Kremelj obtožbe o umoru Wagnerjevega šefa Prigožina označil za “popolno laž” – TOPNEWS.si

Kremelj obtožbe o umoru Wagnerjevega šefa Prigožina označil za “popolno laž”

Kremelj obtožbe o umoru Wagnerjevega šefa Prigožina označil za “popolno laž”

Kremelj je sporočil, da so namigi Zahoda, da je bil vodja ruskih plačancev Jevgenij Prigožin umorjen po njegovem ukazu, “popolna laž”, medtem ko ni želel dokončno potrditi njegove smrti, navajajoč, da je treba počakati na rezultate testov.

Ruske letalske oblasti so sporočile, da je bil Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner, na krovu zasebnega letala, ki je strmoglavilo v sredo zvečer severozahodno od Moskve, pri čemer nihče ni preživel.

Predsednik Vladimir Putin je družinam umrlih v četrtkovi nesreči poslal sožalje in o Prigožinu govoril v pretekliku, s čimer je prekinil molk po incidentu, ki se je zgodil natanko dva meseca pred dnevom po tem, ko je Prigožin vodil neuspeli upor proti poveljnikom vojske .

Putin je navedel “predhodne informacije”, ki kažejo, da so bili Prigožin in njegovi najvišji sodelavci v skupini plačancev Wagner vsi ubiti, in medtem ko je pohvalil Prigožina, dejal, da je naredil tudi nekaj “resnih napak”.

Zahodni politiki in komentatorji so brez predložitve dokazov namigovali, da je Putin ukazal ubiti Prigožina, da bi ga kaznoval za sprožitev upora proti vodstvu vojske 23. in 34. junija, ki je hkrati predstavljal največji izziv za Putinovo vladavino, odkar je prišel na oblast. leta 1999.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so obtožbe in številne druge podobne lažne. “O tej letalski nesreči in tragični smrti potnikov na letalu, vključno z Jevgenijem Prigožinom, je zdaj veliko špekulacij. Seveda so na Zahodu vse te špekulacije predstavljene z dobro znanega zornega kota,” je dejal Peskov novinarjem.

“Vse to je čista laž in tukaj se je treba pri obravnavanju te problematike opreti na dejstva. Dejstev še ni veliko. Treba jih je ugotoviti v okviru preiskovalnih dejanj,” je dejal.

Prej v petek je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov grajal ameriškega predsednika Joeja Bidna, ker je izrazil pomanjkanje presenečenja, da je bil Prigožin ubit v letalski nesreči, in Bidna obtožil neupoštevanja diplomatskih norm.

Ruski preiskovalci so sprožili preiskavo o tem, kaj se je zgodilo, vendar še niso povedali, kaj je po njihovem mnenju povzročilo, da je letalo nenadoma padlo z neba severozahodno od Moskve. Prav tako niso uradno potrdili identitete 10 trupel, ki so jih izvlekli iz razbitin.

Na vprašanje, ali je Kremelj prejel uradno potrditev Prigožinove smrti, je Peskov dejal: “Če ste pozorno poslušali izjavo ruskega predsednika, je rekel, da bodo zdaj opravljeni vsi potrebni testi, vključno z genetskimi testi. Uradni rezultati – takoj ko bodo pripravljeni za objavo, bodo objavljeni.”

Peskov, ki je dejal, da se Putin v zadnjem času ni srečal s Prigožinom, je tudi dejal, da ni jasno, kako dolgo bodo trajali testi in preiskovalno delo.

Zato je bilo nemogoče začeti govoriti o tem, ali se bo Putin udeležil Prigožinovega pogreba, je dejal Peskov v odgovoru na vprašanje o tej temi.

“Datumov za pogreb še ni, o tem je sploh nemogoče govoriti. Lahko rečem le to, da ima predsednik trenutno precej natrpan urnik.”

Nigel Gould-Davies, nekdanji britanski veleposlanik v Belorusiji, ki je zdaj višji sodelavec na Mednarodnem inštitutu za strateške študije (IISS), je dejal, da bo pogreb pomemben. “Če bo Putin želel poudariti, da je Prigožin umrl kot izdajalec, bo to ignoriral,” je dejal Gould-Davies.

“(Medtem) Prigožinovi podporniki lahko to izkoristijo kot priložnost, da pohvalijo njega in njegovo kritiko kremeljskega vodenja vojne – in bi lahko okrepili sovražnost jedra Wagnerjevih lojalistov do Kremlja,” je dejal. Britanska vojaška obveščevalna služba je v petek sporočila , da še ni dokončnega dokaza, da je bil Prigožin na krovu, a da je “zelo verjetno” mrtev.

Pentagon je dejal, da je bil po prvi oceni Prigožin ubit. Ruska tiskovna hiša Baza, ki ima dobre vire med organi kazenskega pregona, je poročala, da se preiskovalci osredotočajo na teorijo, da sta bili na krovu letala morda podstavljeni ena ali dve bombi.

Na vprašanje o prihodnosti skupine Wagner, ki ima vrsto donosnih pogodb po Afriki in kontingent v Belorusiji, ki tam usposablja vojsko, zdaj pa se zdi, da je brez vodje, je bil tiskovni predstavnik Kremlja Peskov jedrnat. “Zdaj vam ne morem nič povedati, ne vem,” je rekel.

COMMENTS

Wordpress (0)