(VIDEO) Gremo v kino: “Premiera filma se hitro bliža” – Janez Janša takole parafraziral Roberta Goloba – TOPNEWS.si

(VIDEO) Gremo v kino: “Premiera filma se hitro bliža” – Janez Janša takole parafraziral Roberta Goloba

(VIDEO) Gremo v kino: “Premiera filma se hitro bliža” – Janez Janša takole parafraziral Roberta Goloba

Kar se dogaja, je odstavljanje premierja Roberta Goloba, prvak SDS Janez Janša komentira uvedbo preiskave Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zoper premierja. Po mnenju Janše je KPK že od samega začetka “instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade”. Smo na pragu resne politične krize, je ocenil.

KPK je namreč zoper predsednika vlade Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. KPK je o tem odločila v začetku novembra, danes pa s tem, kdo je obravnavana oseba, seznanila tudi javnost.

“Ne trdim, da je v tej preiskavi karkoli narobe, oziroma da se preiskuje nekaj, kar ni vredno preiskovati, moti pa dejstvo, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave,” je ob robu redne seje DZ dejal Janša.

Za SDS je to po njegovih besedah znak, da “bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo”. Premier je namreč po svetu stranke Gibanje Svoboda konec minulega meseca dejal, da je v medijih že velikokrat bral o svojem odstopu, a da “tega filma Janez Janša ne bo videl”.

Janša je sicer danes ocenil še, da je Slovenija na pragu resne politične krize, situacija pa da spominja na čas vlade Boruta Pahorja leta 2011. “Tudi takrat je slovenska javnost spoznala, da ima Slovenija nesposobno vlado, začeli so primerjati aktualni mandat s prejšnjim, podpora vladi je padala in začeli so se postopki za zamenjavo takratnega predsednika vlada,” je poudaril Janša in spomnil, da so nato sledile predčasne volitve. Kar zadeva sposobnost in operativnost vlade ter dogajanja v ozadju, aktualne razmere na političnem parketu spominjajo na tisti čas, meni Janša.

Glede možnosti sodelovanja na desnici pa je dejal le, da bo v luči aktualnega političnega dogajanja NSi morda celo prispevala podpise za ustanovitev preiskovalne komisije DZ, ki bi preiskovala sume nepravilnosti v Gen-I, na kar da SDS čaka že od maja lani.

Poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič je medtem danes ocenila, da uvedba preiskave kaže na to, da je bilo pričanje nekdanje notranje ministrice Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo DZ resnično. Na novinarsko vprašanje, ali jo zadeva spominja na kak drug primer in morebitne posledice za premierja po uvedbi preiskave KPK, pa je odgovorila z: “Pustimo se presenetiti”.

Očitki KPK, takrat o nepojasnjenem izvoru dela premoženja predsednika SDS Janše, so namreč odnesli drugo Janševo vlado. Takratnega predsednika vlade so z izjemo NSi zapustili vsi koalicijski partnerji.

COMMENTS

Wordpress (0)