(V ŽIVO) “Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije” – Žan Mahnič o “koalicijskih težavah s korupcijo” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije” – Žan Mahnič o “koalicijskih težavah s korupcijo”

(V ŽIVO) “Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije” – Žan Mahnič o “koalicijskih težavah s korupcijo”

Zahteva za sklic izredne seje DZ na temo boja proti korupciji je uvod v vse naslednje korake, ki jih bo SDS vodila v naslednjih tednih in mesecih v boju proti korupciji na državni ravni, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Žan Mahnič. Vladi očita “zavezanost h korupciji”.

V SDS so namreč v torek vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji. Ključno bi bilo, naj vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati funkcijo skladno s prisego in ustavo, je spomnil Mahnič.

Med temami seje je poslovanje podjetja premierja Roberta Goloba Star Solar z državno energetsko družbo Borzen, kar je po Mahničevih besedah primer, ki ga še ni bilo v zgodovini. “Predsednik vlade, ki je iz energetike, lahko preko svojega podjetja mirno biznisira s podjetjem, ki je v lasti države, s podjetjem, ki mu je samo dva dni po nastopu funkcije predsednika vlade s polnimi pooblastili zamenjal vse tri nadzornike, ti nadzorniki pa so seveda nastavili direktorja oziroma direktorico, ki je predsedniku vlade po godu in se tudi osebno poznata,” je dejal Mahnič. Po njegovih besedah se želijo na seji pogovoriti tudi, kaj je bilo v ozadju zanje spornega poroštva, ki ga je dobil tudi Gen-I, in tudi o dogajanju v tem podjetju v času, ko ga je vodil še Golob.

Na seji želijo spregovoriti tudi o po njihovem mnenju netransparentnem in nesmotrnem nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov. Spomnili pa so tudi na afero spornega nakupa stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani v vrednosti 7,7 milijona evrov za potrebe sodišč, kjer se po njihovem mnenju ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan spreneveda, zavaja in laže.

“Ne pristajamo na zamegljevanje dejstev, da sta sedaj Robert Golob in Dominika Švarc Pipan tista, ki naj bi raziskovala korupcijo. Ne, sta tista dva, ki sta omogočila korupcijo in krajo davkoplačevalskega denarja,” je bil oster Mahnič. Ob tem je dodal, da je vlada na dveh dopisnih sejah odločala o spornem nakupu oziroma sredstvih zanj.

“Šlamastika, kraja, klientelizem, korupcija, kakorkoli lahko temu rečete, gre za afere, ki jih dnevno producira vlada, ki je brez kakršnegakoli programa, ki je sestavljena iz ljudi, ki jih še danes žene izključno sovraštvo proti SDS in Janezu Janši,” je ocenil Mahnič in vladi očital, da dela samo za “svojo rit in za svoje denarnice”.

Po njegovem mnenju ne drži, da ima vlada ničelno stopnjo do korupcije, pač pa ima “100-odstotno zavezanost h korupciji”, KPK pa se je v tem mandatu “prelevila iz komisije za preprečevanje korupcije v komisijo za pospeševanje korupcije”.

V KPK so na to izjavo za STA sporočili le, da je “od predstavnikov politične opcije, ki si takšne institucije, kot je KPK, v družbi ne želijo, takšno stališče pričakovano”. Na provokacije pa se ne nameravajo odzivati, so navedli.

Na vprašanje, ali v SDS kot nosilci treh vlad doslej sprejemajo soodgovornost za slabo stanje na področju boja proti korupciji, nenazadnje je Slovenija znatno padla na indeksu prepoznave korupcije tudi za leto 2021, pa je odgovoril le s primerom zdravstva – da je vlada Janeza Janše ustanovila urad za referenčne cene v zdravstvu, ki ga je vlada Roberta Goloba ukinila.

V SDS so nedavno napovedali tudi možnost priprave interpelacije proti vladi. “A trčimo na časovne okvire, zato smo se odločili, da zaenkrat najprej predlagamo to sejo. Glede na glasovanje v DZ in dogajanje na seji SD se bomo odločali, kako naprej,” je dejal Mahnič. Verjame sicer, da koalicija na koncu priporočil ne bo sprejela, kajti “poslanci, ki podpirajo korupcijo, težko podprejo priporočila, ki se borijo proti korupciji”.

Novinarske konference poslanca SDS Žana Mahniča, na kateri bo spregovoril o razlogih za zahtevo za parlamentarno razpravo o korupciji vladne koalicije bomo ob 12 uri prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 12 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)