(VIDEO) “Alah je velik, pravijo naši prijatelji, bližnjevzhodni… Tudi Laibach je velik…” – Ivan Novak ustanovni član skupine Laibach ob “kanonizaciji”, prejemu državnega odlikovanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Alah je velik, pravijo naši prijatelji, bližnjevzhodni… Tudi Laibach je velik…” – Ivan Novak ustanovni član skupine Laibach ob “kanonizaciji”, prejemu državnega odlikovanja

(VIDEO) “Alah je velik, pravijo naši prijatelji, bližnjevzhodni… Tudi Laibach je velik…” –  Ivan Novak ustanovni član skupine Laibach ob “kanonizaciji”,  prejemu državnega odlikovanja

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na slovesnosti v predsedniški palači ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU in zvezi Nato za zasluge pri uresničitvi teh dveh ključnih zunanjepolitičnih ciljev države z zlatim redom za zasluge odlikovala zunanje in obrambno ministrstvo ter ožjo pogajalsko skupino za pristop Slovenije k EU.

Glasbena skupina Laibach pa  je prejela medaljo za zasluge za dolgoletno delovanje, ustvarjalnost in spodbuditev drugačnih pristopov zvrsti glasbe v slovenskem glasbenem prostoru. “To zares posebno glasbeno skupino lahko opišemo zelo na kratko in preprosto: gre za fenomen; institucijo, ki je bila vedno pred časom in je vedno odstirala očem nevidno,” kot je zapisano v obrazložitvi

Povezovalka skupine je  pri prebiranju obrazložitve dejala: “Glasbena skupina Laibach je edinstven glasbeni kolektiv in umetniški fenomen s statusom institucije, ki je bila vedno pred našim časom. V Sloveniji ni glasbene skupine, ki s svojim vsestranskim delovanjem tako močno nagovarjala ljudi k razmisleku. Njeno delovanje sodi na različna umetniška področja zato je njena ustvarjalnost pretočišče različnih umetniških praks in politike. Njene ustvarjalnosti ni mogoče doživljati in razumeti ločno od umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst, slikarske skupine Irwin in Novega kolektivizma. V več kot 40. letnem ustvarjanju je skupina nastopila na vseh celinah, kjer ima zvesto občinstvo. Izrazna moč povezana s politično angažiranostjo je skupini Laibach odprla vrata z znanimi svetovnimi ustvarjalci in ustanovami. RS se z državnim odlikovanjem zahvaljuje glasbeni skupini Laibach za pomembno vlogo in edinstven ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti ter pečat, ki ga pušča v družbi.”

Odlikovanje bodo v imenu skupine prevzeli Ivan Novak, Dejan Knez, Srečko Bajda, Mina Špiler in Luka Jamnik. V imenu skupine Laibach se je za nagrado zahvalil Ivan Novak (alias Ivo Saliger), ki je avtor večpredstavnostnih programov, tekstopisec, oblikovalec svetlobe in zvoka ter inženir človeških duš.

“Hvala spoštovani predsednici za izkazano čast, hvala tudi predlagatelju gospodu Marku Prpiču, ki je tu nekje. Alah je velik pravijo naši prijatelji bližnjevzhodni  s katerimi zadnje čase veliko sodelujemo in kjer se kuha velika juha. Tudi Laibach je velik, tule vidim kar precej pol dvorane mogoče članov, sodelavcev skupine Laibach, zato je seveda težko vse naštevat, vsa imena teh naših, kot jim mi pravimo subobjektov, ampak pa mogoče pa mora opozoriti oziroma izpostavit par njih, par imen. Rad bi opozoril , da je zdaj že več kot 40 let odkar nas je zapustil Tomaž Hostnik.  Mislim , da je njegova nečakinja tule nekje. Tomaž Hostnike je nekako sekal recimo fundamente skupini Laibach, v več pomenih, na večih nivojih. Tu na odru smo sestavljeni nekako simbolično dve generaciji skupine. Skratka te začetne iz leta 1980 in pa tiste , ki se je razvila iz teh naših nastavkov. Rad bi opozoril tudi mogoče še na par ljudi, ki so tule, ki so precej prispevali.  Vsi so veliko prispevali ampak recimo rad bi izpostavil gospoda Vasjo Udriha, ki je tamle nekje z belo brado, ki je eden od bolj znamenitih basov v slovenskih in laibachovkih glasov. Opozoril bi se veda tudi na Slavka Avsenika, Slavko Avsenik mlajši, ki je za skupino Laibach napisal precej precej glasbe. Precej smo sodelovali z njim, včasih nismo smeli omenit njegovega imena, zdaj pa lahko ..ha. ha. V tej neki liniji nekih naših sodelavcev glasbenih , zvočnih precej pomembnih je tudi Iztok Turk iz prve generacije. Matevž Kolenc iz druge generacije. Zdaj človek, ki je stal, ki je v bistvu gradil Laibach ves čas in ki je stal skupini ob strani in ki je bil nekakšna hrbtenica temu, kar počnemo je Roman Dečman tamle, ki ga moramo posebej izpostaviti. Seveda  aplavz in vsi ostali , da jih ne omenjam. Mogoče, če bi seveda omenil še tistega , ki manjka, ki je doma, ker menda nima prave obleke za predsedniško palačo, tako sam pravi tudi je rekel , da ne smemo imena sploh omenjat. Sedi doma on je glas in stas skupine Laibach na odru, skratka sedi in čaka, da mu prinesemo tole nagrado. Objokuje svojo nedavno izginulo psico Beci in ostale živali, ki jih je izgubil, zato ga ni z nami. Najlepša hvala še enkrat vsem, lepo se imejte še naslednjič pa pridite na naš naslednji koncert.,” je med drugim dejal Ivan Novak (alias Ivo Saliger), ki je avtor večpredstavnostnih programov, tekstopisec, oblikovalec svetlobe in zvoka ter “inženir človeških duš,”

Ivan Novak, ki je  ustanovni član skupine Laibach, so-tvorec njene teorije, filozofije in strategije od leta 1980. Ivan je tudi jedrni član retroavantgardne kolektivne organizacije Neue Slowenische Kunst (1984 – 1992), soustanovitelj in državljan Države (NSK State, 1992) je po svečani prireditvi posebej za Topnews.si komentiral tudi paradoks, da je Laibach prejel državno priznanje skupaj s tistimi, ki so zaslužni za vstop Slovenije v Nato:  “Da ni bil pravi kontekst mislite? Mah, v osnovi mi ne zbiramo kontekstov in zavedamo se paradoksa, ki je bil danes prisoten, ampak mi smo konec koncev tudi sestavili album Nato, ki so ga menda delili generalnim sekretarjem Nata, ne enkrat ampak celo dvakrat ali kako, kot uradno darilo. Ne mi, ampak Republika Slovenija. To je pač nek paradoks. Mi v teh paradoksih plavamo ves čas inNata se ne da kar domisliti, se ga pa da premisliti. To je to kar govorimo ves čas in v tem smislu seveda je bil to mogoče celo pravi kontekst.”

Na vprašanje nacionalke o tem s kakšno popotnico prejemajo državno nagrado pa je Knez dejal: “Očitno kar s težko popotnico prejemamo to nagrado. Seveda nekako sem pozabil mogoče omenit prej predsednici, da nas je sedaj kanonizirala in da smo res postali pravi državni umetniki, to kar nam mnogi očitajo. Ampak seveda to nas ne bo omejevalo. Mi smo tudi sami večkrat, že na začetku naše kariere,  govorili, da smo v osnovi državni umetniki in to je sedaj potrjeno tudi uradno.”

COMMENTS

Wordpress (0)