“Življene ni video igra” – Odprtih ostaja veliko vprašanj o tem, kako, zakaj in kdaj natančno je prišlo do tragičnega dogodka s Titanom – TOPNEWS.si

“Življene ni video igra” – Odprtih ostaja veliko vprašanj o tem, kako, zakaj in kdaj natančno je prišlo do tragičnega dogodka s Titanom

“Življene ni video igra” – Odprtih ostaja veliko vprašanj o tem, kako, zakaj in kdaj natančno je prišlo do tragičnega dogodka s Titanom

 

Podvodno daljinsko vodeno vozilo je včeraj  približno 500 metrov od ostankov ladje Titanik na dnu Atlantika našlo razbitine, ki pripadajo pogrešani podmornici Titan, je dejal kontraadmiral John Mauger iz ameriške obalne straže. Ob tem je pojasnil, da je prišlo do katastrofalne izgube pritiska in posledično do implozije plovila.

 

“V imenu ameriške obalne straže in celotnega združenega poveljstva izrekam najgloblje sožalje družinam. Podpora, ki smo jo prejeli med to zelo zapleteno iskalno akcijo, je bila ogromna in izjemno cenjena,” je dejal Mauger in dodal, da trupel petih članov posadke verjetno ne bodo mogli vrniti na površje.

Za zdaj še ni jasno, kdaj točno je prišlo do implozije plovila, je pa Mauger potrdil, da podvodni zvoki, ki so jih reševalne ekipe zaznale v sredo, verjetno niso prihajali iz podmornice, poroča britanski BBC.

Prav tako je dejal, da bo obalna straža še naprej preiskovala območje, kjer so našli razbitine. “Na prizorišču je trenutno medicinsko osebje in drugi tehniki, v naslednjih 24 urah pa bomo začeli z demobilizacijo osebja in plovil s prizorišča,” je še dodal.

Tudi podjetje OceanGate, ki je organiziralo odpravo, je že pred tem potrdilo, da sta plovilo in posadka izgubljena. “Zdaj menimo, da so naš izvršni direktor Stockton Rush, Šahzada Davud in njegov sin Suleman, Hamish Harding ter Paul-Henri Nargeolet žal izgubljeni,” je sporočilo podjetje.

“Ti možje so bili pravi raziskovalci, ki so si delili poseben pustolovski duh ter globoko strast do raziskovanja in varovanja svetovnih oceanov. V tem tragičnem času smo v srcu s temi petimi dušami in njihovimi družinskimi člani,” je dodalo podjetje in se zahvalilo vsem, ki so pomagali pri iskanju podmornice Titan in njene posadke.

Iskanje podmornice se je začelo v nedeljo zvečer, ko so izgubili stik s posadko. Podvodno daljinsko vodeno vozilo je nato danes v bližini ostankov ladje Titanik v Atlantskem oceanu odkrilo “polje razbitin”, kjer so med drugim našli pristajalni okvir in zadnji pokrov pogrešane podmornice.

Strokovnjaki so že dlje časa opozarjali, da bi lahko ogromen pritisk pod vodo povzročil implozijo plovila. Kot je pojasnil Dale Mole, nekdanji zdravnik ameriške mornarice, je bila v tem primeru smrt za potnike na krovu Titana takojšnja.

“Čeprav bi bil smrten izid tragičen, bi bilo za posadko huje, če bi obtičali v plovilu. Lahko si samo predstavljate, kako bi bilo v mrazu in s pomanjkanjem kisika. Če jih že ne moremo dobiti nazaj, je to najboljši možni scenarij,” je dodal še pred uradno potrditvijo smrti petih potnikov podmornice Titan.

Odprtih ostaja veliko vprašanj o tem, kako, zakaj in kdaj natančno je prišlo do tega tragičnega dogodka, še poroča BBC. Predstavnik ameriške obalne straže je ob koncu novinarske konference napovedal, da bodo še naprej zbirali informacije, pristojne oblasti pa se bodo dogovorile o izvedbi natančnejše preiskave.

 

COMMENTS

Wordpress (0)