(VIDEO) Viktor Orban trdi, da mu je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump dejal, da “ne bo dal niti penija” za vojno v Ukrajini. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Viktor Orban trdi, da mu je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump dejal, da “ne bo dal niti penija” za vojno v Ukrajini.

(VIDEO) Viktor Orban trdi, da mu je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump dejal, da “ne bo dal niti penija” za vojno v Ukrajini.

Premier Viktor Orban je za madžarsko državno televizijo povedal, da ima Trump po srečanju z nekdanjim predsednikom ZDA na Floridi “jasno vizijo”. Orban je  razkril komentar Trumpa, ki kandidira na novembrskih predsedniških volitvah, ko je med intervjujem za državno televizijo M1 pozno v nedeljo, potem ko je odpotoval na Florido, da bi se srečal s Trumpom dela:  »Ima zelo jasno vizijo, s katero se je težko ne strinjati. Pravi naslednje: Prvič, v ukrajinsko-ruski vojni ne bo dal niti centa,« je dejal Orban v intervjuju, ki ga povzema Al Jazeera.

Orban v rusko-ukrajinski vojni , ki je nedavno vstopila v tretje leto, pogosto poziva k prekinitvi ognja in mirovnim pogovorom . Trdi tudi, da je Trump najbolj usposobljen za končanje konflikta, saj je izrazil upanje, da se vrne na oblast. »Zato se bo vojna končala, ker je očitno, da Ukrajina ne more stati na svojih nogah. … Če Američani ne bodo dali denarja, Evropejci sami ne bodo mogli financirati te vojne. In potem je vojne konec,« je dejal.

Izjava iz Trumpove kampanje ni omenila Ukrajine, je pa navedeno, da sta se v petek pogovarjala o vprašanjih, ki zadevajo obe državi, vključno z varnostjo njunih meja.Orban je razjezil druge voditelje Evropske unije, ko se je oktobra srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in vzdržuje vezi s Kremljem, odkar je Rusija napadla Ukrajino. Izrekel se je tudi proti sankcijam Zahoda proti Moskvi.

Ameriški predsednik Joe Biden je kritiziral srečanje Trump-Orban in dejal, da madžarski voditelj “išče diktaturo”. Evropski voditelji so že dolgo nervozni, da bi novo Trumpovo predsedovanje pomenilo zmanjšanje podpore ZDA tako Ukrajini kot Natu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro zavrnil izjave papeža Frančiška, ki je pozval k pogajanjem z Rusijo za končanje vojne v Ukrajini. Papeževe besede so mnogi razumeli kot enostranski poziv Kijevu in celo kot poziv h kapitulaciji. V Moskvi pa menijo, da je bil papežev poziv namenjen Zahodu, naj opusti ambicije, da bi porazil Rusijo.

Tudi Papež Frančišek je v soboto pozval strani v vojni v Ukrajini, naj zbereta pogum za pogajanja in naj to storita, preden se stvari še poslabšajo. Tiskovni predstavnik Vatikana je pozneje zavrnil nekatera ugibanja, da je papež dejansko pozval k predaji Ukrajine. Kljub temu so bili v Kijevu kritični in zatrdili, da se ne bodo predali.

“Menim, da so najmočnejši tisti, ki vidijo situacijo, razmišljajo o ljudeh in imajo pogum, da zavihtijo belo zastavo in se pogajajo,” je dejal v intervjuju za švicarsko televizijo RTS, ki je bil po navedbah Vatikana posnet v začetku februarja.

“Beseda pogajanja je pogumna beseda. Ko vidiš, da si poražen, da se stvari niso izšle, je treba imeti pogum za pogajanja,” je dodal v odgovoru na vprašanje glede stanja v Ukrajini, pri čemer sicer ni poimensko navedel nobene od vpletenih strani.

“Naj vas ne bo sram pogajati se, preden se stvari poslabšajo,” je še sporočil v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Kot je dejal, številni želijo delovati kot posredniki, pri čemer je izpostavil Turčijo.

Ko je govoril na splošno o konfliktih, tudi o vojni v Gazi, je dodal, da pogajanja niso nikoli predaja. “Gre za pogum, da države ne pripelješ do samomora,” je zatrdil.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je pozneje zavrnil nekatere interpretacije, da je papež dejansko pozval k predaji Ukrajine. Kot je dejal, je Frančišek uporabil izraz bela zastava, da bi nakazal na “ustavitev sovražnosti, prekinitev ognja, doseženo s pogumom za pogajanja”.

Frančišek je s svojimi izjavami poskrbel za razburjenje v Kijevu in naletel na neodobravanje med zahodnimi zavezniki, potem ko je v sobotnem intervjuju za švicarsko televizijo dejal, da je treba “imeti pogum dvigniti belo zastavo in se pogajati”.

“Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v nedeljo dejal Zelenski v svojem rednem video nagovoru.

“Ko je rusko zlo 24. februarja (2022) začelo to vojno, so se vsi Ukrajinci postavili v bran. Kristjani, muslimani, Judje – vsi,” je še dejal Zelenski in se zahvalil vsem ukrajinskim duhovnikom, ki so na prvi bojni črti in podpirajo vojake.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je bila tako kot nekateri njeni zahodni kolegi kritična do papeževega poziva. Na nemški televiziji ARD je v nedeljo dejala, da ne razume njegovega stališča. “Mislim, da nekatere stvari lahko razumeš le, če jih vidiš sam,” je dodala Baerbock, ki je od začetka vojne pred več kot dvema letoma večkrat obiskala Kijev.

V Moskvi medtem ocenjujejo, da so papeževe izjave v resnici poziv zahodnim zaveznikom, naj priznajo, da jim je spodletelo.

“Po mojem mnenju papež Zahod poziva, naj opusti svoje ambicije in prizna, da se je motil,” je za italijansko tiskovno agencijo Ansa v nedeljo dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Zahod po njenih besedah izrablja Ukrajino v svojih ambicijah, da bi oslabil Rusije.

“Vsak strokovnjak, vsak politik, vsak diplomat danes razume”, da so razmere v Ukrajini v slepi ulici, je še dejala Zaharova in zatrdila, da Rusija nikoli ni odstopila od pogajanj.

COMMENTS

Wordpress (0)