“Preusmerite pozornost na Balkan”: Balkanska turneja šefa Nata Jensa Stoltenberga – TOPNEWS.si

“Preusmerite pozornost na Balkan”: Balkanska turneja šefa Nata Jensa Stoltenberga

“Preusmerite pozornost na Balkan”:  Balkanska turneja šefa Nata Jensa Stoltenberga

“Preusmerite pozornost na Balkan. Verjemite mi, dobivamo informacije. Rusija ima dolgoročno načrt: Bližnji vzhod, naslednji bo Balkan. Če partnerji zdaj ne bodo storili ničesar, bo spet prišlo do eksplozij, in spet. To ni novost. Rusija bo poskrbela, da bo ena balkanska država prišla v vojno z drugo,”  tako Volodimir Zelenski, ki  je pred dnevi  dejal, da bi moral svet več pozornosti nameniti situaciji na Balkanu, ker po njegovih besedah obstajajo informacije, da Rusija načrtuje začeti vojno, da preusmerila pozornost iz Ukrajine.

“Rusija bi lahko ustvarila nove krize na Balkanu in v Moldaviji, da bi preusmerila pozornost sveta iz vojne v Ukrajini,” je dejal Zelenski. “Danes vsi govorijo o krizi na Bližnjem vzhodu. Ampak, kot sem že dejal, to ni včerajšnji problem niti predvčerajšnji. Vsi vedo za to neprestano vojno, vendar je nihče ne želi končati. To je eksplozija na Bližnjem vzhodu, za tem stoji Rusija, prepričani smo, da s svojim zaveznikom Iranom.”

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je  sicer včeraj v Prištini zagotovil, da bo Nato storil vse, da se na Kosovu ne bo ponovilo nasilje, kot je bilo tisto septembra v Banjski ali napad na sile Kfor v maju v Zvečanu, v katerem je bilo ranjenih 93 pripadnikov sil Nata. Izpostavil je pomen tega, da odgovorne privedejo pred sodišča.

Na novinarski konferenci s kosovsko predsednico Vjoso Osmani je omenjene napade obsodil kot nesprejemljive in poudaril, da bo Nato “storil vse, kar je potrebno za ohranitev varnosti in svobode gibanja vseh prebivalcev Kosova”, so sporočili iz Nata.

Ker so po oceni Stoltenberga ti resni primeri nasilja na severu Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom znak, da bi se na Zahodni Balkan lahko vrnili konflikti, je Nato svojo prisotnost na Kosovu okrepil s tisoč dodatnimi vojaki, kar je po njegovih besedah “največje povečanje vojske zavezništva v zadnjem desetletju”. Organiziral je tudi dodatne patrulje na severu države. S tem želi zavezništvo zagotoviti, da bodo sile Kfor še naprej izpolnjevale mandat ZN, je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Po poročanju agencije Reuters je še dejal, da Nato preučuje “ali bi bilo potrebno trajno povečati sile Kfor”, da nasilje ne bi ušlo izpod nadzora in povzročilo novega nasilnega konflikta na Kosovu ali v širši regiji.

Opozoril je, da so za preiskavo nasilja v Banjski, kjer je bil v oboroženem napadu na kosovsko policijo septembra ubit kosovski policist, kasneje pa še trije srbski napadalci, pristojni kosovska policija in Eulex. Napovedal je, da bo o tem govoril tudi v torek v Srbiji. “V vsakem primeru pa pričakujemo, da bodo odgovorni odgovarjali pred sodišči,” je dejal.

Dotaknil se je tudi dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU. Poudaril je, da morata obe strani v njem sodelovati resno in v dobri veri. Dialog je podprl in pozdravil zadnje predloge za ustanovitev skupnosti občin s srbsko večino na Kosovu, rekoč, da bi bil to ključen korak k normalizaciji odnosov med stranema ter k trajnemu miru in blaginji v regiji.

Predsednica Kosova Osmani se je na novinarski konferenci zahvalila za zavezanost Kforja miru in stabilnosti na Kosovu, za kar si Srbija po njenih besedah ne prizadeva, in poudarila, da do obiska Stoltenberga prihaja v zelo občutljivem in zahtevnem času za varnost na celotnem Zahodnem Balkanu. Ocenila je, da je treba obravnavati odgovornost Srbije za napad v Banjski 24. septembra, kot tudi na Kfor v maju, saj so ju izvedli isti ljudje. “Kosovo in Nato sta na eni strani, teroristi pa na drugi,” je dejala po poročanju portala Kosovo online.

Kot strateški cilj Kosova je izpostavila članstvo v Natu.

Generalni sekretar je na Kosovu obiskal tudi sedež Kforja, kjer se je srečal z njegovim poveljnikom, generalmajorjem Özkanom Ulutasom in nagovoril vojake ter se jim zahvalil za stabilnost, ki jo njihova prisotnost prinaša Zahodnemu Balkanu, so še sporočili iz Nata.

Stoltenberg se je na Kosovu mudil v okviru turneje, ki jo je v nedeljo začel v Bosni in Hercegovini, v torek pa jo bo nadaljeval v Srbiji in Severni Makedoniji. V sredo pa se bo udeležil srečanja z voditelji zavezniških držav v regiji, med drugim so na srečanje vabljeni slovenski premier Robert Golob, hrvaški predsednik Zoran Milanović in premier Črne gore Milojko Spajić.

COMMENTS

Wordpress (0)