Rusija od Organizacije za prepoved kemičnega orožja zahteva informacije o primeru Skripal – TOPNEWS.si

Rusija od Organizacije za prepoved kemičnega orožja zahteva informacije o primeru Skripal

Rusija od Organizacije za prepoved kemičnega orožja zahteva informacije o primeru Skripal

Rusko Ministrstvo za zunanje zadeve je od mednarodne Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) zahtevalo informacije o preiskavi v zvezi z zastrupitvijo bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v Salisburyju.

Spisek vprašanj vključuje tudi vprašanje, kakšno vrsto pomoči je s strani te organizacije zahtevala Velika Britanija in kakšni postopki so bili uporabljeni za zbiranje vzorcev substanc, s katerimi sta bila zastrupljena Skripalova.

Od ekspertov OPCW je Britanija zahtevala analizo kemičnega agensa, s katerim sta bila zastrupljena Sergej Skripal in njegova hči, poroča Associated Press.

Britanija trdi, da gre za strup “novičok”, katerega je izdelovala nekdanja Sovjetska zveza, kot tudi, da je Rusija kriva za zastrupitev, kar pa uradna Moskva ves čas zanika.

Moskva dosledno trdi, da Britanija ni predstavila dokazov za svoje trditve o ruski umešanosti v “primer Skripal”.

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je pred tem poslalo Britaniji 14, Franciji pa 10 vprašanj v zvezi s “primerom Skripal”, na katere uradna Moskva zahteva odgovor.

Rusijo med drugim zanima tudi, na kakšni osnovi je vključena Francija in kateri nivo ekspertize izvaja.

skripal pivo

Moskva zahteva od Velike Britanije, da odgovori, ali je bil živčni strup “novičok” kdajkoli razvit in proizveden na ozemlju Velike Britanije in ali se sploh nahaja znotraj nje, piše v sporočilu MZZ Rusije. Moskva prav tako zahteva pojasnilo, kako je London prišel do sklepa, da živčni agens, s katerim sta bila zastrupljena Skripalova, izvira iz Rusije.

Med drugim je rusko zunanje ministrstvo tudi Britaniji postavilo vprašanje, zakaj je Francija vključena v preiskavo v primeru Skripal.

Medtem se je zgodil napredek na britanski strani. Britanija proučuje prošnjo, da se osebju Veleposlaništva Rusije v Moskvi omogoči obisk Julije Skripal.
Britanska vlada proučuje možnost odobritve obiska ruskih diplomatskih predstavnikov Julije Skripal, ki po najnovejših informacijah normalno hodi, je, pije in govori.

“Proučujemo prošnjo ruske strani za konzularni dostop v skladu z našimi obveznostmi na podlagi mednarodnega in domačega prava, vključno s pravico in željo Julije Skripal”, je izjavila tiskovna predstavnica Foreign Office-a.

Rusko veleposlaništvo v Londonu je vložilo prošnjo za obisk Julije Skripal v bolnici v Salisburyju, potem ko so mediji poročali, da je prišla k zavesti in je sposobna govoriti.

Veleposlaništvo vztraja, da se mu omogoči konzularni dostop do Skripalove, kot državljanke Rusije.

Ali bo britansko zunanje ministrstvo dovolilo obisk in ali si ga Julija Skripal sploh želi, bo jasno v prihodnjih dneh.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)