“Kje so naše ladje!” – Na dan solidarnosti vsesplošno “romanje” v poplavljena območja, ki so za politike postala prava “sveta zemlja” – TOPNEWS.si

“Kje so naše ladje!” – Na dan solidarnosti vsesplošno “romanje” v poplavljena območja, ki so za politike postala prava “sveta zemlja”

“Kje so naše ladje!” – Na dan solidarnosti vsesplošno “romanje” v  poplavljena območja, ki so za politike postala prava  “sveta zemlja”

Medtem, ko je vodja opozicije Janez Janša, ki se mu je v zadnjih dneh pridružil nekdanji predsednik države Borut Pahor, ki praktično bivakirata na poplavljenih območjih, o čemer smo smo obširno poročali, je  tudi minuli vikend je minil v znamenju  obiskov  politikov vladne koalicije na po0plvlena območja.

.Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon si je danes ogledala posledice poplav in potek obnove prizadetih območij v občini Litija. Ob obisku je dejala, da je ključno pomagati ljudem, ki imajo uničeno premoženje, premičnine in stanovanja, pri obnovi. Po njenih besedah je treba pomagati predvsem finančno, so sporočili z ministrstva.

“Škoda je izjemna, čemur sem bila priča tudi v Medvodah in Litiji,” je dejala Fajon. V občini Litija je voda zalila okoli 180 objektov, od tega 90 stanovanjskih, močno je uničena tudi kulturna dvorana v Litiji. “Kultura ljudi povezuje in vprašati se bomo morali, kako bomo obnavljali kulturne objekte, ki niso del kulturne dediščine in trenutno predstavljajo velik strošek občinam,” je dejala.

Ministrica se je srečala z litijskim županom Francijem Rokavcem in predstavniki civilne zaščite, ki delujejo na območju. Po njenih besedah župani ne pomnijo takšne izjemne povezanost in solidarnosti, ki jo občine doživljajo te dni, zlasti med lokalnim prebivalstvom, civilno zaščito, gasilci in Upravo RS za zaščito in reševanje.

Občine se sicer po njenih besedah soočajo s številnimi izzivi, med drugim z odvažanjem smeti, čiščenjem vodotokov in hudournikov. V Litiji je narasla Sava odnesla tudi več kot kilometer dolg tir, ki ga Slovenske železnice že obnavljajo. Prioritete občin so tudi gradnje nasipov in izvedba ukrepov za preprečevanje poplav. Po sanaciji pa bo ključno narediti “pravilne ocene, se hitro obrniti in odzvati, ter pridobiti vsa nujna sredstva, ki so nam na voljo”.

Fajon je obiskala Litijo ter naselja Sava, Smrekarica in Kresnice. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so “te dni trdno in nesebično delali na terenu”, med drugim civilni zaščiti, gasilcem in občinam.

 

Dan potem se je isto lokaciji, ki ga jo je  v petek obiskal Robert Golob, tam pa sta na delovni akciji že bila Borut Pahor in Janez Janša, obiskal notranji minister skupaj s šefom policije.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić sta v soboto obiskala tudi Črna na Koroškem/Mežica/Prevalje/Ravne na Koroškem in preverjal  stanje varnosti na terenu. Ministrstvo za notranje zadeve in policija spremljata razmere na terenu in ostajata pomemben del lokalnih skupnosti, ki so v fazi sanacije po poplavah, so poudarili na ministrstvu.

Poklukar in Jušić sta obiskala občine Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem. V pogovorih z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, z domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vplivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

Policija je na teren že pred dnevi napotila večje število policistov, kriminalistov in pomožnih policistov, ki zagotavljajo varnost na prizadetih območjih. Pomembno je, da so ljudje pozorni na morebitne goljufe in sumljive osebe, ki bi v teh razmerah izkoristile stisko ljudi. Minister je pozval k previdnosti, vsako sumljivo dogajanje pa je treba nemudoma prijaviti policiji na 113.

Prav tako je pomembno, da so vsi, ki sodelujejo pri sanaciji poplavljenih območij, previdni in ravnajo samozaščitno, da ne bi prihajalo do poškodb ali drugih nesreč. Pri tem je bistvenega pomena tudi, da se vsi prostovoljci, ki odhajajo pomagat, na prizadeta območja odpravijo organizirano in najavljeno.

Minister je v pogovorih z župani prenesel tudi informacijo o zamenjavi poškodovanih, uničenih ali izgubljenih potnih listinah, osebnih izkaznic, vozniških in prometnih dovoljenj ter drugih identifikacijskih dokumentov. Vloge za nove dokumente se lahko vložijo pri kateri koli upravni enoti, pri tem pa ne bo treba plačati upravne takse.

Postopek zamenjave poškodovanega ali uničenega dokumenta je enak kot za pridobitev novega dokumenta. Ob tem je minister tudi poudaril, da se najdenih dokumentov ne objavlja na družbenih omrežjih, saj bi se s tem izpostavljali osebni podatki ljudi, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Ampak D-daj za solidarnost bo jutri, ko bodo na trenu praktično vsi ministri Golobove vlade, kar je razvidno tudi iz razporeda, ki so ga mediji dobili pred dnevom solidarnosti.

Spoštovani predstavniki medijev,

pošiljamo vam seznam dejavnosti članov vlade na jutrišnji dan solidarnosti. Za podrobnejše informacije se, prosimo, obrnite na predstavnike za odnose z javnostmi ministric in ministrov oziroma kabineta predsednika vlade.

Za vse tiste, ki želite na območje z omejenim dostopom, je zbirno mesto ob 10.00 pri supermarketu Tuš v Mozirju (Na trgu 53, Mozirje). Vodja poti je pripadnik Civilne zaščite Sebastjan Žvipelj (gsm: 041 737 755).

Aktivnosti članov vlade na dan solidarnosti:

Predsednik vlade dr. Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, si bo z generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije Cvetko Tomin in generalnim tajnikom Slovenske karitas Petrom Tomažičem ogledal poplavljena naselja v občini Komenda. V nadaljevanju si bo predsednik vlade v občini Mengeš ogledal uničen vrtec in nekatere druge poškodovane objekte, srečal pa se bo tudi s predstavniki gasilskega društva Mengeš.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo na dan solidarnosti obiskala letališče Slovenj Gradec in Rečico ob Savinji. Na obeh lokacijah se bo skupaj z direktorjem Uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom srečala s predstavniki tujih oboroženih sil, ki pomagajo pri odpravi posledic ujme. V Kampu Menina se bo srečala tudi s prostovoljci, ki pomagajo pri obnovi kampa.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo od 10. ure naprej na terenu. Obiskal bo policijski postaji v Laškem in Žalcu ter štab civilne zaščite v Gornjem Gradu.

Minister za obrambo Marjan Šarec bo na terenu v občini Kamnik.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac bo s sodelavkami in sodelavci:
– dopoldan v CUDV Črna na Koroškem, kjer bo sodeloval v dnevnih podpornih dejavnostih in se srečal z zaposlenimi,
– popoldan v Domu Na Fari v Prevaljah, kjer bo sodeloval v dnevnih podpornih dejavnostih in se srečal z zaposlenimi.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda bo odšel v Slovenj Gradec. Obiskal bo tamkajšnjo osnovno šolo in Osnovno šolo Podgorje ter zbirni center za pomoč na letališču.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič bo obiskal podjetje BISOL Group v Preboldu, ki so ga močno prizadele poplave. Po prvih ocenah gre za 30 milijonov evrov škode, proizvodnja bo verjetno več mesecev zaprta. BISOL Group je visokotehnološko podjetje, ki je odličen primer sodelovanja med gospodarstvom in univerzami.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se bo pridružil organizirani skupini prostovoljcev, ki bo pomagala v Laškem.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se bo udeležila s Civilno zaščito usklajene akcije, ki jo organizira Mestna občina Celje. Na pot se bodo odpravili z avtobusom, ki ga je najela celjska občina. Pomagali bodo v Savinjski regiji.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se bo ob 8:30 sestala na kriznem sestanku s predstavniki kmetov in Kmetijsko gozdarskim zavodom (KGZ) Celje.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan bo na terenu na ogledu posledic ujm, in sicer v občinah Žiri, Gorenja vas in Železniki. Predvidoma bo ob 17.15 imel izjavo za medije v občini Železniki, na lokaciji ob zadrževalniku pod Sušo.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek bo obiskal Dravograd in skladišče Rdečega križa, kjer bo pomagal razvažati pomoč. Z njim bo delala tudi njegova družina.

Ostali ministri in ministrice bodo pripravljali nujne intervencijske in sanacijske ukrepe za odpravo posledic ujme na svojih ministrstvih.

Prijazen pozdrav
____________________________________________________

REPUBLIKA SLOVENIJA
URAD VLADE ZA KOMUNICIRANJE

COMMENTS

Wordpress (0)