Združeno kraljestvo zamrznilo premoženje Romana Abramoviča, izvršnega direktorja Gazproma Alekseja Millerja in drugih ruskih oligarhov – TOPNEWS.si

Združeno kraljestvo zamrznilo premoženje Romana Abramoviča, izvršnega direktorja Gazproma Alekseja Millerja in drugih ruskih oligarhov

Združeno kraljestvo zamrznilo premoženje Romana Abramoviča, izvršnega direktorja Gazproma Alekseja Millerja in drugih ruskih oligarhov

Sedem znanih ruskih poslovnežev se je znašlo na novem londonskem seznamu “ciljev finančnih sankcij” je  vse doljši. Združeno kraljestvo se je v okviru sankcij zaradi konflikta v Ukrajini lotilo ruskih oligarhov, zamrznilo je premoženje lastnika Chelsea FC Romana Abramoviča, izvršnega direktorja Gazproma Alekseja Millerja in drugih.

Ministrstvo za finance je v četrtek objavilo seznam, ki vključuje 204 posameznike in 65 subjektov, za katere veljajo omejitve, na njem pa je navedenih sedem vrhunskih ruskih poslovnežev. Poleg Abramoviča in Millerja so premoženje v Veliki Britaniji zamrznili tudi lastniku skupine EN+ Olegu Deripaski, predsedniku Rosnefta Igorju Sečinu, vodji banke VTB Andreju Kostinu, predsedniku cevovodne družbe Transneft Nikolaj Tokarev in predsedniku Bank Rossiya Dmitriju Lebedevu.

“Za tiste, ki so podpirali Putinov zlobni napad na Ukrajino, ne more biti varnih zatočišč,” je o novih sankcijah dejal britanski premier Boris Johnson. Zunanja ministrica Liz Truss je trdila, da so omejitve dokazale, da “oligarhi in kleptokrati nimajo mesta v našem gospodarstvu ali družbi”. “Kri ukrajinskega ljudstva je na njihovih rokah,” je dejala in dodala, da London ne bo prenehal s svojimi poskusi “povečati pritisk na Putinov režim in zadušiti sredstva njegovemu brutalnemu vojnemu stroju.”

Po navedbah ministrstva za finance je bil Abramovič vpleten v “pridobivanje koristi od ruske vlade ali njeno podporo” zaradi opravljanja svojih poslov “v sektorjih strateškega pomena” za Kremelj. Blokirano je tudi premoženje nogometnega kluba Chelsea, kar pomeni, da Abramovič zdaj ne bo mogel prodati svojega kluba iz Londona. Chelseaju je bila izdana posebna licenca, ki klubu omogoča nadaljevanje delovanja, vendar le s športno dejavnostjo.

Kot vodja energetskega giganta Gazprom, v katerem ima ruska vlada večinski delež, so Millerja očitali, da podpira dejavnosti, ki “ogrožajo suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine”.

Med njimi je bila dobava plina Krimu, ki ga je po mnenju Londona Rusija leta 2014 »nezakonito pripojila« . Moskva vztraja, da je ukrepala potem, ko je večina prebivalstva polotoka na referendumu po referendumu glasovala za ločitev od Ukrajine in ponovno združitev z Rusijo. Državni udar na Majdanu v Kijevu, ki je odstavil demokratično izvoljeno vlado v državi.

Deripaska je bil uvrščen na seznam “tarč finančnih sankcij” , ker je bil “prokremeljski oligarh” , ki je bil povezan z ruskimi uradniki, ki stojijo za invazijo.

Sečin je bil omejen zaradi svojih “tesnih osebnih vezi z Vladimirjem Putinom” in trdi, da je imel koristi od podpore ruski vladi, medtem ko je delal v sektorju strateškega pomena, so sporočili iz ministrstva za finance. Podobne trditve so bile vložene proti Kostinu, Tokarjevu in Lebedevu.

Združeno kraljestvo svari svoje vojake pred odpravami v Ukrajino, da bi “posneli nekaj selfijev” Minister za obrambo Združenega kraljestva James Heappey je v četrtek opozoril, da britansko vojaško osebje in veterani ne smejo potovati v Ukrajino, da bi se “nekaj tednov” borili proti ruski vojski in “posneli nekaj selfijev,” poroča RT.

Heappey je v pogovoru za Sky News izjavil, da je nezakonito, da se britanski vojaki zapletejo v konflikt v Ukrajini. “Oditi brez dopusta, da bi se boril v tuji vojni, je preprosto nesprejemljivo in odkrito povedano tvega, da bi Rusija napačno trdila, da je Združeno kraljestvo pri tem bojevita stran,” je dejal minister.

Heappey je bil jasen, da bodo vsi vojaki, ki se bodo odločili pridružiti konfliktu med Ukrajino in Rusijo, kršili zakon in se znašli v “velikih težavah”, navaja izjavo, ki jo je objavila britanska vojska. Britanska vojska je v odzivu na medijska poročila potrdila, da je “majhno število posameznikov vojakov” “neupoštevalo ukaze in so odšli brez dopusta” , saj menijo, da so “morda odpotovali v Ukrajino”.

Britanska vojska je v jasni izjavi vsem vojakom ali veteranom, ki razmišljajo o pridružitvi ukrajinskim silam, ponovila, da je “vsemu službenemu osebju prepovedano potovati v Ukrajino do nadaljnjega.” Opombe Heappeyja in britanske vojske sledijo podobni izjavi zunanjega ministrstva, ki je britanskim državljanom povedalo : »Če potujete v Ukrajino, da se borite ali pomagate drugim, ki sodelujejo v konfliktu, lahko vaše dejavnosti pomenijo kršitev zakonodaje Združenega kraljestva in vi bi lahko preganjali ob vaši vrnitvi v Združeno kraljestvo.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)