(V ŽIVO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost glede referenduma o drugem bloku Jek 2, Matej Tonin pa o referendumu o drvah in plinu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost glede referenduma o drugem bloku Jek 2, Matej Tonin pa o referendumu o drvah in plinu

(V ŽIVO) Gibanje Mladi za podnebno pravičnost glede referenduma o drugem bloku Jek 2, Matej Tonin pa o referendumu o drvah in plinu

Ta teden bo zasedalo več delovnih teles DZ. Pred odborom za infrastrukturo bosta predloga posvetovalnih referendumov o Jek 2 in o energetskem zakonu. Gibanje Mladi za podnebno pravičnost, pa so za danes sklicali tiskovno konfrenco pred državni zborom na Trgu republike na kateri bodo spregovorili o referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem ter okviru za strokovno in transparentno upravljanje s projektom.

Na klopeh članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se bosta v tem tednu znašla  dva predloga za razpis posvetovalnih referendumov. V torek jih čaka obravnava predloga za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (Jek 2) in postavitvi manjših modularnih jedrskih reaktorjev drugod po državi, ki so ga vložili v največji opozicijski stranki SDS. Prepričani so, da gre za projekt celotne Slovenije, ki nujno potrebuje močan in stabilen vir energije, tega pa vidijo v jedrski energiji. Ob tem ocenjujejo, da je zdaj “idealen, optimalen ali celo skrajni čas” za posvetovalni referendum na to temo.

Odbor bi moral predlog obravnavati že pretekli mesec, a so nato v SDS predlagali preložitev. Vseh pet parlamentarnih strank se je namreč konec januarja poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu, strinjale so se tudi, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.

Kaj natančno se bo zgodilo s predlogom, sicer za zdaj še ni povsem jasno. V SDS so izrazili pripravljenost, da ga umaknejo, lahko pa bi tudi služil kot podlaga za iskanje soglasja strank okoli natančne formulacije vprašanja in datuma referenduma. Precej verjetno pa je, da bo DZ najprej potrdil resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki naj bi jo v kratkem v parlament poslala vlada in bo predvidoma opredeljevala tudi konkretne projekte na jedrskem področju.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je pred torkovim zasedanjem odbora DZ za infrastrukturo, na katerem se bo odločalo o pobudi SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2), ponovno pozvalo k zavrnitvi pobude. Razpis referenduma se jim brez vseh relevantnih podatkov projekta zdi preuranjen.

“V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na stežaj odpira vrata ponovni zgodbi gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj,” je na današnji novinarski konferenci pred DZ v Ljubljani poudaril Primož Ribarič iz gibanja Mladi za podnebno pravilnost.

Po njihovem mnenju bi morali odločevalci, namesto da se ukvarjajo z referendumom in resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pospešiti procese za pripravo vseh potrebnih analiz ter sprejem celovitega okvira upravljanja s projektom. Ta bo po njihovi oceni v največji možni meri preprečil sistemsko korupcijo ter projekt naredil transparentnejši in strokovnejši.

Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politično vrh pozvalo, naj ne skličejo preuranjenega referenduma o Jeku 2. Kot so danes znova dejali, ni znana nobena osnovna informacija o projektu. Med drugim se ne ve niti, kolikšen bo strošek investicije, kolikšna bo cena električne energije iz elektrarne, kdo bo nosil stroške gradnje, kdo bo nosil vsa tveganja, če gre s projektom karkoli narobe, ali je vprašanje za odlagališče visoko radioaktivnih odpadkov rešeno, kakšna bo moč elektrarne in kdo bo soinvestitor v projektu. “Sklicevanje referenduma v takšni situaciji je velika norost,” je izpostavil Ribarič.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS glasilo: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?” To vprašanje se gibanju zdi zavajajoče, saj vsi potrebni podatki o projektu sploh še niso znani.

Podobno se po njihovi oceni dogaja z resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je bila pred kratkim v javni obravnavi. “Z njo želi državni zbor dati podporo gradnji Jeka 2 brez obstoja nekih resnih podatkov in analiz. Prav na resolucijo bi se lahko vezalo tudi referendumsko vprašanje,” je dejal Ribarič.

Gibanje je zato na poslance danes ponovno obrnilo tri zahteve. Prva je, da naj se referendum izvede šele takrat, ko bodo znane vse ključne informacije o projektu. “Nujno je, da imamo prebivalke in prebivalci Slovenije ključne ekonomske, tehnične, okoljske, družbene in energetske informacije o projektu,” je dejala Klara Prem Cerar.

Druga njihova zahteva je, da se zavrne obstoječo verzijo resolucije o miroljubni uporabi jedrske energije, ki jasno podpira gradnjo Jeka 2. Tretja zahteva pa nanaša na sprejetje celovitega okvira upravljanja s projektom. Pri tem predlagajo 12 konkretnih ukrepov, s katerimi bi v največji možni meri omejili sistemsko korupcijo in nezakonitosti, znane iz afere Teš 6.

Po mnenju gibanja je na referendum smiselno počakati dve leti, v tem času pa pospešiti vse procese, da bi prišli do informirane odločitve, ki bo pomagala pri odločitvi za scenarij uporabe samo obnovljivih virov energije, brez jedrske, ali uporabe obnovljivih virov energije skupaj z jedrsko. Prepričani so, da je treba imeti pred odločitvijo za gradnjo Jek 2 dobre temelje in da njihov predlog proces pospešuje, in ne upočasnjuje.

Novinarsko konferenca gibanja Mladi za podnebno pravičnost, na kateri bodo spregovorili o referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem ter okviru za strokovno in transparentno upravljanje s projektom in  ki bo danes ob 12. uri pred DZ na Šubičevi 4 v Ljubljani bomo prenašali  živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

V NSi pa  ob več v parlamentarni postopek vloženih predlogih za posvetovalne referendume predlagajo izvedbo “superreferendumskega dneva”. Kot smiselno ocenjujejo, da bi državljani ob vprašanjih o Jeku 2 in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja odločali tudi o dveh širših temah, migracijah ter zelenem prehodu, je dejal prvak NSi Matej Tonin.

V DZ so namreč trenutno vloženi štirje predlogi za posvetovalne referendume. Prvega izmed teh je vložila opozicijska SDS, in sicer o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (Jek 2). Omenjen predlog bo na klopeh matičnega odbora v torek. Vseh pet parlamentarnih strank se je sicer konec januarja poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu, strinjale so se tudi, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.

Predsednik NSi Tonin je ob tem na današnji novinarski konferenci dejal, da je v prvem koraku smiselno preveriti širše soglasje o naklonjenosti jedrski energiji, nato pa ob znanih konkretnih številkah in izvajalcih še enkrat preveriti podporo na referendumu, zlasti, če bo vladna koalicija za to vprašanje sprejemala poseben zakon.

Minuli teden je koalicija v parlamentarni postopek vložila tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. NSi pa je medtem v DZ vložila dva predloga za razpis posvetovalnih referendumov, o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije.

Po besedah predsednika stranke Tonina zato, ker ko “opozicija ni slišana in ko vlada ne sliši niti ljudi, je referendumska zahteva edino orodje, ki ga še ima opozicija”. “To smo tudi uporabili v dveh primerih, kjer se nam je zdelo res kaplja čez rob, da gredo stvari v napačno smer,” je izpostavil.

Pri predlogu energetskega zakona so NSi med drugim zmotila določila glede zemeljskega plina in naprav na lesno biomaso. Tonin je danes znova izpostavil pričakovanje, da bo vlada sporna določila črtala. Vladna stran je sicer v preteklih tednih že večkrat zagotovila, da bodo umaknili določila glede naprav na lesno biomaso.

V predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ pa je za NSi sporno določilo, s katerim bi otrokom pripadnikov narodov nekdanje SFRJ omogočili učenje maternega jezika in kulture v osnovnih in srednjih šolah. Po besedah Tonina pa je problem pri omenjenih otrocih v neznanju slovenskega jezika, da bi se lahko čim bolje integrirali v slovensko družbo. Koalicija je sicer z dopolnilom že črtala omenjen člen.

Tonin ocenjuje, da oba predloga omenjenih zakonov odpirata širši temi, in sicer zeleni prehod ter migracijsko politiko države, zato bi bilo smiselno o tem državljane vprašati na referendumu. V NSi so tako ob teh temah pripravljeni tudi razširiti za zdaj oblikovani referendumski vprašanji. “Tako bi na en dan lahko obdelali pomembna vprašanja, ki se tičejo Slovenije,” je navedel.

Pri prvi temi je po njegovih besedah jasno, da je pri načrtih za zeleni prehod šla marsikatera stvar narobe, da se je “skakalo v bazen brez vode” in “brezglavo divjalo”. Zato bi s posvetovalnim referendumom politika lahko začrtala jasno smer v energetiki za prihodnost. Pri migracijski politiki pa je po njegovem prepričanju na mizi vprašanje, “ali podpiramo multikulti pristop ali integracijski pristop”.

Tonin se je sicer ob tem danes dotaknil še preostalega aktualnega političnega dogajanja v državi. Ob kadrovskih menjavah v največji vladni stranki Gibanje Svoboda in kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, ki so se zvrstile v minulem tednu, je ocenil, da si mora vsak predsednik vlade postaviti ekipo, s katero bo lahko delal in dosegal dobre rezultate.

“Kot je v stranki za dober ali slab rezultat vedno odgovoren predsednik, je isto v vladi. Predsednik vlade je tisti, ki nosi ključno odgovornost. Te menjave vidim v tem duhu, vsakdo pa si posteljo postilja sam,” je dodal.

Ob začetku volilnih opravil pred volitvami poslancev v Evropski parlament pa je napovedal, da bodo v NSi kandidatno listo po potrditvi na izvršilnem odboru javnosti razgrnili konec meseca. Tudi sam se bo potegoval za mandat na evropskem političnem parketu. Ali bo ob tem zasedel nosilno mesto na listi NSi, pa danes ni želel razkriti.

Novinarsko konferenca predsednika NSi Mateja Tonina, na kateri bo spregovoril o vloženih predlogih za razpis posvetovalnih referendumov in ki bo danes ob 15. uri v prostorih poslanske skupine NSi v DZ na Šubičevi 4 bomo prav tako prenašali v živo na Topnenews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)