Robert Golob bo pred evropskim parlamentom nastopil v času, ko ga pretresa eden od največjih korupcijskih škandalov – TOPNEWS.si

Robert Golob bo pred evropskim parlamentom nastopil v času, ko ga pretresa eden od največjih korupcijskih škandalov

Robert Golob bo  pred evropskim parlamentom nastopil v času, ko ga pretresa eden od največjih korupcijskih škandalov

Predsednik vlade Robert Golob bo danes v Strasbourgu nagovoril poslanke in poslance Evropskega parlamenta. Po pričakovanjih naj bi bile osrednje teme njegovega govora energetska kriza v EU in ukrepi proti njej, zeleni prehod ter širitev EU na Zahodni Balkan s poudarkom na prizadevanjih za podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini.

Pred nagovorom evroposlancev se bo premier srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, s katero bosta imela tudi skupno izjavo. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, se bo Golob v Strasbourgu srečal tudi z evropskimi poslanci iz Slovenije, na programu pa ima med drugim tudi srečanji s predsedujočim politični skupini Renew Stephanom Sejournejem in s člani te skupine.

Premier Golob bo v Evropskem parlamentu nastopil v okviru razprav iz cikla To je Evropa, v katerih voditelji članic EU predstavijo svoje vizije o prihodnosti povezave, navajajo v parlamentu, kjer so slovenskega premierja napovedali kot enega vodilnih strokovnjakov na področju energetike.

Evropski poslanci bodo danes popoldne med drugim razpravljali o podkupovalni aferi, ki pretresa Evropski parlament in v središču katere se je znašla tudi ena od podpredsednic te institucije Eva Kaili. Sešla naj bi se tudi konferenca predsednikov parlamenta, ki naj bi sprožila postopek za njeno razrešitev z mesta podpredsednice.

Kot so navedli v parlamentu, bodo poslanci razpravljali o sumih korupcije iz Katarja in širši potrebi po preglednosti in odgovornosti v evropskih institucijah. V četrtek pa bodo poslanci v zvezi s tem sprejemali tudi resolucijo.

Mistri EU za evropske zadeve pa  bodo danes v Bruslju nadaljevali priprave na vrh EU, v ospredju katerega bosta Ukrajina in energetska kriza. Razpravljali bodo tudi o širitvi EU, pri čemer bo v ospredju vprašanje podelitve statusa kandidatke BiH. Na dnevnem redu je tudi razprava o vladavini prava v Sloveniji in še štirih članicah EU.

Ministri, pristojni za evropske zadeve, bodo na današnjem zasedanju Sveta EU za splošne zadeve razpravljali in predvidoma sprejeli sklepe o širitvi EU. Pri tem naj bi odločali tudi o predlogu Evropske komisije, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Odločitev mora soglasno podpreti vseh 27 držav članic. Slovenija, ki jo bo na zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin, si skupaj s še nekaterimi članicami prizadeva za čimprejšnjo podelitev statusa, ki bi jo lahko že ta četrtek potrdili tudi voditelji EU na srečanju v Bruslju.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila po ponedeljkovem zasedanju ministrov za zunanje zadeve optimistična, saj da so padle še zadnje ovire za podelitev statusa BiH.

Priprave na vrh EU bodo sicer ena od točk dnevnega reda današnjega zasedanja. V ospredju vrha bodo vojna v Ukrajini in pomoč EU tej državi, energetska vprašanja ter varnostna in obrambna politika.

V okviru letnega dialoga o pravni državi pa bodo ministri danes opravili razpravo o poročilu Evropske komisije o vladavini prava za Slovenijo in še štiri druge članice – Poljsko, Portugalsko, Romunijo in Švedsko.

COMMENTS

Wordpress (0)