(V ŽIVO) To morate videti. Takšne koncentracije politične, gospodarske in športne elite na enem mestu še niste videli – Golob, Čeferin, Janković, Vesel, Petrič, Čakarmiš, Zahovič. Nesterović, Ivanišević, Đuro …. – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) To morate videti. Takšne koncentracije politične, gospodarske in športne elite na enem mestu še niste videli – Golob, Čeferin, Janković, Vesel, Petrič, Čakarmiš, Zahovič. Nesterović, Ivanišević, Đuro ….

(V ŽIVO) To morate videti. Takšne koncentracije politične, gospodarske in športne elite na enem mestu še niste videli – Golob, Čeferin,  Janković, Vesel, Petrič,   Čakarmiš, Zahovič. Nesterović, Ivanišević, Đuro ….

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so se danes začele Plazma Športne igre mladih (ŠIM). Gre za ljubiteljski športni projekt, ki je leta 1996 naključno vzniknil med prijatelji v Splitu z namenom spodbujanja zdravega življenjskega sloga ter gradnje mostov med narodi in kulturami. Vanj so se že vključili številni mladi na Hrvaškem, v BiH in Srbiji. Od leta 1996 je ta pobuda po podatkih organizatorjev prerasla v največjo prireditev za mlade rekreativne športnike v Evropi.

Snovalci tega športnega projekta se ponašajo z vidnimi podporniki. Sicer pa takšne koncentracije politične, gospodarske  in športne elite na enem mestu še niste videli, Na kongresnem trgu so se tako dopoldne zbrali ljudje iz vrha slovenke politike med njimi Robert Golob, Zoran Janković, Tomaž Vesel, pa Vladimir Prebilič & ostali iz političnega vrha države , ki se mu je pridružil še gospodarski in managerski vrh. Tako smo lahko na Kongresnem trgu opazili direktorja dela Stojana Petriča, pa  Branka Čakarmiša nekdanjega direktorja Pro Plusa in pa Tomislav Čizmić predsednik poslovodstva družbe Telemach Slovenija.

Med športnimi funkcionarji je bil seveda v središču pozornosti Aleksander Čeferin, Raša Nesterović pa Zlatko Zahovič.

V ugledni družbi ambasadorjev so Luka Modrić, Nemanja Vidić, Nikola Karabatić, Dario Srna, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, letos februarja se je na slovesnosti v Beogradu tej ugledni družbi pridružil tudi sloviti nemški nogometaš Karl-Heinz Rummenigge, ki je navduševal v dresu Bayern Münchna. Današnjega dogajanja so se udeležili tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter nekdanji sloviti tenisač Goran Ivanišević.

V 27 letih so ŠIM združile več kot poldrugi milijon otrok in mladostnikov na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Letos se jim bo uradno kot četrta država pridružila Slovenija. Zdravko Marić, idejni oče, ustanovitelj in predsednik ŠIM, pričakuje, da bodo v prvem letu v Sloveniji privabili k udeležbi v športnih igrah približno 40.000 otrok.

Njegovo poslanstvo je, da bi ŠIM postale vodilna športna amaterska manifestacija za otroke in mlade na svetu. “Zelo smo ponosni, da se naše športne igre širijo v Slovenijo in pridobivajo na pomenu. Naša vizija je promovirati strpnost, prijateljstvo, solidarnost, socialno vključenost in pošteno igro ter pri tem mlade udeležence učiti o vseh prednostih trajnostnega razvoja,” je dodal Marić.

Ključno vodilo delovanja snovalcev ŠIM je dostopnost športa za vse, ne glede na spol in socialni status. Slovesnost ob slovenskem začetku iger je potekala danes na Kongresnem trgu v glavnem mestu Slovenije v sklopu celodnevno dogajanje v okviru Telemachovega dneva športa.

Mladi so se tako lahko že takoj preizkusili v športni dejavnosti, kot je tek. Sicer pa športne igre ponujajo mladim možnost, da udejstvujejo v desetih športnih panogah, v ekipah, ki so prilagojene njihovi starosti.

Gre za športne panoge, kot so, mali nogomet, ulična košarka, odbojka, rokomet, tenis, odbojka na mivki, namizni tenis, šah, tek na 60 m ter igra med dvema ognjema. Igre imajo tudi tekmovalni pridih. Zmagovalci posameznih disciplin bodo odpotovali v Split, kjer bo avgusta potekala finalna regionalna preizkušnja.

Karavana ŠIM se bo 8. maja preselila na Ptuj, 14. maja se bo karavana ustavila v Kranju, 15. v Ajdovščini, 17. v Mariboru, sklepni turnir v Sloveniji bo 7. junija v Kopru.

S svojo navzočnostjo so današnji uradni začetek iger v Sloveniji počastili številni pomembni gostje, med drugim tudi predsednik vlade Robert Golob, predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin in varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki so mlade tudi nagovorili.

“Od prve izvedbe pred 28 leti do danes so se Plazma športne igre mladih udeležili že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. Ta impresivna številka poudarja velik pomen iger za razvoj mladih, tako v športnem kot družbenem kontekstu. Letos prvič gostimo te igre tudi v Sloveniji, kar me izjemno veseli in navdaja s ponosom, saj sem lahko del tega pomembnega gibanja,” je poudaril prvi mož Uefe Čeferin.

COMMENTS

Wordpress (0)