Izetbegović: V BIH ne obstaja islamska država, temveč radikalna hrvaška desnica! – TOPNEWS.si

Izetbegović: V BIH ne obstaja islamska država, temveč radikalna hrvaška desnica!

Izetbegović: V BIH ne obstaja islamska država, temveč radikalna hrvaška desnica!

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je zavrnil trditve svojega hrvaškega kolega v državnem vrhu Dragana Čovića, da demografska dominacija Bošnjakov grozi z uzpostavitvijo islamske države u BiH.

V intervjuju za portal Slobodna Bosna je Izetbegović dejal, da so Čovićeve izjave reciklaža stare teze, ki zveni “kot palica” že od leta 1983 od tako imenovanega Sarajevskega procesa, na katerem se je z obtožbo za kontrarevolucionarno delovanje sodilo skupini muslimanskih intelektualcev, ki jih je vodil Alija Izetbegović.

“Islamofobija izzvana z migrantsko krizo”

“Tokrat je novo energijo in priložnost dala islamofobija, izzvana z migrantsko krizo. Cilj je oslabiti pozicijo Bošnjakov, nam obesiti na vrat hipoteko radikalizma in kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-ja, po sodbi Haaškega tribunala (Jadranku) Prliću in ostalim, izvršiti pritisk, da bi se dobilo rešitve po volji HDZ-ja”, je dejal Izetbegović.

Izetbegović je tako komentiral tudi Čovićevo izjavo pred tem v Zagrebu, ko je vodja HDZ BiH trdil, da civilna država v BiH pravzaprav pomeni unitarno, s tem pa tudi islamsko državo, saj bi s tem bile postavljene pod vprašaj pravice ostalih dveh konstitutivnih narodov.

Podobno opozorilo je izrekel Čović tudi prejšnji teden v Bruslju, ko se je skupaj z Izetbegovićem in srbskim članom Predsedstva BiH Mladenom Ivanićem pogovarjal s predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom.

Radikalna hrvaška desnica

Izetbegović meni, da ni cilj Čovića oziroma HDZ BiH teritorialna razdelitev BiH, “čeprav se tudi s tem grozi”, temveč “razdelitev volilne baze” oziroma RTV sistema, institucij, ministrstev.

“Zato je Dragan Čović krenil v napad pred Daulom s tezo o “radikalni bošnjaški desnici” in “namerah ustvarjanja islamske države na tleh BiH”. Seveda, to ne obstaja, obstaja pa radikalna hrvaška desnica in s sodbo Haaškega tribunala dokazan skupni zločinski načrt. Zato se po njihovi logiki splača poskusiti postaviti Izetbegovića in Bošnjake v položaj, da se branijo in opravičujejo. Odgovoril sem, da niso Bošnjaki izvedli skupnega zločinskega načrta, zrušili Mostar in naredili koncentracijska taborišča v Hercegovini, da nismo mi dvignili meseca in zvezde nad Mostarjem, temveč je bil zgrajen križ”, je dejal Izetbegović.

Naj spomnimo, da je Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije konec novembra lani v prizivnem postopku potrdilo prvostopenjske sodbe šestim bivšim visokim predstavnikom samooklicane medvojne hrvaške tvorbe Herceg-Bosne, med njimi bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora. Šesterico so spoznali za krive vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Bošnjaki med letoma 1992 in 1994 zaradi etničnega čiščenja, pa tudi zaradi organiziranja koncentracijskih taborišč ter umorov, mučenj in posilstev v Hercegovini in osrednji Bosni.

Prizivni senat je tudi pritrdil, da je obstajal skupni zločinski načrt s ciljem etničnega čiščenja Bošnjakov na območju Herceg-Bosne in da je potekal mednarodni oboroženi spopad ob vpletenosti Hrvaške ter stanje okupacije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)