(VIDEO) “Naj stavkajo, naj gredo do konca, naj razpade sistem in postavimo novega…” – Huda kri med Igorjem Muževičem in Delovim komentatorjem Janezom Markežem zaradi stališč o zdravniški stavki – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Naj stavkajo, naj gredo do konca, naj razpade sistem in postavimo novega…” – Huda kri med Igorjem Muževičem in Delovim komentatorjem Janezom Markežem zaradi stališč o zdravniški stavki

(VIDEO) “Naj stavkajo, naj gredo do konca, naj razpade sistem in postavimo novega…” – Huda kri med Igorjem Muževičem in Delovim komentatorjem Janezom Markežem zaradi stališč o zdravniški stavki

Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in zdravniškega sindikat Fides se zdravniška stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega posameznega zdravstvenega zavoda. Vlada in Fides naj bi sicer tudi danes sedla za pogajalsko mizo.

Delova komentatorja  Ali Žerdin in Janez Markeš sta v rubriki  Od srede do srede mlade zdravnike pozivala, naj ne rušijo socialnega ravnotežja. Predlagata stresni test, vladi pa, da ne popusti in jim zniža plače. sicer: “Golob je že mrtev, če bo Fidesu pustil, da zmaga”.

Sredi zdravniške stavke sta se , kot povzema Delo, Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš dotaknila navedb mladih zdravnikov, po katerih Glas ljudstva, civilnodružbena konfederacija, ki je skeptična do zdravniške stavke, »orjaško kasira iz državnega proračuna in da so organizacije v Glasu ljudstva pobasale 140 milijonov evrov«. S temi bi se dalo v zdravstvu veliko narediti, pravi Žerdin in izzove Markeša, rekoč, da navedbe mladih zdravnikov Markeševe simpatije do Glasu ljudstva postavljajo pod vprašaj.

»Absolutno, če bi bilo to res,« odgovarja Markeš in nadaljuje: »Če bi v 2023 dobile 140 milijonov, bi to pomenilo, da je sto organizacij v enem letu prejelo po 1,4 milijona evrov. Toda že takoj se je izkazalo, da to ni res.«

Simptomatično pa je po Markešu dvoje: prvič, kako jih ni sram napihovati številke, ki niso resnične, in drugič, da mladi zdravniki svojih tegob, ki to niso, ne primerjajo z zdravniškim cehom, ki je v enem letu pobral 200 milijonov – »ki sta jih premier Robert Golob oziroma nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan vrgla v ventilator«.

Po Markešu je prišel čas za stresni test za Fides in za mlade zdravnike. Ali kot se je izrazil: »Do tega ZSMS, neoliberalnega zdravništva.«. »To, da jemljejo svoj moment pravic v antagonizem do nevladnih organizacij, je simptom posebne vrste. Tu se začne prava diagnostika,« zatrjuje Markeš. Toda od kod jim ti »izmišljeni podatki«, se sprašujeta in že ponudita tudi odgovor: »Z Nove 24.«

“Spoštovano Delo,

Gospod Markeš zelo pogosto operira z neresničnimi podatki s katerimi bi rad diskreditiral zdravnike v Sloveniji. Očita jim pohlep, slabo storilnost, brezbrižnost, nepripravljenost, da delijo usodo naroda, pa še kaj.

Pogosto citira Dušana Kebra iz Glasu ljudstva (ki je pred leti kot strokovni direktor UKC in profesor na medicinski fakulteti odkril, da so bolniki ogroženi, ker zdravniki ne znajo dobro odčitavati EKG, in da lahko drago zaračuna privatne delavnice mladim zdravnikom. S tečaji je lep čas služil osemkratnik povprečne zdravniške plače na mesec. Danes bi to z redno plačo znašalo okrog 60 tisoč evrov na mesec. Ni slabo za vikend delavnice v hotelu Lek. Za poučevanje, ki ga sicer brezplačno znotraj rednih delovnih obveznosti za pripravnike izvajajo asistenti).

Gospod Markeš Kebra jemlje za vzor altruizma in nesporno moralno avtoriteto. Pri tem tudi poobjavlja Kebrove izmišljene podatke o obremenitvah zdravnikov v EU. Podatke za katere Keber na 4 oči prizna, da so neresnični.

No, tokrat se Markeš loti slabe učinkovitosti slovenskih zdravnikov, ki naj bi precej zaostajali za povprečjem Evrope. To naj bi dokazovale neke raziskave (ki jih sicer internet ne najde).

Kot zanimivost naj povem, da sem pred parimi leti s Kebrom bil na RTV, kjer je dejal, da ima Slovenija enega najučinkovitejših zdravstvenih sistemov na svetu. Tu sem mu pritrdil in izjavil, da učinkovitost pač predstavlja količino resursov, ki so potrebni za doseganje ciljev. Recimo, avtobus, ki prevaža 100 otrok namesto 50, in vozi po mestu 100 km/h namesto 50 km/h, je izredno učinkovit, če je cilj prevoziti čimvečje število otrok na določeno mesto.

Kakorkoli. Učinkovitost slovenskega zdravstva glede na podpovprečno število zdravnikov, je v svetu dobro dokumentirana in predmet čudenja. 👇

Če se komu ljubi brskati po Lancetu, namesto po domišljiji gospoda Markeša, lahko to stori na tem mestu,” je Igor Muževič odgovoril Markežu na družbenem omrežju X.

Zdravniki in zobozdravniki so namreč minuli ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V minulem tednu sta se sicer večkrat sestala Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran, a pogajanja niso prinesla napredka, saj strani nista uspeli doseči stavkovnega sporazuma. V Fidesu so zato napovedali, da bodo stavko še zaostrili, napovedano zaostrovanje pa bo odvisno od vsakega posameznega zavoda. Danes se bodo sicer stavkajoči v posameznih zavodih sestajali na stavkovnih zborih.

Na kakšen način naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek minuli teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju “še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa”.

V času stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v Fidesu. Tako po njihovi oceni tudi vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so po drugi strani pojasnili, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

COMMENTS

Wordpress (0)