(VIDEO) Borut Pahor z velikim “apetitom” v drugi krog – “Ostal bom predsednik” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Borut Pahor z velikim “apetitom” v drugi krog – “Ostal bom predsednik”

(VIDEO) Borut Pahor z velikim “apetitom” v drugi krog – “Ostal bom predsednik”

Bilo je devet kandidatk in kandidatov. To je veliko za to, da se odpre in izčrpa neka vsebinska razprava. Dialog dveh bo to ponujal. In želel bi si, da se izkaže katera stališča v javnosti med ljudmi uživajo čisto mero zaupanja, ki je potrebno, da nekdo opravlja funkcijo predsednika republike”

Ste prepričani tudi v zmago v drugem krogu in zakaj?

“Jaz menim, da bom ostal predsednik republike… Nisem pričakoval, to moram posebej povedat. Špela to lahko pove za razliko od nekaterih, ki so upali na zmago v prvem krogu. Čudeži se ne dogajajo zelo pogosto. Tako, da menim, da bo velik uspeh to, da bom zmagal v drugem krogu. Da bom izvoljen v drugem krogu, pa menim, da bo temu tako zato, ker bo vendarle večina tistih, ki se bodo odpravili na volitve po tehtanju dobrih in slabih stvari, dobre in slabe strani imava oba, ugotovila, da bodo izkušnje, ena državniška modrost, bo en res dokazljiv dokaz, motiv za sodelovanje tudi takrat, ko je to težko, da bodo pretehtale…

V prvem krogu ste hodili, kaj bo v drugem krogu rdeča nit? Stavite samo na soočanja in na razpravo.

“Da sem dejansko resno menil, da bosta dva kroga, ste lahko razbrali iz moje napovedi, da se bom potrudil prehoditi tisoč kilometrov in dati desettisoče rok in imet desettisoče pogovorov, kar pomeni, da smo doslej prehodili 700 kilometrov in da nas čaka 300 kilometrov. Upam, da bo dovolj časa za to. To mi je ogromno pomenilo.
Mislim, da je to pomembno vplivalo na rezultat, morda bolj, kot kdo na prvi hip oceni. Torej čimprej bi se k temu rad vrnil, je pa res, da bo soočenj verjetno celo več, ne manj in da ne bi želel dati vtisa, da se kakšnih ne želim udeležiti, da mi vprašanja niso po volji. Vsa vprašanja so mi po volji. Želim si teh soočanj, kot sem rekel prej. Lačen sem teh soočanj. Se prav veselim teh razprav in upam, da bodo od tega imeli nekaj tudi naši ljudje, ki se bodo potem odločali in bodo slišali, videli, presojali, in se potem po premisleku odločili zame.”

Računate na podporo še kakšne stranke.

“Podporo sleherne stranke, nevladne organizacije, društev, posameznikov. Sleherne podpore sem vesel. Predsednik republike je predsednik vseh državljank in državljanov. Stremi, mora po mojem mnenju, k temu, da vse tudi nagovarja in predstavlja. Čeprav se nikoli vsi ne veselijo in pa hvalijo njegovih ravnanj, ampak truditi se pa mora, da jih povezuje. Zato se tudi ne želim odreči kakršnikoli podpori, ki bi je bil deležen, vsaka je zelo pomembna.

Kako pa vidite stališča nekaterih strank, ki niti v prvem krogu niso izrazile podpore nobenemu kandidatu in tega ne bodo storile tudi v drugem krogu. Lahko tudi to vpliva na politično pasivnost?

“Lahko, ampak to je pravica, to je suverenost strank. Za tako demokracijo smo se borili. Ni popolna, je pa ogromen korak naprej in se mi zdi, da je tudi sicer kampanja, ki jo mnogi ocenjujejo za mlačno, en korak naprej tudi v politični kulturi. Jaz osebno nisem bil deležen, čeprav sem bil deležen hudih kritik, nobene žaljive, vsaj po moji presoji. To me zelo navdihuje, zelo pomirja, to morda napoveduje nov čas, če bodo take tudi druge kampanje, bo to imenitno, se bomo končno izognili nečemu, kar ljudje res niso marali. To so bile obtožbe, bom rekel žaljive narave, sovražen govor. Tega ni bilo v tej kampanji, si želim, da tako tudi ostane”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)