Hrvaške ribiče bo na sodišču zastopal Miha Kozinc: Hrvaška angažirala vplivnega odvetnika za rušenje slovenskih kazni! Hrvaški minister za pravosodje Bošnjaković: “ribičev ne sme biti strah prehoda slovenske meje, niti odhoda v zapor.” – TOPNEWS.si

Hrvaške ribiče bo na sodišču zastopal Miha Kozinc: Hrvaška angažirala vplivnega odvetnika za rušenje slovenskih kazni! Hrvaški minister za pravosodje Bošnjaković: “ribičev ne sme biti strah prehoda slovenske meje, niti odhoda v zapor.”

Hrvaške ribiče bo na sodišču zastopal Miha Kozinc: Hrvaška angažirala vplivnega odvetnika za rušenje slovenskih kazni! Hrvaški minister za pravosodje Bošnjaković: “ribičev ne sme biti strah prehoda slovenske meje, niti odhoda v zapor.”

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković se je včeraj na nujnem sestanku sestal s tridesetimi umaškimi in savudrijskimi ribiči za zaprtimi vrati v umaškem hotelu Sol Garden Istra v zvezi s slovenskimi kaznimi zaradi domnevnih ilegalnih prehodov slovenske meje v Piranskem zalivu. Sestanek je bil ploden. Hrvaška je za savudrijske ribiče najela odvetniško pisarno iz Ljubljane, ki jih bo zastopala in je že prevzela pisanje pritožb. Pritožbe bodo vložene v ponedeljek. Rok za njihovo vložitev namreč poteče v torek. Tako je po sestanku z ribiči povedal minister Bošnjaković, poroča Jutarnji list.

Skladno z obljubami je hrvaška vlada zagotovila hrvaškim ribičem pravno pomoč in prvi pomembni korak, ki ga bodo naredili, je vložitev pritožb na prekrškovne kazni. “Zato smo angažirali odvetniško pisarno v Ljubljani, ki je danes z nami. Ribičem smo vse pojasnili in podpisali so pooblastila”, je povedal Bošnjaković.

Dodal je, da so ribičem ponudili ljubljanskega odvetnika Miho Kozinca, sicer bivšega ministra za pravosodje Republike Slovenije v času predsednika vlade Janeza Drnovška in svojčas predsednika slovenske odvetniške zbornice.

Minister Bošnjaković je še povedal, da bo hrvaška vlada prevzela vse stroške odvetnika. Razpleta situacije glede kazni so se najbolj razveselili tisti ribiči, ki so jih prejeli – Franko in Diega Makovac in Ezija Kocijančića. Na njihove naslove je prispelo skupaj 19 kazni.

miha kozinc 2

“Zelo smo zadovoljni, da se je to rešilo. Obljubili so nam, da lahko zdaj gremo brez strahu na morje. Prevzeli so naše pritožbe in upamo na najboljše”, je dejal Kocijančić, ki je doslej prejel kazen v višini 500 evrov. Zakonca Makovac sta prejela celo 18 kazni.

“Ni nam bilo vseeno in veseli smo, da se je to rešilo na tak način. Podpisali smo pooblastila za vseh naših 18 kazni. Kar zadeva naš odhod na morje, se bomo morda vzdržali še kakšen dan, nato pa bomo šli,” je dejal ribič Makovac.

“Ne moremo reči, da nismo zadovoljni glede dogovora, ki smo ga dosegli z vlado. To je tisto, kar smo pričakovali. Dodelili so nam odvetnika in prvi korak je pritožba, nato pa se bomo naprej pogovarjali, ko prejmemo odgovor druge strani,” je dejal predsednik Ceha ribičev Robert Momić.

V zvezi z najavo Slovenije o novih kaznih, je minister Bošnjaković dejal, da bo z ribiči v stiku in da bodo reševali na enak način tudi vse nove kazni. “Ribiči bodo imeli podporo vlade, kot so jo imeli doslej. Gre za enostransko implementacijo arbitražne odločitve, vendar vemo, da je Hrvaška izstopila iz postopka”, je dejal Bošnjaković in dodal, “da verjame v pogovor in sporazum s Slovenijo, da bi rešili ta mejni spor.”

“Zdaj smo v poziciji, ko se moramo odzvati na te formalne akte in to počnemo. Sedaj smo v fazi vlaganja pritožb, videli bomo kaj bo naprej,” je dejal Bošnjaković in dodal, “da ribičev ne sme biti strah prehoda slovenske meje, pa celo tudi odhoda v zapor.”

“Tukaj bo odvetnik uporabil ustavnopravna sredstva. Slovensko postopanje ni sorazmerno in upravičeno niti v duhu Evropske unije,” je zaključil hrvaški minister za pravosodje Bošnjaković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)