Kako se bo pri nas “prijel” dan solidarnosti? Glede na kolone proti morju ga bodo številni izkoristili za “kratke počitnice”  – TOPNEWS.si

Kako se bo pri nas “prijel” dan solidarnosti? Glede na kolone proti morju ga bodo številni izkoristili za “kratke počitnice” 

Kako se bo pri nas “prijel” dan solidarnosti? Glede na kolone proti morju  ga bodo številni  izkoristili za “kratke počitnice” 

Potem , ko je vlada  odločila, da bo jutri 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan, kar je kar na Instagramu sporočil premier Robert Golob,  so se  doma pojavili  številni pomisleki in polemike, saj  so  ob vikendu pred tem in torkovem prazniku Marijinega vnebovzetja v kosu prosti štirje dnevi, kar so glede na kolone proti morju številni izkoristili za kratke počitnice.

Na slovenskih cestah je tudi danes opaziti zgoščen promet, na primorski avtocesti v smeri proti morju je kolona vozil dolga več kilometrov. Vse več voznikov, ki končujejo poletne počitnice, je namenjenih tudi proti predoru Karavanke na gorenjski avtocesti. Predor občasno zaradi varnosti zapirajo.

Na primorski avtocesti je promet upočasnjen od Ljubljane proti Postojni, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste.

Na relaciji od Brezovice do priključka Vrhnika sega zastoj v dolžino 9,3 kilometra. Že pred tem je na zahodni ljubljanski obvoznici pred razcepom Kozarje iz smeri Kosez kolona vozil dolga 3,8 kilometra, skoraj trikilometrska kolona je tudi na južni ljubljanski obvoznici od Barja proti Brezovici.

Promet je zgoščen tudi na obali, in sicer na posameznih odsekih ceste Koper – Šmarje – Dragonja v obe smeri, kot tudi na cesti Izola – Strunjan.

Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona vozil dolga 1,5 kilometra. Predor občasno zaradi varnosti v smeri proti Sloveniji zapirajo. Na Gorenjskem je močno obremenjena tudi cesta, ki vodi od Lesc proti Bledu, in sicer je zastoj dolg skoraj štiri kilometre.

Zaradi poškodb, ki jih je povzročila nedavna vremenska ujma, ostajajo zaprte številne ceste po državi. Med njimi so ceste Dravograd – Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu, Poljana – Mežica – Črna na Koroškem, Dravograd – Libeliče pri Tribeju, Poljana – Šentvid, Koprivna – Črna, Šoštanj – Črna pri Črni, Črnova – Vojnik pri Lembergu pri Novi Cerkvi, Ljubljana – Litija pri Dolu, Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica, Kamnik – Gornji Grad ter Luče – Ljubno ob Savinji. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste.

Odprti so vsi nekdanji mejni prehodi z Avstrijo, tudi na Koroškem, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

VABILO ZA MEDIJE - Dan solidarnosti v Mozirju

Pri nas smo sicer  lahko poslušali številne  polemike zaradi jutrišnjega dneva solidarnosti, na Poljskem pa teh dilem očitno nimajo – 15. avgust je narodni dan solidarnosti s Slovenijo. Na Poljskem, ki je  dan potem prav tako 15. avgust razglasila narodni dan solidarnosti s Slovenijo dilem, ki so se pojavile pri nas  ni bilo . V cerkvah po vsej Poljski bodo jutri  zbirali denar za Slovence, prizadete v poplavah.

 

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawieckije je takoj,  ko so iz Slovenije začele prihajati uničujoče novice, v imenu poljske vlade izražam solidarnost z vsemi, ki so jih prizadele katastrofalne poplave. Poljska je pripravljena podpreti naše slovenske prijatelje je zapisal. Na pomoč v Slovenijo je med prvimi  prišla tudi poljska vojska, ki sodeluje  pri obnovi od poplav uničene infrastrukture.

Slovenski škofje so se odločili, da bodo nabirko vseh nedeljskih svetih maš 13. avgusta župnije darovale za prizadete v poplavah prek Slovenske karitas. Tako kot na Poljskem pa bodo tudi po slovenskih cerkvah   na praznik  Marijinega vnebovzetja  potekale nabirke za prizadete v poplavah.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)