iz Rusije. (Izkazalo se je, da gre za ukrajinsko raketo zemlja-zrak, ki se je pokvarila.) Burns je dobil obveščevalne podatke iz Washingtona in jih takoj posredoval poljskemu predsedniku Andrzeju Dudi.

Ena kriza je bila preprečena. Kuhal pa se je nov. Stavki znotraj Rusije so se nadaljevali in celo stopnjevali, v nasprotju s temeljnim pogojem ZDA za podporo Ukrajini. V Rusiji se je zgodil skrivnostni val atentatov in sabotaž, nekateri so se zgodili v Moskvi in ​​okolici. CIA je ugotovila, da so bili nekateri napadi domačega izvora, izvedla pa jih je nastajajoča ruska opozicija. Toda drugi so bili delo Ukrajine – čeprav analitiki niso bili prepričani o obsegu usmeritev ali vpletenosti Zelenskega.

Na začetku vojne je Kijev sklenil lasten “nedogovor” z Washingtonom, da bi sprejel omejitve Bidnove administracije glede napada na Rusijo, čeprav je bil zaradi tega v vojaško slabšem položaju, saj so ruske sile izvajale zračne in raketne napade z lastnega ozemlja. V zameno so ZDA obljubile orožje in obveščevalne podatke, ki so prihajali v vedno večjih količinah, in ognjeno moč, ko je Zelenski vse bolj pritiskal.

“Nedogovor je trajal kar nekaj časa. Prišlo je do občasnih čezmejnih topniških napadov in nekaj napačnega orožja, ki je pristalo v Rusiji; v vsakem primeru je Ukrajina zanikala kakršno koli vpletenost.

Nato je 26. septembra sledil napad na plinovode Severni tok. Čeprav niso v Rusiji, so bili v večinski lasti ruskega državnega plinskega podjetja Gazprom. Ukrajina je ponovno zanikala vpletenost kljub sumom Cie. Nimamo “nič opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nimamo informacij o … sabotažnih skupinah,” je dejal glavni pomočnik Zelenskega in kakršno koli ugibanje o nasprotnem označil za “zabavne teorije zarote”.

Sledil je napad s tovornjakom bombo na most v Kerški ožini 8. oktobra. Ukrajina je grozila z napadom na 12 milj dolg most, ki povezuje Rusijo in Krimski polotok, ki si ga je Moskva priključila leta 2014 s potezo, ki jo je velik del sveta obsodil kot nezakonito . Čeprav ni bilo jasno, kdo je izvedel napad, je Putin okrivil ukrajinske “posebne službe”. Na srečanju s svojim Varnostnim svetom je Putin dejal: “Če se bodo poskusi izvajanja terorističnih dejanj na našem ozemlju nadaljevali, bodo odgovori Rusije ostri in bodo po svojem obsegu ustrezali stopnji groženj, ustvarjenih za Rusko federacijo.” In res je Rusija odgovorila z več napadi na tarče v ukrajinskih mestih.

“Ti napadi le še dodatno krepijo našo zavezo, da bomo stali ob strani ukrajinskega ljudstva, dokler bo potrebno,” je o ruskem povračilnem napadu dejala Bela hiša. V zakulisju pa si je Cia prizadevala ugotoviti izvor. “CIA je z napadom na Krimski most ugotovila, da Zelenski bodisi ni imel popolnega nadzora nad lastno vojsko bodisi ni želel vedeti za določene akcije,” pravi uradnik vojaške obveščevalne službe.

Napadu na kerški most je sledil še daljši napad na rusko bombniško bazo Engels, skoraj 700 milj od Kijeva. Po besedah ​​visokega ameriškega uradnika CIA ni vedela za nobenega od teh napadov vnaprej, vendar so začele krožiti govorice, da je agencija prek neke skrivnostne tretje osebe usmerjala druge, naj napadejo Rusijo. Agencija je podala oster in nenavaden uradni demanti. “Obtožbe, da Cia nekako podpira saboterske mreže v Rusiji, so kategorično napačne,” je dejala tiskovna predstavnica Cie Tammy Thorp.

Januarja letos se je Burns vrnil v Kijev, da bi se srečal z Zelenskim in njegovimi ukrajinskimi kolegi, pri čemer sta razpravljala o tajni vojni in potrebi po ohranitvi strateške stabilnosti. “Kijev je začel okušati potencialno zmago in je bil zato bolj pripravljen tvegati,” pravi drugi visoki uradnik obveščevalne službe. “Toda do konca leta so se pojavile tudi ruske diverzantske skupine.” Januarski pogovori so imeli majhen učinek. Kar zadeva same diverzantske napade, je visoki uradnik ameriške vlade za Newsweek povedal , da Cia ni imela predhodnega znanja o kakršnih koli ukrajinskih operacijah.

Vse to je kulminiralo z napadom z brezpilotnim letalom 3. maja znotraj obzidja Kremlja v Moskvi. Sekretar ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev je okrivil ZDA in Veliko Britanijo, češ da so “teroristični napadi, storjeni v Rusiji … namenjeni destabilizaciji družbeno-političnih razmer in spodkopavanju ustavnih temeljev in suverenosti Rusije”. Ukrajinski uradniki so implicitno priznali krivdo. “Karma je kruta stvar,” se je odzval svetovalec Zelenskega Mykhailo Podolyak in prilil olja na ogenj.

Visoki poljski vladni uradnik je za Newsweek povedal , da bo Kijev morda nemogoče prepričati, naj spoštuje nedogovor, ki ga je sklenil, da bi omejil vojno. “Po mojem skromnem mnenju CIA ne razume narave ukrajinske države in nepremišljenih frakcij, ki tam obstajajo,” pravi poljski uradnik, ki je želel ostati anonimen, da bi lahko govoril odkrito.

V odgovoru je visoki uradnik ameriške obrambne obveščevalne službe poudaril občutljivo ravnotežje, ki ga mora agencija ohraniti v svojih številnih vlogah, in rekel: “Oklevam reči, da je CIA spodletela.” Toda uradnik je dejal, da so diverzantski napadi in čezmejni boji ustvarili povsem nov zaplet in da bi nadaljevanje ukrajinskih sabotaž “lahko imelo katastrofalne posledice”.

COMMENTS

Wordpress (0)