“Smo res država, ki tem otrokom ne bo plačala kosila?” – Inštitut 8. marec v ofenzivi pred današnjim glasovanjem o brezplačnih kosilih za osnovnošolce – TOPNEWS.si

“Smo res država, ki tem otrokom ne bo plačala kosila?” – Inštitut 8. marec v ofenzivi pred današnjim glasovanjem o brezplačnih kosilih za osnovnošolce

“Smo res država, ki tem otrokom ne bo plačala kosila?” – Inštitut 8. marec v ofenzivi pred današnjim glasovanjem o brezplačnih kosilih za osnovnošolce

DZ bo na današnji seji obravnaval predloga sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, s katerima Inštitut 8. marec predlaga uvedbo brezplačnih kosil za vse osnovnošolce. Poslanci bodo imeli na mizi še nekaj zakonskih predlogov, med njimi novelo zakona o javnih financah.

Po predlogu, ki so ga v inštitutu vložili s pomočjo 5000 podpisov državljanov, bi brezplačna kosila za osnovnošolce uvedli januarja 2024. A je parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost in mladino ob obravnavi predlogov sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uporabljati septembra 2027.

Predstavniki vlade so namreč opozorili, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, do česar bi po uveljavitvi sprememb prišlo. Je pa odbor, da bi ublažil stiske otrok iz socialno šibkejših družin še pred septembrom 2027, na predlog koalicije v zakon vnesel določilo, s katerim je razširil sedanje subvencioniranje kosil od septembra 2024.

“Anita Ogulin o tem, da smo lahko najmočnejši zaveznik vlade”Humanitarne organizacije, kakršna je Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, nimamo nič proti vladi, poslancem ali politiki, ki vodi našo državo.  Ampak če smo civilna družba, ki deluje med ljudmi v stiskah, poznamo njihove tegobe, moramo nanje opozarjati in želimo si sodelovati, ker je politika ta, ki ima moč.” V revščino drsi srednji razred, zaposleni starši, ki jih je sram prositi za pomoč. Revščina otroke razslojuje in izolira. To je nepravično in nepošteno. Otroci, ki imajo želje, potencial, vendar tega ne morejo razviti zaradi materialnega pomanjkanja. To lahko spremenimo.Jutri. To, da dobijo otroci iz družin v 4. dohodkovnem razredu polno subvencijo in otroci iz 5. dohodkovnega razreda 50 % subvencijo, pokrije tiste družine, ki trenutno izpadejo. To je recimo otrok matere samohranilke, ki zasluži približno 1000 evrov na mesec. V enem letu so se cene hrane, šolskih potrebščin, energije in življenjskih stroškov na splošno tako zvišale, da je ta amandma najmanj, kar lahko storimo že s prihodnjim letom, pri čemer so tukaj tudi krediti, najemnine in podobno.To so otroci, ki čutijo socialno izključenost, vedo, da je njihovim staršem težko plačati kosilo.Smo res država, ki tem otrokom ne bo plačala kosila?” so na Twitterju zapisali v Inštitutu 8. marec.

V Inštitutu 8. marec so sicer poslance pozvali, naj se razširjeno subvencioniranje kosil uveljavi že jeseni letos, brezplačna kosila za vse pa leta 2026. V proceduro so kot predlagatelji zakona zato vložili svoja dopolnila, o katerih bo danes odločal DZ.

DZ bo danes obravnaval tudi novelo zakona o javnih financah, po kateri bi skladno z odločbo ustavnega sodišča ustavni organi sami določali obseg svojega finančnega načrta ter pri prevzemanju obveznosti v času priprave proračuna in ob zaključku tekočega leta ne bi bili omejeni. Gre za DZ, državni svet, ustavno sodišče, varuha človekovih pravic in računsko sodišče.

Predvidena je tudi obravnava predlogov novel zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev ter zakona o nadzoru državne meje.

COMMENTS

Wordpress (0)