Po umiku Vesne Vuković tudi “leteče” menjave tudi v kabinetu Roberta Goloba – TOPNEWS.si

Po umiku Vesne Vuković tudi “leteče” menjave tudi v kabinetu Roberta Goloba

Po umiku Vesne Vuković tudi “leteče” menjave tudi v kabinetu Roberta Goloba

Vodja kabineta predsednika vlade Petra Škofic se v kratkem poslavlja s te funkcije, so  potrdili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Namesto nje na to funkcijo prihaja Luka Špoljar, sicer sedanji sekretar poslanske skupine največje vladne stranke Gibanje Svoboda. V zadnjih dneh se je sicer tako v Gibanju Svoboda kot v najožjem delovnem krogu premierja Goloba zvrstilo več kadrovskih menjav.

Kabinet predsednika vlade namreč s 1. aprilom zapušča še državna sekretarka za kulturo Kaja Širok, poslavlja se tudi premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban.

S funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda pa se s koncem meseca poslavlja Vesna Vuković, nasledil jo bo aktualni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

“Vse menjave so se zgodile v soglasju s predsednikom vlade in stranko. Gre za del manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini, s katero stremimo k izboljšanju dela stranke, ki je vpeta v parlament in v vlado,” je kadrovski prepih v krogu Roberta Goloba za STA komentiral podpredsednik Gibanja Svoboda in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Nadeja se izboljšanja kakovosti dela, saj lahko “pridejo tudi novi ljudje z novimi idejami, da izpolnimo tiste cilje, ki smo si jih zadali, ko smo oblikovali vlado”.

Cilj vseh menjav pa je po njegovih besedah še bolj povezana stranka na vseh nivojih njenega delovanja ter boljša komunikacija. Pri slednji je izpostavil zlasti pojasnjevanje ljudem, kaj želijo doseči s predlogi zakonov. “Ne da pustimo opoziciji, da najmanjšo luknjo spretno izkoristi in jo obrne, ljudje pa napačno razumejo namen določenega zakona,” je izpostavil Arčon, ki naj bi tudi prevzel določene naloge pri komunikaciji.

Arčon bi lahko prevzel celo vlogo uradnega vladnega govorca. Na kakšen način, sicer s predsednikom vlade menda še nista dorekla, na mizi pa naj bi bila tudi možnost, da Arčon postane podpredsednik vlade.

“S predsednikom sva se v preteklosti pogovarjala, se še in se še bova pogovarjala tudi o tem, kako izboljšati komunikacijo na več nivojih. V naslednjih tednih bomo tudi sporočili, kako se bomo na tem področju organizirali,” je glede tega napovedal Arčon.

Podpredsednik vlade in minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec je dosedanje sodelovanje z Golobovimi sodelavci, ki so na izhodnih vratih, danes ob robu srečanja z Društvom SOS telefon opisal kot dobro. Verjame, da jim bo predsednik vlade v kratkem predstavil tudi nove sodelavce. O vzdušju v koaliciji pa je dejal, da dokler so koalicija, usmerjena v izpolnjevanje koalicijskih zavez, med drugim je izpostavil stanovanja, dolgotrajno oskrbo in pokojnine, “toliko časa ima ta koalicija mojo in našo polno podporo”.

Arčon je sicer  zatrdil še, da je tudi največja vladna stranka stabilna in da ne gre za medsebojna nerazumevanja. “Obratno, gre za veliko odkritega pogovora in iskanje najboljših načinov in rešitev pri različnih tematikah.” Enako po njegovih besedah velja za poslansko skupino. “Kljub turbulenci, ki se je zgodila ob izključitvi Mojce Šetinc Pašek, vodja poslanske skupine Borut Sajovic naše poslance dobro povezuje, večjih pripomb osebno nimam,” je poudaril.

Ob tem je zanikal, da bi v stranki govorili o morebitni zamenjavi Sajovica. Sicer pa je to stvar v pristojnosti poslancev, je dodal. Zaokrožila je namreč informacija, da bi utegnilo priti do zamenjave na čelu poslanske skupine Svobode, o čemer je danes prvi poročal portal N1.

Sajovic je danes  dejal, da se o tem v poslanski skupini niso pogovarjali. Kakršnakoli menjava na čelu poslancev Svobode mora biti skupna odločitev poslanske skupine, je dejal in zatrdil, da ta deluje dobro in usklajeno, ugibanja o njegovi zamenjavi pa da so natolcevanja.

“S tem nisem seznanjena, vodja poslanske skupine zame osebno deluje dobro, konstruktivno, povezovalno, kakšnih drugih informacij od kod drugod pa jaz nimam,” je dejala tudi predsednica DZ in nekdanja podpredsednica Svobode Urška Klakočar Zupančič.

O tem, ali še uživa zaupanje premierja in predsednika stranke Goloba, pa je Sajovic še dejal, da slednjega ne more komentirati, saj “mora to povedati kdo drug”.

COMMENTS

Wordpress (0)