“Sodelovanje s civilno družbo je še vedno ena izmed ključnih zavez Svobode in jo tudi aktivno uresničujemo”- V koaliciji zavračajo očitke o nepripravljenosti na dialog – TOPNEWS.si

“Sodelovanje s civilno družbo je še vedno ena izmed ključnih zavez Svobode in jo tudi aktivno uresničujemo”- V koaliciji zavračajo očitke o nepripravljenosti na dialog

“Sodelovanje s civilno družbo je še vedno ena izmed ključnih zavez Svobode in jo tudi aktivno uresničujemo”- V koaliciji zavračajo očitke o nepripravljenosti na dialog

V koaliciji ob očitkih o zavračanju dialoga poudarjajo, da se odzivajo na številna vabila in pogovore, ki jih pripravlja civilna družba. Ob tem so v SD in Levici poudarili, da se pri iskanju rešitev trudijo, da so te sprejemljive za vse, v Gibanju Svoboda pa, da je ključ za uspešno sodelovanje medsebojno spoštovanje, razumevanje in konstruktivnost.

Civilna iniciativa Glas ljudstva je namreč za danes napovedala povolilno javno soočenje vodij koalicijskih strank z ljudstvom, v enaki obliki, kot je potekalo pred državnozborskimi volitvami pred letom dni. A se po njihovih navedbah prvaki strank soočenja niso bili pripravljeni udeležiti. Kot so zapisali, so se v strankah “tik pred zdajci” odločili, da na soočenje pošljejo vodje poslanskih skupin.

Zato so se danes na prvake koalicijskih strank Roberta Goloba, Tanjo Fajon in Luko Mesca obrnili z javnim pismom, v katerem so med drugim zapisali, da zavračanje dialoga ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah. Vodje koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levice znova vabijo na soočenje 20. septembra.

“Sodelovanje s civilno družbo je še vedno ena izmed ključnih zavez Svobode in jo tudi aktivno uresničujemo,” so v odzivu  zapisali v Gibanju Svoboda. Obenem so v največji vladni stranki pojasnili, da so vabilo civilne iniciative prejeli v začetku meseca brez predhodnega usklajevanja glede primernosti datuma. “Predsednik vlade ima obveznosti razporejene za več mesecev naprej in pričakovali bi, da bodo termini tako z njim kot ostalima dvema predsednikoma strank usklajeni vnaprej,” so poudarili.

Ne glede na to so prvaki strank poskrbeli za udeležbo vodij poslanskih skupin, a se je Glas ljudstva po navedbah Svobode kljub temu odločil, da prekliče javno soočenje, saj da vodje poslanskih skupin naj ne bi bili primerni sogovorniki. V Gibanju Svoboda so ob tem poudarili, da je predsednik stranke Robert Golob v predvolilnem soočenju svoje zaveze podal v imenu stranke, vodja poslanske skupine Borut Sajovic pa je prav tako eden izmed visokih predstavnikov stranke in zato po njihovi oceni primeren sogovornik za omenjeno soočenje.

Tudi v SD so pojasnili, da se je načrtovani termin prekrival z načrtovanim diplomatsko gospodarskim obiskom predsednice stranke Tanje Fajon v Južno Korejo, zato so zagotovili udeležbo vodje poslancev Janija Prednika, na kar so organizatorji po njihovih navedbah dogodek odpovedali.

Ob tem so v stranki še poudarili, da v okviru zmožnosti sprejemajo zainteresirane posameznike in organizacije na pogovore ter se odzivajo na številna vabila. “V SD smo se zavzeli za drugačno politiko, drugačno kulturo dialoga in sodelovanja, drugačen način vodenja,” so navedli. Menijo namreč, da je dolžnost politike, da sliši in upošteva pričakovanja ljudi ter zatrjujejo, da se to ne bo spremenilo. Kot so še zatrdili, verjamejo v moč sodelovanja za boljšo družbo in državo ter pri odločanju o spremembah sledijo temu, da te koristijo čim širši skupini ljudi.

Tudi v Levici so navedli, da se v stranki redno udeležujejo različnih pogovorov kot tudi soočenj, ki jih pripravlja civilna družba. “Civilnodružbene organizacije so zavezniki pri doseganju skupnih ciljev, hkrati pa tisti, ki lahko politiki nastavijo ogledalo ter izrekajo opozorila in kritike,” so prepričani. Tako zatrjujejo, da vez s civilno družbo ohranjajo tudi po vstopu v vlado in iščejo za vse sprejemljive rešitve.

COMMENTS

Wordpress (0)