Poskus digitalne rekonstrukcije uničenih dokumentov nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi je spodletel – TOPNEWS.si

Poskus digitalne rekonstrukcije uničenih dokumentov nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi je spodletel

Poskus digitalne rekonstrukcije uničenih dokumentov nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi je spodletel

Poskus digitalne rekonstrukcije uničenih dokumentov nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi je spodletel, ocenjuje petkovo poročilo nemških zveznih revizorjev. V 28 letih od začetka rekonstrukcije, ki je stala 17 milijonov evrov, jim je namreč uspelo rekonstruirati 3,2 odstotka dokumentov, od tega le 0,1 odstotkov digitalno.

V zadnjih letih obstoja t. i. Nemške demokratične republike so uslužbenci Stasija v velikem obsegu uničevali tajne dokumente. V upanju na njihovo ponovno sestavo pa je bilo zavarovanih približno 15.500 vreč, polnih razrezanih dokumentov. Ti naj bi vsebovali pomembne informacije o nadzoru, ki ga je Stasi izvajal v nekdanji Vzhodni Nemčiji.

Toda 28 let po začetku rekonstrukcije dokumentov so revizorji prišli do zaključka, da je bil poskus, ki je stal približno 17 milijonov evrov, neuspešen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fraunhoferjev inštitut za proizvodne sisteme in tehnologijo oblikovanja je od leta 2007 poskušal rekonstrukcijo izvesti s pomočjo računalniške tehnologije, vendar so zaradi številnih tehničnih ovir rekonstruirali le omejeno število datotek.

Po podatkih zveznega računskega sodišča so strokovnjaki doslej rekonstruirali 3,2 odstotka dokumentov, od tega le 0,1 odstotkov digitalno.

Revizorji so že večkrat kritizirali nemške oblasti in medije ter jim očitali, da rekonstrukcije dokumentov Stasija ne jemljejo resno. “S takšnim tempom dela bi bili dokumenti obnovljeni šele čez okvirno 847 let,” so še dodali.

Vzhodnonemško ministrstvo za državno varnost Stasi je s pomočjo ovaduhov desetletja nadzorovalo bolj ali manj vse vidike življenja tamkajšnjega prebivalstva.

COMMENTS

Wordpress (0)