Slovenija v letošnjem poročilu o vladavini prava v članicah EU pričakuje izboljšanje ocene glede svobode medijev in pravosodnega sistema – TOPNEWS.si

Slovenija v letošnjem poročilu o vladavini prava v članicah EU pričakuje izboljšanje ocene glede svobode medijev in pravosodnega sistema

Slovenija v letošnjem poročilu o vladavini prava v članicah EU pričakuje izboljšanje ocene glede svobode medijev in pravosodnega sistema

Evropska komisija bo danes objavila četrto poročilo o vladavini prava v državah članicah EU, ki vsebuje pregled sprememb na področju pravne države v uniji in razvoj v posameznih članicah sedemindvajseterice, tudi Sloveniji. V poročilu bo podana tudi ocena izvajanja priporočil, ki jih je komisija za posamezne članice prvič predstavila lani.

Slovenija lahko v letošnjem poročilu, kot se je neuradno izvedelo v Bruslju, pričakuje oceno o izboljšanju in napredku na nekaterih področjih v skladu s priporočili iz lanskega poročila, med drugim glede svobode medijev in pravosodnega sistema, pri določenih vprašanjih pa pomisleki komisije zaradi pomanjkanja napredka ostajajo.

Komisija je lani v zvezi s Slovenijo opozorila na slabšanje položaja novinarjev, pri čemer je med priporočili podala vzpostavitev pravnih in drugih varovalk za zaščito novinarjev, predvsem na spletu. Priporočila je – podobno kot v nekaterih drugih članicah – tudi okrepitev neodvisnosti javnih medijev.

Letno poročilo komisije o stanju pravne države sicer preučuje razvoj dogodkov v državah članicah na štirih ključnih področjih: pravosodni sistem, boj proti korupciji, svoboda in pluralnost medijev ter sistem zavor in ravnovesij. Poročilo pri tem obravnava tudi izzive, ugotovljene v prejšnjih poročilih.

Od lanskega leta poročilo vsebuje tudi posebna priporočila za vse države članice, katerih namen je spodbujati nadaljevanje že začetih ali načrtovanih reform v posameznih državah in pomagati pri identifikaciji potrebnih izboljšav.

COMMENTS

Wordpress (0)