Aretirana še druga zastrupljevalka polbrata Kim Jong-Una! – TOPNEWS.si

Aretirana še druga zastrupljevalka polbrata Kim Jong-Una!

Aretirana še druga zastrupljevalka polbrata Kim Jong-Una!

Malezijska policija je aretira še drugo žensko, osumljeno za smrt polbrata severnokorejskega predsednika Kim Jong-Una. Znane tudi podrobnosti zaslišanja prvoaretirane ženske.

Policija je potrdila, da je danes zjutraj aretirala še drugo osumljenko (25) z indonezijskim potnim listom, ki glasi na ime City Aisha, ki naj bi bila povezana s smrtjo Kim Jong-Nama.

Žensko so identificirali na podlagi posnetka z mednarodnega letališča v Kuala Lumpurju, kjer je bil zastrupljen Kim, ki je nato na poti v bolnišnico umrl. V policijski izjavi sporočajo, da je bila ženska v času aretacije sama.

Malezijski policijski funkcionar Fadzil Ahmat je včeraj izjavil, da je bil Kim Jong Nam (45) zastrupljen v ponedeljek zjutraj, uro pred vkrcanjem na letalo, namenjeno v Makao, kjer je Jong-Nam živel s svojo soprogo.

Glede na to, da so bile izvedeni vsi policijski in medicinski postopki, lahko malezijske oblasti preko severnokorejskega veleposlaništva izročijo telo Kim Džong-Nama družini, je danes izjavil podpredsednik malezijske vlade Ahmad Zahid Hamidi.

Slednji je tudi potrdil, da je moški, ubit na letališču v Kuala Lumpurju, resnično Kim Džong-Nam. “Imel je dva različna identifikacijska dokumenta, en lažni dokument in originalni potni list”, je dejal Hamidi.

Kim Jong Nam je starejši polbrat aktualnega severnokorejskega predsednika. Sprva je bil predviden za naslednika svojega očeta, pokojnega Kim Jong Ila. Po pisanju svetovnih medijev naj bi leta 2001 padel v nemilost, saj je s ponarejenim potnim listom poskušal vstopiti v Japonsko, da bi si ogledal Disnayland v Tokiju. Od leta 2003 je živel v izgnanstvu. Bil je občasni kritik severnokorejskega režima in zagovornik reform. Predpostavlja se, da sta ga zastrupili dve severnokorejski agentki.

Prvo aretirana ženska iz Vietnama, ki je tudi sodelovala pri umoru Kima Jong-Nama, je na zaslišanju malezijskim oblastem dejala, da je popršila žrtev z neznano tekočino in da ni vedela da bo to ubilo Jong-Nama.

Južnokorejska obveščevalna agencija sumi, da sta aretirani ženski, agentki Severne Koreje, odgovorni za atentat, medtem pa malezijska policija išče tudi nekaj moških, ki naj bi tudi sodelovali pri atentatu.

Objavljena je bila avtopsija, vendar ne z vsemi detajli. Lokalni mediji prenašajo, da je bil Kim Jong-Nam najverjetneje zastrupljen z ricinusom ali pa neko podobno substanco.

Objavljeni pa so bili tudi detajli zaslišanja aretirane Vietnamke.

Po podatkih iz potnega lista gre za 28-letno Doan Ti Huong, vendar policija še ugotavlja, ali gre za njeno pravo identiteto.

Dejala je, da je pripotovala v Malezijo na dopust v družbi štirih moških. Policiji je povedala, da so jo moški nagovorili, naj poprši Kima Jong-Nama z neznano tekočino in da bodo vse to posneli in objavili na inernetu. Šlo naj bi za neko vrsto šale.

Dejali so mi, da je to neka vrsta šale. Niti sanjalo se mi ni, da ga bo to ubilo, je dejala Vietnamka, ki je popršila Kima. Nato mu je drugo dekle prekrilo usta z robčkom, na kateri je bila očitno strupena substanca.

V kolikor je to res, kar Vietnamka govori, je možno, da so jo izkoristili pravi morilci, torej njeni moški prijatelji?

To bi lahko pojasnilo, zakaj se je dan po umoru vrnila na letališče, da bi ujela letalo za Vietnam.

Kot poročajo posamezni mediji, je vseh šest oseb bilo nastanjenih v hotelu nedaleč od letališča. Peterica osumljenih je pustila Doan Ti Hoang samo po umoru. Tedaj naj bi se odločila vrniti se v Vietnam nevedoč, da je ta šala pravzaprav bila umor.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Rožle 7 let

    Milanova UDBA je tudi likvidirala pol brata od Kim Đon Una….
    Kim Džong Nama ..
    (ime je dobil po naši veleblagovnici — Nama)