(VIDEO) Biden v Veliki Britaniji začenja evropsko turnejo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Biden v Veliki Britaniji začenja evropsko turnejo

(VIDEO) Biden v Veliki Britaniji začenja evropsko turnejo

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes v Veliki Britaniji začel večdnevno evropsko turnejo, v središču katere bo njegova udeležba na dvodnevnem vrhu Nata v Litvi. V gradu Windsor se bo danes prvič srečal z britanskim kraljem Karlom III., odkar je bil maja okronan, predviden pa ima tudi pogovor z britanskim premierjem Rishijem Sunakom.

Sunaka je sicer junija gostil v Beli hiši, ko sta obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini. ZDA in Velika Britanija sta tesni zaveznici, ki sodelujeta pri vseh globalnih vprašanjih.

Ameriški predsednik se bo tokrat prvič srečal z novim britanskim kraljem, saj se je maja njegovega kronanja v Londonu udeležila njegova soproga Jill. Bil pa je na pogrebu Charlesove matere, kraljice Elizabete II., septembra lani.

Biden bo nato odpotoval v Vilnius, kjer se bo v torek in sredo udeležil vrha zveze Nato. V središču pozornosti bo nadaljnja podpora zavezništva Ukrajini v obrambi pred ruskimi silami, medtem ko Kijev pričakuje jasen signal o povabilu v Nato po koncu vojne. Na vrhu bodo govorili tudi o krepitvi obrambnih izdatkov v evropskih članicah zavezništva.

Iz Litve bo ameriški predsednik odpotoval na Finsko, najnovejšo članico Nata, ki se je za vstop v zavezništvo odločila lani po začetku ruske agresije na Ukrajino. Odločila se je skupaj s Švedsko, katere sprejem pa blokirata Turčija in Madžarska. V Helsinkih se bo Biden srečal tudi z voditelji nordijskih držav – Danske, Finske, Islandije, Norveške in Finske.

COMMENTS

Wordpress (0)