Madžarski parlament ni odobril kandidature Švedske za Nato – TOPNEWS.si

Madžarski parlament ni odobril kandidature Švedske za Nato

Madžarski parlament ni odobril kandidature Švedske za Nato

Glasovanje v madžarskem parlamentu o ratifikaciji pristopa Švedske k Natu je bilo preloženo zaradi odsotnosti poslancev vladajoče stranke, so v ponedeljek poročali lokalni mediji. Glasovanje je bila preložena, potem ko se člani vladajoče stranke, ki ima v parlamentu dvotretjinsko večino, niso udeležili srečanja, poroča Daily News Hungary.

Opozicijski poslanci so na seji kritizirali člane vladajoče stranke zaradi njihove odsotnosti na seji, piše v poročilu.Prejšnji teden je Madžarska izjavila, da bo podprla odločitev Turčije glede kandidature Švedske za vstop v Nato.

“Če bo prišlo do premika (v stališču Turčije), potem bomo seveda držali obljubo, da Madžarska ne bo zadrževala nobene države pri članstvu,” je na tiskovni konferenci v Budimpešti dejal zunanji minister Peter Szijjarto.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je pred vrhom Nata julija strinjal, da bo parlamentu posredoval kandidaturo Švedske za pridružitev Natu po tristranskem srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom v litovski prestolnici Vilni.

Finska in Švedska sta zaprosili za članstvo v Natu kmalu po tem, ko je Rusija februarja 2022 začela vojno proti Ukrajini. Čeprav je Turčija odobrila članstvo Finske v Natu, čaka, da Švedska izpolni svoje zaveze, da teroristom in podpornikom teroristov ne bo nudila zatočišča ter njihovih dejanj ne bo odobrila.

Po potezi Türkiye je Szijjarto dejal, da je ratifikacija švedske kandidature za Nato s strani njegove države zdaj “le še tehnično vprašanje”.

COMMENTS

Wordpress (0)