Slovenci pobesneli zaradi Junckerja: Bruselj se mora vključiti v izvedbo arbitraže! Hrvaška vstopila v EU pod pogojem, da bo spoštovala arbitražno sodbo! – TOPNEWS.si

Slovenci pobesneli zaradi Junckerja: Bruselj se mora vključiti v izvedbo arbitraže! Hrvaška vstopila v EU pod pogojem, da bo spoštovala arbitražno sodbo!

Slovenci pobesneli zaradi Junckerja: Bruselj se mora vključiti v izvedbo arbitraže! Hrvaška vstopila v EU pod pogojem, da bo spoštovala arbitražno sodbo!

S tem naslovom se je razpisal srbski Kurir o odnosu šefa Evropske komisije do implementacije sodbe arbitražnega sodišča. Slovenija vztraja na izvedbi arbitražne sodbe o meji s Hrvaško in pričakuje močnejši angažma Evropske komisije, sta sporočila premier Miro Cerar in predsednik Slovenije Borut Pahor, potem ko je predsednik EK Jean-Claude Juncker dejal, da je mejni spor dveh držav tudi bilateralni in evropski problem ter da je odgovornost obeh strani, da ga rešita.

Po izjavi Junckerja, da sta Hrvaška in Slovenija odgovorni za spor, ki je “bilateralno, vendar tudi evropsko vprašanje in problem, ki ga morata rešiti”, je Cerar včeraj novinarjem dejal, da v tem ne vidi spremembe stališča Bruslja do arbitraže.

“Kakršenkoli nastop predsednika Komisije ne spremeni dejstva, da je Evropska komisija kot celota sprejela zelo jaso stališče, da podpira izvedbo arbitražne odločitve, kar je tudi večkrat ponovila”, je dejal Cerar.

Cerar je poudaril, da ni točno, da Slovenija ne sprejema pomoči, ki jo v tem procesu ponuja Bruselj in dodal, da pričakuje pomoč EK pri izvajanju arbitražne sodbe, vendar pa Hrvaška to zavrača.

Slovenski premier je poudaril, da je Junckerju in podpredsedniku EK Fransu Timmermansu večkrat povedal, da Slovenija “v sedanji fazi” želi pomoč EK, vendar, da bi moral biti njen prvi korak, da pojasni Hrvaški, da je potrebno sodbo spoštovati in realizirati.

Kot je poudaril, politične izjave ne morejo spremeniti dejstva, da je edina pot za EU in dve njeni članici, spoštovanje arbitražne sodbe.

Cerar je opomnil, da bi različna interpretacija predstavljala “politizacijo” problema, ki se pravzaprav tiče mednarodnega prava in prava EU, kar bi lahko delovalo tudi na pristopne procese kandidatk.

“Vemo, da je Hrvaška v Evropsko unijo vstopila pod pogojem, da bo spoštovala arbitražno sodbo”, je dejal Cerar.

Podobno stališče je predstavil predsednik Borut Pahor v pogovoru z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Ljubljani, Zoranom Stančičem, ki ga je povabil na pogovor.

Predsednik Pahor je načeloma pozdravil včeraj predstavljeno strategijo Evropske komisije glede širitve na Zahodni Balkan, ki bo v prihodnje od držav kandidatk zahtevala, da še pred vstopom v EU rešijo mejna vprašanja.

arbitraža juncker 1

Tako stališče je imela tudi Slovenija glede vstopa Hrvaške. Zato sta tedaj Slovenija in Hrvaška ob sodelovanju Evropske unije z Arbitražnim sporazumom dogovorili način določitve njune meje na kopnem in na morju.

Predsednik Pahor je predstavnika Evropske komisije dr. Zorana Stančiča prosil, da predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju prenese pričakovanje Slovenije, da Evropska komisija še naprej smatra, da je meja s sodbo Arbitražnega sodišča določena. Tako Slovenija razume njegov včerajšnji poziv obema državama, »da sta odgovorni za ta problem« in ga morata rešiti: torej problem implementacije in ne problem določitve meje.

Predstavnik Evropske komisije Stančič je predsedniku Pahorju zagotovil, da ostaja mnenje Evropske komisije nespremenjeno, torej, da je meja določena; ostaja problem njene implementacije.

Predsednik Pahor ocenjuje to stališče kot zelo pomembno, saj odpravlja morebitne nesporazume o pogledih Komisije na vprašanje njenega odnosa do narave spora med Slovenijo in Hrvaško. Prav zaradi tega je predstavniku EK Stančiču izrekel mnenje, da mora Komisija glede strategije širitve na Zahodni Balkan natančneje opredeliti, kako razume rešitev mejnih vprašanj držav kandidatk.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Sam ne vidim prav nobenega besnila, še pri vladajočih ne. Je pa vsem Slovencem jasno, tudi tistim, ki ste(so) na referendumu glasovali za arbitražo, da so nas Hrvati še enkrat več nategnili.
    Sploh pa se mi postavlja vprašanje, zakaj silimo Hrvate s priznanjem arbitraže. Ali morda zato, da bomo dokončno izgubili neposreden dostop do mednarodnih voda ?

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Dejstvo je,da smo zaradi Kučana,Pahorja,Kahle in Calimerota Mira spušili na polno.