(VIDEO) Kučan in Janša se na predstavitvi Ruplove knjige nista rokovala, pozdravila, niti pogledala – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kučan in Janša se na predstavitvi Ruplove knjige nista rokovala, pozdravila, niti pogledala

(VIDEO) Kučan in Janša se na predstavitvi Ruplove knjige nista rokovala, pozdravila, niti pogledala

Nekdanji politik Dimitrij Rupel je v ljubljanski knjigarni Konzorcij predstavil knjigo Voditelji Slovenije. Avtor v njej popisuje prelomne dogodke v slovenski politiki med leti 1988 in 2009. Osredotoča se na delo Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše, ki so po mnenju avtorja odločilno prispevali k slovenski osamosvojitvi.

Rupel je na predstavitvi dejal, da se je na štiri omenjene politike osredotočil tudi zato, ker so bistveno zaznamovali slovensko politično, kulturno in gospodarsko življenje po koncu hladne vojne. “Brez teh štirih ljudi slovenske države ne bi bilo,” je poudaril.

Rupel meni, da bi knjiga Voditelji Slovenije lahko bila eden od priročnikov za slovensko zgodovino. “Vprašanja, ki jih odpiram, so izpitna vprašanja za bodoče državnike,” je ocenil Rupel.

Na vprašanje, kakšne bi morale biti značilnosti dobrega državnika, je dejal, da sta bistveni vljudnost in pripravljenost sprejemati odločitve z opozicijo. Državniki so po njegovem mnenju “ljudje, ki jim ni mogoče očitati, da zlorabljajo svoj položaj. Zadnje čase pa je postala politična kultura, ki jih naši sedanji politiki uporabljajo, zelo trdi, neprijazni, bi rekel, uničevalni”.

Predstavitve sta se na Ruplovo povabilo udeležila tudi Janša in Kučan, ki sta pozdravila izid knjige. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janša je dejal, da je stvarnost zelo zapletena in “jo velikokrat razumemo šele, ko postane zgodovina”. Po njegovih besedah je ravno iz knjig o osamosvojitvi izvedel veliko o ekonomiji in drugih področjih v tem času.

“Slovenska osamosvojitev je zelo velik, mora biti tudi najboljši in najpomembnejši projekt, ki smo ga Slovenci v svoji zgodovini uresničili. Je kot veliko drevo, ki raste iz mnogih korenin, zato se ga ne da razumeti preko enostranskega prikazovanja, ki je v glavnem veljalo ali pa velja še zmeraj,” je poudaril prvi predsednik Slovenije Kučan.

Kučan in Janša, ki se na predstavitvi nista rokovala niti pozdravila pa sta ob robu predstavitve knjige, kjer sta komentirala zgodovinske dogodke  odgovarjala tudi na vprašanja novinarjev glede aktualnega političnega trenutka.

Po  oceni Janeza Janše je stanje v državi v nekaterih delih takšno ali celo boljše, “kot smo sanjali ob plebiscitu za samostojno Slovenijo ali ko smo se zanjo borili”. Dejal je, da ni bilo pričakovanj o tem, da bo Slovenija članica v mednarodnih organizacijah in celo predsedovala Svetu EU. Kljub temu ima država po Janševih besedah še veliko neizkoriščenih priložnosti, med katerimi je omenil, da so se v zadnjem obdobju v Sloveniji okrepile sile izključevanja.

Napovedal je, da bo protest v organizaciji SDS naslednji teden zadnji poziv k razumu in treznosti oblasti. “Potem pa bodo junija imeli v rokah najmočnejše orožje demokracije volivci. Verjamem, da bo rezultat dodatna budnica in streznitev,” je dejal. Ocenil je, da bodo naslednje državnozborske volitve predčasne.

Kučan je ob robu predstavitve ocenil, da aktualne razmere niso optimistične, niso pa niti tako katastrofične, kot jih prikazujejo mediji. “Upam, da bo na koncu prevladala treznost,” je dejal. O tem, ali ima aktualni predsednik vlade Robert Golob možnost, da mandat izpelje do konca, ni želel soditi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)