Zgodovinsko rokovanje Kimove sestre in predsednika Južne Koreje – TOPNEWS.si

Zgodovinsko rokovanje Kimove sestre in predsednika Južne Koreje

Zgodovinsko rokovanje Kimove sestre in predsednika Južne Koreje

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in se je danes na kratko sestal s sestro severnokorejskega liderja Kim Jong-una, Kim Jo-jong, na odprtju Zimskih Olimpijskih iger v Pjongčangu.

Njegov pogovor z delegacijo Severne Koreje, ki je prišla v Pjongčang bo predvidoma jutri, poroča južnokorejska agencija Jonhap.

Po poročanju AP je delegacija Severne Koreje, ki jo vodi Kim Jo-jong je danes prispela v Pjongčang, sestra liderja Severne Koreje pa je prvi član te družine, ki je obiskal Južno Kore od kar se je končala Korejske vojne (1950-1953).

Kim Jo.jong je v Južno Korejo dopotovala s privatnim letalom svojega brata, skupaj s predsednikom severnokorejske skupščtine Kim Jong-namom (90).

OI nkorea 4

Ko je Kim Jo-jong izstopila iz letala je bila oblečena v črni plašč, v roki je imela črni kovček in je pritegnila veliko pozornost prisotnih fotoreporterjev. Z nasmehom na obrazu se je pozdravila z južnokorejskimi funkcionarji, med katerimi je bil tudi južnokorejski minister za združitev Cho Mjoung Gjon.

V delegaciji Severne Koreje sta tudi predsednik Nacionalnega odbora za šport in direktor Agencije, ki se ukvarja z medkorejskimi zadevami.

OI nkorea 5
OI nkorea 6

V preteklih dneh so se južnokorejski mediji ukvarjali s tem, ali bo Kim Jo-jong prenesla južnokorejskemu predsedniku osebno sporočilo svojega brata in ali bo ta vsebovala med drugim tudi predlog za srečanje liderjev obeh Korej.

Prvi korak k pomiritvi: Šefa dveh Korej sta se rokovala pred odprtjem Zimskih olimpijskih iger

Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in in nominalni severnokorejski šef države Kim Jong-nam sta se srečala danes in rokovala pred ceremonijo odprtja Zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu.

Kim Jo-jong, vplivna sestra severnokorejskega liderja Kim Jong-una in članica delegacije s severa, ob tej priložnosti ni bila prisotna.

Kim Jong-nam je najvišji severnokorejski funkcionar, ki je kdajkoli obiskal Jug, medtem ko je Kim Jo-jong prva članica vladajoče severnokorejske družine na tleh Južne Koreje od zaključka Korejske vojne.

OI nkorea 7

Nočna mora gostiteljev Olimpijskih iger je bila kje bo sedel ameriški podpredsednik Mike Pence in kje Kimova sestra, kdo bo imel boljšo pozicijo

Čeprav je protokol ceremonije odpiranja zimskih Olimpijskih iger v Pjongčang predvidel, da bosta podpredsednik ZDA Mike Pence in mlajša sestra Kim Jong-una, Kim Jo-jong, sedela drug ob drugem, visoki uradniki obeh držav trdijo, da ne obstajajo namere za tovrstno srečanje med bivanjem obeh delegacij v Južni Koreji.

To je gostiteljem Olimpijskih iger, ki jih že imenujejo “Igre sprave”, zadalo veliko težav z razporedom sedenja VIP gostov in se zaradi tega zaskrbljeni, da bi utegnilo zaveti neprijetno ozračje.

OI nkorea 8

Mednarodni olimpijski komite je organizacijo sedenja prepustil gostiteljem, predsednik Thomas Bach pa je dejal, da mu ne pade na pamet, da bi “naredili napako z vmešavanjem,” saj bi to lahko bil “recept za katastrofo”

“To je prava nočna mora… Kako blizu drug drugemu bi morali sedeti gosti iz Amerike in Severne Koreje, ko Washington javno obsoja Pjongjang in uvaja sankcije? In kdo bi moral dobiti boljši sedež”, je dejala oseba, ki je načrtovala raspored sedenja.

Pece je najavil, da bodo ZDA kmalu uvedle Severni Koreji še strožje in najbolj agresivne gospodarske sankcije doslej. Penceu se bo na Olimpijskih igrah pridružil tudi oče Otta Warmbierja, ameriškega študenta, ki je bil zaprt v Severni Koreji in ki je preminil le v nekaj dneh, potem ko so ga lani v komi prepeljali v ZDA.

OI nkorea 9

Kim Jo-jong je sporočila, da bo prisotna na Igrah in da je tako postala prvi član vladajoče družine Severne Koreje, ki je prešla mejo med obema Korejama, ki sta formalno še vedno v vojni.

Kimova sestra, ki je doma zadolžena za propagando bratovega režima, se nahaja na ameriški črni listi.

V znak nadaljnje normalizacije odnosov je tiskovni predstavnik predsednika Južne Koreje sporočil, da bo predsednik Južne Koreje v soboto gostil na kosilu delegacijo Severne Koreje.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)