Plenković: Arbitražna odločba je nična! – TOPNEWS.si

Plenković: Arbitražna odločba je nična!

Plenković: Arbitražna odločba je nična!

Hrvaški premier Andrej Plenković je na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško nična in primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Plenković je v govoru posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava. Ob tem je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu in Hrvaška je temu privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

cerar plenkovic

Hrvaški premier je tudi dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže.

Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo na bilateralen način, je še dejal.

cerar intervju

Cerar: Obisk ni več smiseln!

Premier Cerar meni, da njegov obisk v Zagrebu, ni več smiseln. “Pred dvema dnevoma sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o izvajanju oz. implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je povedal v palači OZN-a pred vsemi državami sveta, to se pravi skrajno uradno, vsemu svetu, je pač odstopil od tega najinega dogovora,” je v Odmevih povedal Cerar. “Povedal je, da je za Hrvaško odločba nična. To je popolnoma nesprejemljivo stališče, ki onemogoča kakršen koli razgovor v Zagrebu, zato moj obisk tam prihodnji teden ni več smiseln,” je pojasnil.

Premier Cerar je napovedal je, da bo njegova vlada nadaljevala priprave na implementacijo in storila “vse, kar je potrebno”, da bo Slovenija na izvajanje pripravljena; tako z zakoni in zakonskimi akti kot z ustrezno pripravljenimi deležniki. Ko bo rok potekel, bo v implementacijo tudi šla. “Če Hrvaška ne bo sodelovala, bodo nastale težave. Tega si nihče ne želi,” je dodal.

Poudaril je, da arbitražna odločba velja in je zavezujoča – kljub napaki, na katero opozarja Plenković. Tako je namreč odločilo pet mednarodnih pravnih avtoritet. Tako je zdajšnje stališče Hrvaške kršitev tako mednarodnega kot evropskega prava. “Ostajamo odprti za dialog, ampak samo ko in če bo Hrvaška to sprejela.”

Slovenija lahko sicer kot skrajno možnost za uveljavitev odločitve uporabi sodne poti. Bodisi prek mednarodnega sodišča OZN, ki odloča o kršitvah mednarodnega prava, ali pa prek tožbe na sodišču EU v Luksemburgu zaradi kršitve pogodbe EU, ki omenja načelo lojalnega sodelovanja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    dež 7 let

    Sicer nisem “ugledni strokovnjak za mednarodno pravo”, a se mi zdi, če ena od strank iz utemeljenega razloga (podkupovanje sodnika) izstopi iz arbitražnega postopka, nikakor ne more biti vezana na kasnejšo odločitev istega sodišča v drugi sestavi, brez okuženega sodnika.

  • comment-avatar
    mapu 7 let

    Naši pogajalci so se pogovarjali po telefonu, kaj pa porečeš na to, da so hrvaški pogajalci pa stanovali v isti hiši.
    Seveda se oni niso pogovarjali?