“Z gospodom Berishajem se nisva nikoli srečala. Se pa zelo dobro pozna z gospodom Janšo” – Poslanka vprašanja minila v znamenju duela Golob Mahnič – TOPNEWS.si

“Z gospodom Berishajem se nisva nikoli srečala. Se pa zelo dobro pozna z gospodom Janšo” – Poslanka vprašanja minila v znamenju duela Golob Mahnič

“Z gospodom Berishajem se nisva nikoli srečala. Se pa zelo dobro pozna z gospodom Janšo” – Poslanka vprašanja minila v znamenju duela Golob Mahnič

Premier Robert Golob je v DZ zanikal kakršnokoli vpletenost v domnevno korupcijsko afero na Kosovu, glede katere je nanj poslansko vprašanje naslovil poslanec SDS Žan Mahnič. “Fascinantno je poslušati vaše konstrukte, ki so v celoti izmišljeni. Vedno znova se človek vpraša, ali boste kdaj preboleli 24. april. Očitno ga ne morete,” je dejal.

 

https://twitter.com/vladaRS/status/1617806804133752834

 

“Tuji mediji o Sloveniji pišejo kot o državi klientelizma in korupcije, ki naj bi segal v sam vrh slovenske politike. Kot glavnega akterja v spirali kriminalnih dejanj pa omenjajo prav vas, predsednika vlade,” je poslansko vprašanje začel Mahnič.

Golobu je očital, da državo, pred tem pa podjetje Gen-I, razume kot peskovnik, “v katerem se po mili volji igrate brez pravil”.

Predsednik vlade se je po Mahničevih besedah znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja Gen-I v tujino. “Na podlagi takrat objavljenih dokumentov je bilo vidno, da je podjetje Gen-I v letih 2019 in 2020 zasebnemu podjetju MB Consulting, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred prvo transakcijo, nakazalo okoli 600.000 evrov, lastnik Martin Berišaj pa je denar sproti dvigoval,” je dejal Mahnič.

Berišaj je bil po besedah opozicijskega poslanca prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj k Robertu Golobu.

“V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe in objavljajo nove transakcije. V državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vse s prstom kažejo na vas,” je dejal in Goloba med drugim vprašal, če Berišaja pozna oz. mu je ta nosil denar.

Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah. “Vse to, kar govorite, ste v predvolilni kampanji lansirali vi, vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom,” je dejal.

“April je že mimo, mogoče bi bilo dobro pogledati na koledar,” je dodal.

Golob je spomnil, da je bil glede domnevne afere soočen tudi v eni od oddaj na Televiziji Slovenija. “V tej oddaji se je ponavljajo ime Martin Berišaj, za katerega sem pozneje izvedel, da gre za kosovskega veleposlanika v Zagrebu. Naj bi pa denar pral in nosil ne vem, kam,” je nadaljeval Golob.

“Preprost pogled na Google, ko vtipkate njegovo ime, pokaže, da ne obstaja nobena njegova slika z mano. Jaz ga ne poznam, nikoli ga nisem srečal, kar je za medije potrdil tudi sam,” je izpostavil v odgovoru na Mahničevo poslansko vprašanje. “Se pa zelo dobro pozna s kom? S spoštovanim poslancem Janezom Janšo. Njemu je obljubljal na prejšnjih parlamentarnih volitvah zvestobo in podporo kosovskih državljanov, ki živijo v Sloveniji,” je sklenil Golob.

Zapis celotnega duela Golob – Mahnič objavljamo spodaj v integralu

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Ja, hvala. Zdaj, prej ste napovedal višje plače za funkcionarje v naslednjem mandatu, ne. Tako da, gospod premier, mi smo 24. april že preboleli, dvomim pa, da boste vi kdaj prebolel, ker te višje plače ne boste dočakal.
Kar se tiče, da se je to insciniralo v volilni kampanji. Gospod premier, to je vse črno na belem. To ne gre za nobene inscinacije, če obstajajo dokumenti, če obstajajo papirji, kjer so jasno razvidne transakcije, kjer je jasno razvidno kam je denar šel, ni pa razvidno kje je denar končal.
Zdaj, omenili ste, da se gospod Berishaj pozna z Janezom Janšo. Jaz govorim o denarju, gospod predsednik Vlade. Prinesite mi, prinesite mi papir, ki bo kakorkoli dokazoval, da je podjetje MB Consalting denar nakazovalo v kakšnega od podjetij, kjer je bil direktor Janez Janša? Ga ne boste našli. Denar pa je Martin Berishaj dvigoval, ker je dobil denar od podjetja kjer ste bili vi predsednik uprave dolga leta. Gospod Janša je dejal, da ga pozna, ker je bil predsednik tukaj v Sloveniji narodne skupnosti, predsednik društva. Vaše vprašanje, za vas vprašanje pa je, kam je šel denar, ki je končal na sumljivih podjetjih na Balkanu? Na to niste odgovorili. Stalno nekaj se želite umakniti, to da kažete s prstom na nas. In glede na to, gospod premier, da smo vas že večkrat tukaj, tudi na preteklih zgodbah ujeli na laži, vam ne verjamemo niti več glede romunskega računa, čeprav boste verjetno rekel, da je šel Janez Janša v Bukarešto in vam odprl račun. Druge razlage vi tako nimate. Brez Janše mi živeti ni. To je vaše edino vodilo. Zato še enkrat, predsednik Vlade. Zanima me:
Kje je končal denar? Kam se je nosila gotovina, ki se je od podjetja GEN-I dvigovala v državah bivše Jugoslavije?

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Včasih se sprašujem, gospod Mahnič, ali vi ste pooblaščeni za to, da osebno diskreditirate kar naprej v svojih govorih in svojih vprašanjih? Kar naprej osebno diskreditirate ljudi, ki so tukaj, ljudi, ki jih ni tukaj, tako da, glede na to, da se zdaj veliko pogovarjamo o tem kako govorimo, lepo vas prosim, dajmo prosim biti spoštljivi tudi pri svojih vprašanjih. Predsednika Vlade, ste zdaj v diskredi…, lotil ste se osebne diskreditacije predsednika Vlade. / oglašanje iz ozadja/
Glejte, ne bom niti ponavljala besed, ki ste jih vi izrekel, zaradi tega, ker ni niti vredno, da jih ponavljam, ampak lepo prosim da, ker od vas prihaja to. Res.
Tako da lepo prosim, če se lahko… Saj lahko vprašate točno to kar ste želeli, ampak ne tako, da se osebno diskreditira ljudi, no.
Gospod predsednik Vlade, izvolite, imate besedo za dopolnitev odgovora.

DR. ROBERT GOLOB (predsednik Vlade): Hvala.
V resnici nimate namena spraševati, ampak podajati trditve, ampak glej, nekateri ste pač taki.
Bom ponovil ponovno. Prvič. Nobena gotovina se ni dvigovala iz računov GEN-I. Nobena. Bodite bolj natančni, če že govorite. GEN-I posluje v 22. državah. Poslovni model je vedno enak in revizorji, mednarodni, so tisti, ki pregledujejo naše poslovanje. Hkrati smo podvrženi vsem možnim preiskavam davčnih organov, zakonodajnih organov

 

(nadaljevanje) regulatornih organov in podobno. In ga ni, ne bi mogel obstajati in delovati in biti največji med trgovci in tudi med najbolj cenjenimi trgovci ne samo v regiji jugovzhodne Evrope ampak tudi centralne. Če bi kdo sploh razmišljal na tak način kot razmišljate nekateri od vas, ko me sprašujete, kje je končal denar prijatelja vašega predsednika, ste mogoče zamenjali. Danes na tej poziciji ni več vaš predsednik, tako da morate obrniti se in njega vprašati. Jaz ne vem, kje je končal denar prijateljev drugih ljudi, za moje prijatelje bi mogoče vedel, za človeka, ki ga nisem v življenju nikoli videl, še manj z njim imel kakršenkoli stik, vam pa tega odgovora, kaj on počne s svojim denarjem, ne morem dati. Obljuba o podpori volilni, ki jo je gospod Berishaj dal, je bila dana samo eni osebi. In to nisem bil jaz, to je bila dana tistemu, ki je bil na tem mestu pred časom. In ne, nisem nič obremenjen z njim, niti približno, zakaj bi pa bil. Žal mi je, da ga ni tukaj, pa bi lahko mogoče pojasnil, vam dal odgovor na to vprašanje, o katerem mene sprašujete. Ne morem in ne bom pristal na to, da človeka, ki ga nisem nikoli videl, z njim nikoli sodeloval, da bom jaz dal odgovore nanj. In vsi medijski, vse medijske objave na Balkanu, na katere se, o katerih govorite, so v resnici poslane in citirajo vir iz Slovenije, vir, ki je financiran z enim in istim denarjem, istim denarjem, ki se je neuspešno trudil očrniti svobodno Slovenijo in Svobodo, da ne bi zmagala na volitvah. Samo tam je vir teh zlonamernih in izkrivljenih dejstev, nobenih drugih podatkov ni, o katerih govorite, vse ostalo je čista izmišljotina.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Gospod poslanec Žan Mahnič, imate besedo za postopkovni predlog, da Državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru. Izvolite.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Ja, zdaj, ko govorite o zgodbah, ki so inscenirane v Sloveniji in se jih izvaža v tujino, verjamem, da je to vpliv gospe, ki sedi na vaši levi, ampak parlamentarne preiskave ne potekajo v Sloveniji, potekajo v državah zahodnega Balkana, številke, ki se objavljajo, se ne objavljajo v Sloveniji, ampak se objavljajo v državah zahodnega Balkana. In zdaj, če govorimo malce natančneje, 61 milijonov evrov v Bosno, v Albanijo slabih 17 milijonov evrov, večinoma v letu 2021, slabih 5 milijonov evrov v Srbijo. Mediji so objavili bančne izpiske iz kosovske poslovalnice Nove Ljubljanske banke v Prištini in vidimo, da je Gen-I na to družbo v dveh letih nakazal več kot milijon in pol evrov, Berishi pa je v tistem obdobju dvignil za milijon štiristo tisoč evrov gotovine. Zdaj, če to ni pranje denarja, gospod predsednik Vlade, potem ne vem, kaj pranje denarja je. Ni Slovenija objavljala teh podatkov, banke v tujini so objavila podatke, kako je praktično do zneska natančno transakcija, ki je prišla iz Gen-I na podjetje gospoda Berishaja, je ta potem šel in to gotovino praktično v istem znesku tudi dvignil. Tako da gospod predsednik Vlade, okrog teh financ se stalno zapletate. Res je sicer, da pravite, kaj nam bodo višje plače, tako ali tako potem samo zapravljamo za neumnosti, vendar pa glede na to, kar je tudi izjavil Blaž Brodnjak, ne, vemo, da vam denar nenazadnje diši, sploh glede na nagrade, ki ste si jih izplačevali v Gen-I-ju. In jaz predlagam, predsednica, da se o ne odgovoru, ampak o ne odgovoru predsednika Vlade opravi razprava, kajti govorimo o državnih financah, govorimo o denarju, ki je na Balkanu neznano kam poniknil. Je pa Balkan ravno kot pralni stroj, kar se tiče pranja denarja in poslovanje dol tudi marsikaj pove. Vas pa razumem, predsednik Vlade, da želite vse skupaj nekako zamegliti, da boste še naprej lahko v tem peskovniku, ki se mu reče Slovenija, pač delali po svoje, hkrati pa koalicijskim poslancem nekaj dali za podpisovati. In očitno se je to tudi že razširilo.  Skratka, to se širi povsod, to se širi povsod in očitno so dobri učenci res vrhunskega učitelja. Tako da predsednica, predlagam, da se opravi razprava o tem,

(nadaljevanje) kar je predsednik Vlade povedal.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Gospod Žan Mahnič, izrekam vam opomin, ker resnično ste šel predaleč. Zdaj ste šel predaleč z diskreditacijo predsednika Vlade in tudi diskreditacijo kolegov poslank oziroma kolegic poslank in kolegov poslancev. Lepo vas prosim, da se v prihodnje zadržite tega. Tudi jaz sem poslanka in nihče mi ne daje za podpisovati stvari, s katerimi se jaz ne strinjam. Verjamem, da je tako tudi pri drugih. Tako da ker dejansko se zdajle nimajo možnost braniti, vam izrekam opomin.

COMMENTS

Wordpress (0)