“To je lih tok za vzorec, ne. To gre v eni uri” – Tako svinjskega natega in ponižanja države in potrošnikov s strani trgovcev pa še ne – TOPNEWS.si

“To je lih tok za vzorec, ne. To gre v eni uri” – Tako svinjskega natega in ponižanja države in potrošnikov s strani trgovcev pa še ne

“To je lih tok za vzorec, ne. To gre v eni uri” – Tako svinjskega natega in ponižanja države in potrošnikov s strani trgovcev pa še ne

Države so se v drugi polovici letošnjega  leta različno lotile boja z visokimi cenami osnovnih življenjskih potrebščin. Indeksi cen življenjskih potrebščin so namreč inflacijo pognali v nebo. Medtem, ko je Slovenija vztrajal na  najbolj milih ukrepih  – popisu živil in spremljanje po celotni verigi od kmeta do trgovca, so  v sosednji Hrvaški recimo, so trgovci  v dogovoru z vlado pristali na znižanje cen 30 osnovnih izdelkov na raven pred uvedbo evra. Cene nekaterih živil in higienskih proizvodov so se  tako od 10 do 50 odstotkov znižali in zamrznili. Za druge izdelke hrvaški trgovci šli v akcije.

Takrat je bil tudi v Sloveniji velik pritisk na oblast naj naredi isto, a so dodatne ukrepe s katerimi bi omejili ceno hrane, v Golobovi vladi zavrnili. V zahvalo so jim trgovci na koncu leta priredili tako ponižanje, ki ne bi šlo skozi brez sankcij skoz v nobeni državi na svetu. Cene v košarici živil  so namreč pri zadnjem popisu nižje od nabavnih cen.

Slovensko javnost tako   že več dni razburjajo nenavadno nizke in med trgovci usklajene cene živil. Kot je pokazal zadnji  popis živil ministrstva za kmetijstvo, lahko kupimo kilogram kruha za 19 centov in kilogram govejih zrezkov za manj kot tri evre. Trgovci so namreč znižali cene samo za čas popisa živil.

Ob tem je zanimiva reakcija ministrstva za kmetijstvo, ki je stopilo na stran trgovcev in ne države, saj so namreč zavrnili očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča o nenavadno nizkih cenah košarice osnovnih živil, ki po njegovih besedah vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Ministrstvo je menilo, da gre za nerazumevanje tematike.

Nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič, ki mu je mandat potekel prejšnjo sredo, a vlada še ni imenovala njegovega naslednika, je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisal, da so cene živil iz spremljane košarice nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov.

“Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih,” je zapisali.

“Namen spremljanja cen 15 osnovnih skupin živil je zagotoviti, da se spremljata gibanje cen in ponudba pri osnovnih skupinah živil in zagotavlja ustrezna informacija najranljivejšim skupinam. Menimo, da je osnovni cilj košarice dosežen, saj omogoča omenjeni skupini prebivalstva koristne informacije in dostop do osnovnih živil po sprejemljivi oziroma najnižji ceni. Težko razumemo očitke, ki so se v zadnjem času pojavljali v javnosti. Ti na podlagi popolnoma razumljive tabele posplošujejo podatke in pišejo o splošnem gibanju cen hrane. Tabela povzema konkretne izdelke, katerih cena je v trgovinah preverljiva. Na podlagi naše strokovnosti in profesionalnosti si morebitnega prilagajanja podatkov ali napačne interpretacije ne bi privoščili.”

Po mnenju ministrstva je skrb vzbujajoča tudi izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki je med drugim omenjal sum kartelnega dogovarjanja.

“Iz izjave nekdanjega varuha predpostavljamo, da gre za določeno nerazumevanje. Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva. Bi pa pričakovali od nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, da v času svojega delovanja izvede postopke za preveritev svojih navedb,” so poudarili in opomnili, da se projekt košarice živil izvaja že od septembra leta 2022 in nekdanji varuh je imel vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na agencijo za varstvo konkurence (AVK).

Ministrstvo je tudi pojasnilo, da so ob očitkih, da trgovci znižujejo cene zgolj v času izvedbe fizičnega popisa, v sodelovanju s tržnim inšpektoratom izvedli dve nenapovedani inšpekcijski akciji, med katerima niso bile ugotovljene nepravilnosti. Ob opozorilu na morebitno kartelno dogovarjanje pa se bomo obrnili tudi na resorno ministrstvo in AVK s prošnjo, da preverijo te navedbe, so še navedli.

“Mi smo se tudi glede teh očitkov obrnili na AVK, ki kategorično zanika, da gre v tem primeru za kakršno koli kartelno dogovarjanje,” je dejala direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo Ana Le Marechal. Po njenih pojasnilih lahko trgovci sproti spremljajo ponudbo pri drugih trgovcih in se temu prilagajajo, kar so vedno delali. “Tega ne počnejo zgolj zaradi košarice, to so vedno delali in bodo tudi v prihodnje. Tu ne gre za kartelno dogovarjanje,” je poudarila.

“Prihaja do totalnega izkrivljanja, stvar je nekorektna, nepoštena. Res trgovci naročijo za 200 kilogramov, v trgovine dajo po takšni ceni, popisovalci pridejo in vsi so srečni,” je dejal  predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Da nižanje cen v času popisa ni smiselno, potrdi tudi predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah: “V tem ne vidim smisla, težko bi rekla, od kod takšna cena, kdo je takšno ceno popisal. Cene, ki jih potrošniki vidijo, so cene, po katerih trgovina prodaja izdelke.”

Številni potrošniki bi si seveda želeli kupovati živila po cenah, ki so navedene v košarici. Na policah trgovcev kjer so mediji preverili, ali še lahko nakupujemo po prazničnih cenah. Kilogram piščanca, ki je ob popisu stal en evro, je tudi danes v akciji. Le da je ta – super – akcijska cena več kot petkrat višja in znaša dobrih šest evrov. “To je lih tok za vzorec, ne. To gre v eni uri” je za portal 24ur.com priznal eden od trgovcev.

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so sicer zanikali domnevno spornih praks pri oblikovanju cen živil iz spremljane košarice. Zapisali so, da se zavzemajo za spoštovanje zakonodaje in da zavračajo očitke bivšega varuha glede domnevnega dogovarjanja trgovcev o najnižjih cenah.

“Če pa bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano utemeljeno sumi, da je v okviru izvajanja projekta košarice osnovnih cen skupin živil prišlo do kakršnih koli odstopanj deležnikov v verigi preskrbe s hrano, bi o tem po našem mnenju skladno s svojimi pristojnostmi že moral obvestiti za to pristojno institucijo, torej agencijo za varstvo konkurence.”

Zavrnili so stališče , da je bilo spremljanje cen živil koristno. “Vse košarice, spletno popisovanje cen in sporočanje cen za deležnike v verigi preskrbe s hrano predstavljajo zgolj in samo dodatno administrativno, finančno in organizacijsko breme,” so prepričani.

COMMENTS

Wordpress (0)