“Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma,” – Joe Biden glede odločitve vrhovnega sodišča Kolorada o Donaldu Tumpu – TOPNEWS.si

“Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma,” – Joe Biden glede odločitve vrhovnega sodišča Kolorada o Donaldu Tumpu

“Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma,” – Joe Biden glede odločitve vrhovnega sodišča Kolorada o Donaldu Tumpu

Vrhovno sodišče je postalo največja sila na predsedniških volitvah leta 2024, saj se sodniki soočajo z več spori glede usode favorita republikanske stranke Donalda Trumpa.

Sodišče je bilo v središču več volilnih sporov v tem stoletju, od samega odločanja o zmagovalcu leta 2000 v kontroverzni odločitvi, ki je predsedniško mesto podelila Georgeu W. Bushu, do tega, da je bilo prazno mesto na klopi glavni žreb glasov za Trumpa leta 2016. in zavrača zadnje poskuse republikanske stranke, da bi pomagala Trumpu, da se oprime oblasti leta 2020.

Zdaj pa bodo morali sodniki hitro ugotoviti, ali je nekdanji predsednik sploh upravičen do glasovanja in ali je imun na pregon s strani posebnega tožilca Jacka Smitha, obe spori pa izhajata iz njegovih prizadevanj, da bi razveljavil volitve leta 2020, ki so vodile do 6. januar 2021, napad na ameriški Kapitol.

V Koloradu je večina 4 proti 3 na državnem vrhovnem sodišču v torek razsodila, da Trump po ustavi ne more kandidirati leta 2024, ker 14. amandma prepoveduje upornikom, da opravljajo javne funkcije, zajema njegovo ravnanje 6. januarja.

“Predsednik Trump je hujskal in spodbujal uporabo nasilja in nezakonitih dejanj, da bi prekinil miren prenos oblasti,” so sodniki zapisali v 134-stranskem večinskem mnenju.

V pričakovanju Trumpove pritožbe so sodniki v Koloradu prekinili svojo sodbo do 4. januarja. Ko bo Trump neizogibno zahteval od sodnikov, da pregledajo sodbo, bo premor na sodišču v Koloradu podaljšan, dokler najvišje sodišče v državi ne objavi, ali bo primer sprejelo – in, če ga , dokler ne izda končne odločitve. To pomeni, da bi lahko vrhovno sodišče ZDA odločalo, kaj se bo zgodilo na splošnih volitvah, ne na primarnih volitvah.

Ameriški predsednik Joe Biden se je včeraj v Milwaukeeju na kratko odzval na odločitev vrhovnega sodišča države Kolorado, ki je nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu odvzelo možnost ponovne predsedniške kandidature zaradi podpiranja upora proti državi. Kot je dejal, ni nobenega dvoma, da je Trump to res storil, poročajo mediji.

“Pustil bom sodiščem, naj sprejmejo odločitev, vendar pa je zanesljivo podpiral vstajo. O tem ni niti najmanjšega dvoma,” je Biden odgovoril na novinarsko vprašanje glede odločitve vrhovnega sodišča Kolorada. To je bil eden redkih Bidnovih komentarjev o številnih pravosodnih problemih, s katerimi se ubada Trump.

Sodišče v Koloradu je v torek prvič v zgodovini onemogočilo kandidaturo predsedniškega kandidata zaradi kršitve 14. amandmaja k ameriški ustavi. Ta določa, da vsi, ki so prisegli, da bodo branili ustavo ZDA in potem podprejo vstajo ali upor, ne morejo več kandidirati za izvoljene položaje. Amandma sicer ne omenja predsednika ZDA.

“Povsem jasno je. Vse ste videli,” je dejal Biden, ki je mislil na dogodke 6. januarja 2021, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, da bi preprečili miren prenos oblasti na zmagovalca predsedniških volitev leta 2020.

Trump in njegovi podporniki trdijo, da je bila odločitev sodišča politična. Predstavnik Trumpove kampanje je že v torek povedal, da je sodna odločitev posledica tega, da Trump vodi pred Bidnom v anketah in napovedal pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo večino konservativni sodniki.

Tožba v Koloradu sicer ni edina, saj se Trump sooča s številnimi podobnimi tudi v drugih državah ZDA. Vendar pa bo odločitev vrhovnega sodišča dokončna in v primeru razveljavitve odločitve sodišča v Koloradu bodo padle tudi vse druge tožbe.

 Tiskovni predstavnik predsedniške kampanje Donalda Trumpa Steven Cheung je v torek napovedal pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča Kolorada, ki je Trumpu onemogočilo, da v tej zvezni državi kandidira za predsednika ZDA. Republikanci so se na odločitev sodišča odzvali kritično, medtem ko so jo demokrati pohvalili.

“Voditelje demokratske stranke je zajela paranoja zaradi naraščanja Trumpove prednosti v anketah. Izgubili so vero v propadlo predsedovanje Joeja Bidna in sedaj delajo vse, kar lahko, da ameriškim volivcem preprečijo, da jih naslednjega novembra vrže s položajev,” je sporočil Cheung. Ob tem je napovedal, da bo Trumpova odvetniška ekipa hitro vložila pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo sicer konservativci večino.

Vrhovno sodišče Kolorada je v torek s tesno večino štirih glasov proti trem odločilo, da Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Odločitev sicer vpliva le na volitve 5. marca, ko bodo republikanci izbirali svojega predsedniškega kandidata. Bi pa lahko vplivalo tudi na splošne volitve novembra, poroča britanski BBC.

Sklep sodišča bo sicer predvidoma stopil v veljavo šele 4. januarja, kar je le dan pred rokom, da se v državi natisne glasovnice za volitve v marcu. Lahko pa na to vpliva še morebitna odločitev vrhovnega sodišča ZDA.

Do odločitve sodišča so se kritično odzvali tudi številni drugi republikanci. Predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel je odločitev sodišča označila za vpletanje v volitve in dala na voljo pravnike stranke za boj proti odločitvi sodišča v Koloradu.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson pa je odločitev označil za tanko prikrit strankarski politični napad in izrazil prepričanje, da bo vrhovno sodišče ZDA razveljavilo to nepremišljeno odločitev, poročajo ameriški mediji.

Republikanski predsedniški kandidat Chris Christie, ki je sicer oster kritik Trumpa, pa je v New Hampshiru dejal, da je odločitev sodišča preuranjena, saj Trump še ni obsojen zaradi vstaje. Predsedniški kandidat Vivek Ramaswamy pa je napovedal, da bo z glasovnic v Koloradu umaknil tudi svoje ime.

Demokratski kongresnik Jamie Raskin, ki je bil med tistimi, ki so vodili ustavno obtožbo Trumpa, pa je nasprotno menil, da je odločitev temelji na dejstvih. Dodal je, da so skrbi pred izbruhom novega nasilja Trumpovih privržencev povsem resne.

COMMENTS

Wordpress (0)