Severna Koreja potrdila, da je preizkusila vodikovo bombo – TOPNEWS.si

Severna Koreja potrdila, da je preizkusila vodikovo bombo

Severna Koreja potrdila, da je preizkusila vodikovo bombo

Severna Koreja je preizkusila novo vodikovo bombo, ki je desetkrat močnejša od dozdajšnjih severnokorejskih tovrstnih bomb. Sledila sta dva potresa blizu lokacije za jedrske preiskuse. Gre za že 6. severnokorejski jedrski preizkus.

Severna Koreja je danes potrdila, da je preizkusila vodikovo bombo, izdelano za opremljanje interkontinentalnih balističnih raket. Novico je sporočila severnokorejska državna televizija, ki je preizkus vodikove bombe ocenila kot velik uspeh.

kim jong un bomb

Testiranje vodikove bombe je ukazal lider Kim Jong-un, predstavlja pa “popolni uspeh” in “pomemben” korak v izpopolnitvi programa jedrskege oborožitve Severne Koreje, poroča Reuters.

Sporočilo je sledilo potem, ko sta bila izzvana dva potresa zaradi jedrske eksplozije, ki so ju čutili v sodednjima Južni Koreji in Kitajski ter na Japonskem.

Severna Koreja je pred tem sporočila, da je razvila še naprednejšo jedrsko oborožitev, ki ima “veliko rušilno moč” – vodikovo bombo, ki se lahko namesti na novo interkontinentalno balistično raketo.

Kot je sporočila uradna severnokorejska agencija KCNA, je lider Severne Koreje Kim Jong-un pred detonacijo pregledal namestitev vodikove bombe, poroča Reuters.

Moč vodikove bombe lahko znaša več sto kiloton in jo je moč detonirati na visokih nadmorskih višinah. Proizvedena je z domačimi komponentami, kar omogoča Severni Koreji, da izdela kolikor želi jedrskega orožja, trdi KCNA. Kot trdi omenjena agencija, lahko Pjongjang sedaj izstreli močno vodikovo bombo, ki lahko doseže ameriško kopno v le nekaj minutah.

KCNA je prenesla izjavo Kima Jong-una, ki trdi, da so “vse komponente hidrogenske bombe 100 odstotno domaće proizvodnje”.

Severna Koreja je pred kratkim izstrelila balistično raketo srednjega dosega, ki je preletela Japonsko in padla v Tihi ocean.

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je izjavil, da je današnji jedrski preizkus Severne Koreje “sovražen in nevaren” za ZDA.

“Severna Koreja je izvedla velik jedrski preizkus. Njihove besede in dejanja so še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA. Severna Koreja je pokvarjena nacija, ki je postala velika grožnja in sramota za Kitajsko, ki poskuša pomagati, vendar z malo uspeha”, je napisal Trump na Twitterju.

Severna Koreja je danes izvedla preizkus vodikove bombe, petkrat močnejše od tiste, ki so jo vrgli na Nagasaki, katere detonacija je izzvala dva močna potresa na Korejskem polotoku in soseščini.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)