“Goljufajo, so pokvarjeni, pokvarjeni – teh kriminalcev ni mogoče nagraditi, treba jih je poraziti. Vi jih boste premagali ” – Trup po obtožnici zaostril retoriko – TOPNEWS.si

“Goljufajo, so pokvarjeni, pokvarjeni – teh kriminalcev ni mogoče nagraditi, treba jih je poraziti. Vi jih boste premagali ” – Trup po obtožnici zaostril retoriko

“Goljufajo, so pokvarjeni, pokvarjeni – teh kriminalcev ni mogoče nagraditi, treba jih je poraziti. Vi jih boste premagali ” – Trup po obtožnici zaostril retoriko

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je zvezno obtožnico proti njemu v svojem prvem javnem nastopu po objavi obtožb označil za “smešno in neutemeljeno”. Obtožnica v 37 točkah, ki je bila objavljena v petek, ga obtožuje hrambe občutljivih dokumentov na njegovem posestvu v Mar-a-Lagu.

V sobotnih dveh govorih pred volilno kampanjo je  Trump dejal, da obtožnica pomeni “vmešavanje v volitve” s strani “pokvarjenega” FBI in ministrstva za pravosodje. Zanikal je kakršne koli kršitve.

Trump je bil obtožen napačnega ravnanja s stotinami zaupnih dokumentov, vključno z nekaterimi o ameriških jedrskih skrivnostih in vojaških načrtih. Obtožnica ga je obtožila, da je dokumente hranil na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, vključno s plesno dvorano in prho. Preiskovalcem je lagal in poskušal ovirati njihovo preiskavo njegovega ravnanja z dokumenti, je zapisano v obtožnici. Gre za prvi zvezni kazenski pregon proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku.

Ko je govoril na prvi konvenciji republikanske stranke v Georgii, je Trump dejal: “Goljufajo, so pokvarjeni, pokvarjeni – teh kriminalcev ni mogoče nagraditi, treba jih je premagati.” Pošalil se je, da vsakič, ko leti nad “modro zvezno državo” – tisto, ki jo nadzirajo demokrati – dobi sodni poziv. Trump, ki bo leta 2024 znova kandidiral za Belo hišo, je obtožnico označil za “prevaro” “pokvarjenega političnega establišmenta” in jo opisal tudi kot “šalo” in “parodijo pravice”.

 

Zahvalil se je “rekordni množici”, pa tudi “domoljubom”, ki so podprli njegovo kandidaturo za Belo hišo, in nadaljeval s kritiko “zloveščih sil”, ki vodijo državo.”Uprli se bomo sedanjemu političnemu establišmentu … in dokončali bomo delo, ki smo ga začeli, najuspešnejše predsedovanje,” je dejal, kar je povzročilo vzklike “ZDA, ZDA”. Množica. “Nikoli ne bom popustil, nikoli me ne bodo odvrnili,” je dejal, preden se je osredotočil na skupine, za katere je dejal, da načrtujejo proti njemu.

To je vključevalo marksiste, komuniste, “okoljske skrajneže”, Rino – republikance samo po imenu – pa tudi “fanatike odprtih meja” in “radikalne leve demokrate”.Ko se je skliceval na obtožnico, je trdil, da bi morali zelo občutljivi dokumenti soditi pod Zakon o predsedniških evidencah in ne pod Zakon o vohunjenju.

V skladu z zakonom o predsedniških dokumentih naj bi šli dokumenti Bele hiše v nacionalni arhiv, ko se uprava konča. Predpisi zahtevajo, da so takšne datoteke varno shranjene. Povedal je tudi, da so “agenti FBI z orožjem” napadli Mar-a-Lago. Posebni tožilec Jack Smith, ki je nadzoroval preiskavo, je zanikal, da so obtožbe politično motivirane, in dejal: “V tej državi imamo en sklop zakonov, ki veljajo za vse.”

Zakoni, ki ščitijo informacije o nacionalni obrambi, so bili kritični in jih je treba izvajati, je dejal. Ko se začenja krepiti zagon proti volitvam leta 2024, je gospod Trump govoril na konvenciji republikanske stranke v Columbusu v Georgii, preden se je preselil na drug dogodek republikanske stranke v Greensboroju v Severni Karolini. Trenutno je glavni kandidat za republikansko nominacijo leta 2024.

Njegov nekdanji podpredsednik Mike Pence – ki je bil ta teden zelo kritičen do svojega nekdanjega šefa, ko je napovedal lastno kandidaturo za predsednika – je prej govoril na dogodku v Severni Karolini, čeprav naj se ne bi srečala. Georgia bo verjetno ključno bojišče v tekmi za Belo hišo in tam je gospod Trump leta 2020 tesno izgubil proti sedanjemu predsedniku Joeju Bidnu – prav tako bi lahko bila prizorišče nadaljnje pravne ogroženosti za nekdanjega predsednika.

Uradniki v zvezni državi trenutno preučujejo, ali je gospod Trump prekršil zakon, ko je prosil državnega sekretarja Georgie Brada Raffenspergerja, naj “poišče” točno število glasov, ki jih potrebuje za zavrnitev glasovanja v njegovo korist.

Manj kot 24 ur po tem, ko je bil Donald Trump obtožen, se je kongresnik iz Arizone Andy Biggs oglasil na Twitterju in z nasilnim jezikom pozval k maščevanju. “Zdaj smo dosegli fazo vojne,” je dejal . “Oko za oko.”

Clay Higgins, še en republikanski kongresnik iz Louisiane, je svojim privržencem dajal militaristična navodila. »To je perimetrska sonda zatiralcev. Drži. rPOTUS ima to,« je tvitnil in uporabil okrajšavo, s katero je Trumpa označil za pravega predsednika.

Higgins je dodal: »Pripnite se. 1/50K Spoznajte svoje mostove. Rock enakomerno mirno. To je vse,« je dodal z navideznim sklicevanjem na zemljevide vojaškega merila. (Dva dni pozneje je Higgins tvitnil : “Naj Trump obravnava Trumpa, on ima to. Ustavo uporabljamo kot naše edino orožje. Mir. Drži se.”)

Izjave obeh skrajno desničarskih kongresnikov – oba sta glasovala za razveljavitev volitev leta 2020 – poudarjajo zaskrbljujoč način, kako je nasilna retorika prodrla v glavni tok ameriškega političnega diskurza v republikanski stranki, zlasti po Trumpovi obtožnici.

Ocenjuje se, da 12 milijonov odraslih – 4,4 % prebivalstva ZDA – verjame, da je nasilje upravičeno vrniti Trumpa na oblast, glede na nedavno raziskavo projekta o varnosti in grožnjah (CPOST) Univerze v Chicagu.

Obstajajo dokazi, da je Trumpov nasilen jezik navdihoval njegove podpornike. Na Donaldu, pro-Trumpovem forumu, so uporabniki pozvali k nasilju, da bi Trumpa vrnili na predsedniški položaj, poroča Rolling Stone . “Edini način, da ta država postane karkoli takega, kot pravi ustava, je, da se javno usmrti na tisoče izdajalskih podgan,” je po poročanju revije zapisal en uporabnik.

Raziskava ABC News iz leta 2020 je pokazala vsaj 54 kazenskih primerov, v katerih je bil Trump sklicevan v zvezi z nasilnimi dejanji ali grožnjami z nasiljem.

“Kar se dogaja v Združenih državah, je politično nasilje prešlo z obrobja v mainstream,” je Robert Pape, profesor na Univerzi v Chicagu, ki vodi CPOST, povedal za Guardian v začetku tega meseca.

Trumpovi zavezniki zunaj Washingtona so se prav tako zanašali na nasilen jezik, da bi branili nekdanjega predsednika od njegove zadnje obtožbe zaradi ravnanja z zaupnimi dokumenti, potem ko je zapustil Belo hišo.

“Če želite priti do predsednika Trumpa, boste morali iti prek mene in morali boste iti skozi 75 milijonov Američanov tako kot jaz,” je Kari Lake, neuspešna kandidatka za guvernerko Arizone, dejala v govor v petek požel aplavz. »In povedal vam bom, večina nas je članov NRA, ki nosijo kartice. To ni grožnja, to je obvestilo za javnost.”

Pete Santilli, voditelj skrajno desničarske pogovorne oddaje, je pozval vojsko, naj uporabi zadrge, da bi Bidna aretirala, ga dala v zadnji del tovornjaka in spravila iz Bele hiše, poroča New York Times .

Drugi gost v oddaji je dejal, da bi “verjetno ustrelil” Marka Milleyja, predsednika skupnega načelnika štaba, če bi bilo to zakonito, poroča Times. Santilli je pred tem pozval tudi k usmrtitvi nekdanjega predsednika Baracka Obame in drugih uradnikov, če bi bil Trump obtožen .

Sharlet, profesor iz Dartmoutha, je dejal, da je nasilna retorika vsak dan hujša.

»Vsak dan razjeda upanje na demokracijo. Vsak dan spodbuja tako imenovane ‘volkove samotarje’ – pravo milico, ki se ji oddajajo takšni ne tako kodirani signali –, da ukrepajo,” je dejal.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)