Forum: Le kaj bi ministrica Dominika Švarc Pipan vprašala boginjo Kibela? – TOPNEWS.si

Forum: Le kaj bi ministrica Dominika Švarc Pipan vprašala boginjo Kibela?

Forum: Le kaj bi ministrica Dominika Švarc Pipan vprašala boginjo Kibela?

“V teh težkih zadnjih mesecih sem za to službo dihala premalo pozorno, da bi spoznala spletke okoli sebe… Verjetno me bo to stalo nadaljevanje dela…sama bi želela popraviti napake, razkriti ozadje, povrniti zaupanje…odzvati se, odgovoriti na problem, popraviti, preprečiti za vnaprej…ne pustiti, da sistem dela dalje enako, poln špranj za interese nepoštenih .”

Bolj se ne bi mogel strinjati s tem zapisom in spoznanjem pravosodne ministrice po šopingu na Litijski cesti. Bolje pozno kot nikoli. Pravosodni sistem je namreč zapleten in prepleten. V teoriji verjetno tudi zelo pravičen. V praksi pa je v tem sistemu veliko igralcev in polno špranj. Zato lahko na pravosodno teorijo prisegaš samo dokler se sam ne ujameš v te špranje bodisi po svoji volji ali celo po volji drugih. Takrat šele spoznaš koliko ljudi v tem sistemu pleše na glasbo, ki se je v resnici ne sliši. Zato dobro jutro pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan! Stvari se še dodatno zapletejo, ko mediji z vztrajnim poročanjem ustvarjajo dogmatično resnico o liku in delu ministrice. Tudi o njenem naivnem in zgrešenem začetnem zaupanju sodnim cenilcem in izvedencem. In kasnejšim spregledanjem. Mogoče bi
bilo dobro, da si prebere kaj tudi o boginji Kibela in njenih koribantskih zamaknjencih.

Če izpostavim najprej tisto kar najbolj žuli pravosodno ministrico. Sodni cenilci in izvedenci so namreč pod njeno jurisdikcijo oziroma v pristojnosti njenega ministrstva. Nadzora nad njihovim delom praktično ni. Za pravosodno ministrstvo zadostuje že njihova udeležba na strokovnih usposabljanjih. Drugo tega ministrstva namreč ne zanima. Njihove cenitve, razen izjemoma, nihče ne pregleduje. Kot ocenjuje predsednik nepremičninskega združenja
cenilno vrednost nepremičnin napihnejo v kar 80 odstotkih primerov. V praksi pogosto ne izvajajo ogledov nepremičnin. Uporabljajo različne podatkovne baze tudi osebne in zastarele.
Pri cenitvah poljubno izbirajo primerljive prodaje nepremičnin. Zato se sodne cenitve iste nepremičnine močno razlikujejo tudi za več kot 30 odstotkov. Odvisno od naročnika. Sodniki to dobro vedo in v sodnih procesih ne priznavajo cenitve sodnega izvedenca, katero je naročila stranka v sodnem postopku. Zato sodišče iz iste liste sodnih cenilcev in izvedencev določi svojega sodnega cenilca in izvedenca. Kakšno zagotovilo pa ima sodišče, da bo ravno on izdelal korektno sodno cenitev? Ne predstavljam si trpljenja tistih, ki so daleč pod realno ceno prisilno izgubili svoje nepremičnine. Sploh pa izostajajo poročila sodišč ministrstvu za pravosodje o tistih sodnih izvedencih, ki so zavestno sodelovali pri izdelavi izvedenskega mnenja za sodišče, čeprav je obstajal razlog za njihovo izločitev, na primer nasprotje interesov. Ali pravosodno ministrstvo res mirno prepušča možnost posameznih nadzorov nad cenitvami kar Združenju sodnih izvedencev in cenilcev gradbene stroke Slovenije- SICGRAS. To združenje vrši tudi strokovna predavanja sodnicam in sodnikom. Res je na sodiščih potem zagotovljena neodvisnost in nepristranskost? OMG!
Za ta kaos na področju sodnih cenilcev in izvedencev, ki traja sicer že leta in leta, nosite kot pravosodna ministrica objektivno odgovornost. To morate priznati. Mogla ste napraviti red, a ga do sedaj niste. Zakaj šele sedaj, ko ste se sama znašla v vaši nepremičninski igri? A za navadne državljanke in državljane vas doslej ni skrbelo? Zakaj vas ni skrbelo za tiste, ki so morali plačati nemajhne odškodniske zahtevke, ki jih je priznalo sodišče ravno na podlagi morda prenapihnjenih sodnih cenitev.
Na koncu pravosodna ministrica verjetno ne more pričakovati happy end. Špranje za interese nepoštenih ji ne bodo dovolile ostati na površju. So preširoke in pregloboke. Čeprav bi bilo dobro, da ostane na položaju še nekaj časa z mandatom, da naredi z zakonom red na področju sodnih cenilcev in izvedencev. In podeli številne rdeče kartone. Tudi širše in globje v pravosodnem sistemu. Mogoče bi s tem naredila veliko za vrnitev integritete in poštenosti v sistem, ki je temelj pravne države.
Volilci so namreč verjeli medijem in kolesarjem, da morajo večinsko obkrožiti Princa svetlobe, če hočejo spraviti Princa teme v penzijo. Svetloba je vladanje prevzela na način, ne glejte nas ampak poslušajte nas. In res so ljudje v velikih pričakovanjih sprva prizanesljivo poslušali in odpuščali, da sta postali svetloba tudi stranki LMŠ in SAB, čeprav ju niso volili niti po pomoti. Potem pa so začeli zelo pozorno gledati ta ples svetlobe. Vedno več jih je razočaranih v svojih pričakovanjih tudi spregledalo, da izvoljena svetloba ni mogočen reflektor ampak 40 wattna soft žarnica. Pa še ta privlači vešče, bi verjetno spet rekel Gregor Golobič. To njihovo razočaranje so tudi povedali v anketah javnega mnenja, kjer je svetloba strmoglavila. Ljudje danes ne plešejo več ampak nezadovoljno stavkajo. Ni daleč od resnice ugotovitev, da so ljudje začeli zopet resno razmišljati, da bi na naslednjih volitvah spet obkrožili temo. Samo, če jim bo ta obljubila nekaj svetlobe. Zato naj svetloba končno postavi in prižge reflektorje ter začne razsvetljevati Slovenijo. Mogoče še ni prepozno zanjo.

*avtor Foruma je znan uredništvu in je izkušen poznavalec nepremičninskega in politično-finančnega slovenskega močvirja

COMMENTS

Wordpress (0)