(VIDEO) “Najprej poplave, potem pa še Vodušek …” – Janez Janša o naravnih in “drugih” nesrečah, ko smo ga prestregli s kamero, v zaselku Struge, na delovni akciji z Borutom Pahorjem – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Najprej poplave, potem pa še Vodušek …” – Janez Janša o naravnih in “drugih” nesrečah, ko smo ga prestregli s kamero, v zaselku Struge, na delovni akciji z Borutom Pahorjem

(VIDEO) “Najprej poplave, potem pa še Vodušek …” – Janez Janša o naravnih in “drugih” nesrečah, ko smo ga prestregli s kamero,  v zaselku Struge, na delovni akciji z Borutom Pahorjem

Včeraj je bilo na poplavnih območjih v Zgornji Savinjski dolini precej frekventno. Že zgodaj dopoldne se je predsednik vlade Robert Golob v Braslovčah sestal z župani najbolj prizadetih občin in si kasneje srečal z domačini v Letušu. Ob celodnevnem spremljanju dogajanja  na terenu, kjer smo se lahko prepričali, da nobena kamera in nobena televizija, mimogrede osrednje televizije so osredotočene na nekaj najbolj medijsko izpostavljenih lokacij, ne more prikazati razsežnosti razdejanja, ki ga je za sabo pustila vodna ujma. Dogajanje na poplavljenih območjih je podobno, kot  da bi se odpravili na vojno območje, kjer odpravljajo posledice razdejanja  in bo trajalo let za nekatere zadeve pa tudi več let, morda celo desetletje.

Tudi režim na območjih je podoben vojaškemu, no morda zaradi tega, ker smo se tja odpravili z vladnim konvojem, kjer je bilo strogo prepovedano snemanje  vna območjih, kjer se je zadrževal predsednik vlade Robert Golob. Odnos do novinarjev, no morda sem subjektiven, pa je podoben, ko če bi šlo za garjavega psa na verigi, ki ga vsake toliko časa še brez razloga nabrcajo v trebuh, da se sprosti napetost, ki pa je , zardi izrednih razmer, na celotnem področju razumljivo velika.

Morda so nam s tem naredili uslugo saj smo se lahko fokusirali na vzporedno dogajanje, kjer ljudje čistijo mulj in blato iz svojih hiš, medtem, ko veliki delovni stroji poskušajo  vsaj za silo vzpostaviti cestno infrastrukturo in  obrežja rek poskušajo vrniti v prvotne struge. No kot rečeno smo pot iz Letuša nadaljevali v Nazarje, kjer je bila tiskovna konferenca predsednika vlade po sestanku z gospodarstveniki, kjer delavci , gasilci, prostovoljci čistijo proizvode hale, da bi čimprej zagnali proizvodnjo in zagnali stroje, sicer bo  po kugi in po0plavh prišla v dolino še lakota.

Med najbolj prizadetimi kraji je zaselek Struga na poti v Logarsko dolino, kjer je z eno besedo prava apokalipsa, saj je voda odnesla temelje hiš in zadeva z prevrnjenimi in podrtimi hišami, spominja spominja na kuliso za  kak znanstveno fantastični film. Metem, ko smo snemali pogovore z domačini, ki sanirali posledice poplav in se vladna delegacija odpravila po svoje  smo naleteli na najbolj slavna prostovoljca, ki sta včeraj združila moči na delovni akciji  v Strugi  Boruta Pahorja in Janeza Janšo, ki sta bila prav tako, kot mi presenečena in očitno še pod vtisom bližnjega srečanja  posebne vrste s predsednikom vlade Robertom Golobom.  Medtem, ko je bil nekdanji predsednik države precej redkobeseden, pa smo uspeli posneti izjavo predsednika SDS-a Janeza Janše, ki je razbremenil sceno z opazko :” Najprej poplave, potem pa še Vodušek ….”

Sicer pa smo na poti videli  gore različnega materiala, ki ga je s sabo nosila Savinja in hiše zalila z vodo blatom in muljem, odnašala ceste na nabrežja pa nanosila različne kose lesa in kamenja . Ko smo enega od strokovnjakov vprašali kako dolgo bo trajala sanacija  tega in optimistično omenili leto dni se je samo nasmehnil in dejal, da bo groba sanacija trajal vsaj pet let ali še dlje. Pravih razsežnosti poplave , ki so vidne šele po tednu dni, kot rečeno ni mogoče posneti in prenesti na video, saj gre za kilometre in kilometre doslej še nevidenega  opustošenja. Del tega si lahko ogledat v spodnjem videu.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)