“Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa”- V seriji “Pogovorov z politiki” na “depolitizirani” nacionalki, sinoči nastopila Urška Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

“Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa”- V seriji “Pogovorov z politiki” na “depolitizirani” nacionalki, sinoči nastopila Urška Klakočar Zupančič

“Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa”-  V seriji “Pogovorov z politiki” na “depolitizirani” nacionalki, sinoči nastopila Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v sinočnjem pogovoru za Televizijo Slovenija (TVS) dejala, da se veseli sredinega nagovora predsednice republike Nataše Pirc Musar v DZ, saj verjame, da bo spregovorila o zadevah, pomembnih za prihodnost. Glede DZ upa, da bo ohranil stabilno podporo javnosti, padec podpore Svobodi označuje kot pričakovan.

 

O svojem odstopu z mesta podpredsednice stranke Svoboda je priznala, da je odločitev sprejela stežka, a predsednik Svobode Robert Golob tega od nje neposredno ni zahteval, je zatrdila. “Mislim, da je bila ta odločitev pravilna in zrela,” je dejala.

Iz stranke izključeni Robert Pavšič ostaja v njenem kabinetu, je dejala. Glede sodelovanja izključene Mojce Šetinc Pašek v delovnih telesih DZ pa je dejala, da bo to odločitev kolegija. Sama pa meni, da bi moral vsak poslanec oziroma vsaka poslanka imeti pravico in dolžnost, da sodeluje vsaj kot član oziroma kot članica vsaj v enem delovnem telesu državnega

Nekaj najbolj razburljivih odgovorov Urške Klakočar Zupančič iz sinočnjega intervjuja povzemamo po MMC.

Lahko razumemo, da se vi, preden glasujete, pogovorite s predsednikom vlade oziroma stranke?
Mi se med sabo seveda pogovarjamo, ker vsaka odločitev, tako pomembna, kot je recimo glasovanje o proračunu, vpliva na državljanke in državljane, na celotno državo. Prav je, da so te odločitve modre. Ljudje lahko imamo različna mnenja, jih tudi včasih spreminjamo na podlagi dobro argumentiranih nasprotnih odločitev in jaz to absolutno spoštujem in tudi sprejemam. Vedno izrazim svoje pomisleke in vedno se potem tudi ugotavlja, kje je tista meja, ko poslanec ne more prek svojih načel in pa tega, da se udejanja dobra politika.

Sprašujem vas zato, ker je še vedno veliko dvomov v povezavi z vašim odstopom z mesta podpredsednice stranke. Vi in gospod Golob sta govorila o tem, da odhajate predvsem zaradi preobremenjenosti. Obstaja dvom o tem, ali ste res zato odšli. Lahko pojasnite ta svoj odhod? Zanima me, ali so bili razlog za odstop tudi odnosi znotraj stranke, morda kakšni spori?
Ne, absolutno ne. To odločitev sem sprejela težko, priznam. Ampak poleg obremenjenosti je bil še en zelo pomemben razlog. To je, da nisem želela, da funkcija predsednika oziroma predsednice državnega zbora postane torišče nekih političnih pritiskov.

V kakšnem smislu?
Predsednik oziroma predsednica državnega zbora je persona, ki zastopa oziroma predstavlja celoten državni zbor, poslance koalicije in poslance opozicije. V letu in pol sem kar precej časa preživela tudi zunaj, to se pravi, sem se srečevala s predsedniki parlamentov drugih držav in sem ugotovila, da v številnih državah predsednik parlamenta, ki je politik in je izvoljen poslanec, če je potem izvoljen na mesto predsednika parlamenta, nima pravice glasovati in razpravljati. Ravno zato, ker mora predstavljati neki objektiven dejavnik oziroma mora biti nepristranski in nisem želela komentirati ostrih političnih tem, ki so se in se še bodo dogajale. Ker je funkcija predsednika državnega zbora tako pomembna, da ohranja ta videz objektivnosti in nepristranskosti, pravičnosti in enake obravnave vsake poslanke in vsakega poslanca.

Čeprav ste sicer angažirani v parlamentu.
Nekako se pa vseeno zavedam, da sem poslanka, da sem bila izvoljena od ljudi za to, da bom tudi kdaj kaj povedala. Strogo ločim, kdaj nastopam kot poslanka in razpravljam ter kdaj sem predsednica državnega zbora in pustim svojo ideologijo ter svoja prepričanja, ki morda niso skladna s prepričanji opozicije, pred vrati.

Ampak vsi, ki smo tisti famozni dan spremljali dogajanje od jutra do poznega večera, nekako vemo: v državnem zboru smo vas ujeli tudi na hodniku. Bili ste vidno prizadeti, vsaj tako se je zdelo. Šli ste tudi mimo nas brez besed s seje poslanske skupine. Seveda se je veliko govorilo po hodnikih državnega zbora in tudi širše, da je predsednik vendarle od vas zahteval, da odstopite zaradi vašega večkratnega soliranja. Kaj konkretno je bilo na tem? Slišalo se je tudi, da so nekateri vaši kolegi, torej nekateri poslanci vaše stranke, pri opoziciji vendarle tudi že preverjali možnost, ali bi podprli vašo razrešitev.
Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa. Sem človek, tako kot vsak drug. Kot sem vam povedala, sem odločitev o tem, da odstopim z mesta podpredsednice stranke Gibanja Svoboda, sprejela s težkim srcem, ampak v dobro stranke, predvsem v dobro države, pa tudi v dobro funkcije, ki jo opravljam. Ker ne želim, da pade kakršna koli senca dvoma na to funkcijo. Zato mislim, da je bila ta odločitev pravilna in da je bila tudi zrela. To je to, kar vam v bistvu lahko odgovorim. Dejstvo pa je, da je zadeva za nami in ne vpliva na naše državljanke in državljane tako kot druge bolj pereče stvari, o katerih se moramo danes pogovarjati.

Ampak rekli ste, neposredno ni zahteval, pa vendarle, če vas spomnim na vaš citat, citat iz Večera: “Naj me razrešujejo, kolikor me hočejo, ne bom se pustila nikomur, ne Robertu Golobu ne Janezu Janši, nikar ne dvomite o meni, saj sem odločna ženska.”
To izjavo sem že komentirala, da je bila vzeta iz konteksta. Mišljena je bila apolitično, in sicer predvsem naj bi opisovala moje karakterne posebnosti ali pa značilnosti, to se pravi, da sem ženska z dovolj trdo kožo in s svojo lastno osebnostjo in bom delovala vedno v skladu s svojimi lastnimi prepričanji, v katerem koli svetu se bom znašla, poslovnem, zasebnem, političnem, tam ali drugje.

No, da končamo ta del o izstopih, odstopih, o teh pretresih, če lahko temu tako rečemo, v Gibanju Svoboda. Na isti dan sta bila izključena tudi vaš svetovalec Robert Pavšič in poslanka Mojca Pašek Šetinc. Če začnemo na koncu, zakaj je moral pravzaprav oditi vaš vaš ožji svetovalec?
Izključitev iz stranke je stranka sama pojasnila. Robert Pavšič ni odšel, on je zdaj v bolniškem staležu in ostaja v kabinetu predsednice državnega zbora in bo ostal še naprej. Želim mu, da bi čim prej okreval in se vrnil na delo.

Kaj pa izključitev Mojce Šetinc Pašek? Vemo, da sta prijateljici, tako je vidno tudi navzven, bila je tudi na predstavitvi vaše nove knjige, kaj menite o tem? Bilo je rečeno, da je bila odločitev o njeni izključitvi na seji sveta stranke soglasno sprejeta.
Tako kot sem rekla, strankarskih odločitev ne bom komentirala, z Mojco Šetinc Pašek imam zelo dobre odnose, tako kot z veliko ljudmi, trudim se imeti z vsemi korektne in dobre odnose, z vsemi poslankami in poslanci, pa naj bodo iz koalicije, opozicije ali pa samostojni poslanci, še naprej se bom trudila imeti dobre odnose z dotično poslanko, ki mi je v bistvu tudi zelo ljuba kot oseba.

Tudi Tatjana Bobnar je bila na predstavitvi vaše zadnje knjige, torej lahko sklepamo, da se prav tako dobro razumete, vemo pa, da je nekdanja ministrica obtožila predsednika vlade precej resnih stvari, ki ga lahko konec koncev stanejo tudi politične kariere. Ali verjamete Tatjani Bobnar ali verjamete Robertu Golobu in Sovi?
Za to imamo pristojne organe, ki bodo raziskali, odkrili in povedali, ali je prišlo do kršitve integritete ali česa drugega, v to se ne bom vpletala, kot pa sem že povedala, tudi s Tatjano Bobnar imam korektne, spoštljive odnose in se bom trudila take imeti še naprej. Bila je, seveda, na moji predstavitvi knjige, ki je bila javna, bilo pa je tam mnogo drugih ljudi, ki jih sploh ne poznam in sem izjemno vesela, da so prišli, ker so s tem izkazali podporo meni, ne samo kot političarki oziroma pravzaprav ne kot političarki, ampak kot osebi in recimo pisateljici, čeprav si skorajda še ne bi drznila govoriti, da sem pisateljica ob samo dveh izdanih knjigah.

Padca javnomnenjske podpore vladi Klakočar Zupančič ni želela komentirati, podpora državnemu zboru pa se ji zdi stabilna. “Upam, da bo ta podpora, ki jo vidim kot priznanje delovanja institucije, ostala stabilna oziroma bo rasla.

Glede padca podpore stranki Svoboda pa je dejala, da dosedanje izkušnje kažejo, da politična stranka, ki zmaga na volitvah in potem poskuša udejanjati neke spremembe, vedno doživi padec podpore, “ker spremembe bolijo”. “Boli pa tudi, če sprememb ni. Tako da karkoli se zgodi, vedno se, se mi zdi, zgodi potem tudi padec podpore, tako da ni nepričakovan,” je zatrdila.

Na vprašanje o umanjkanju napovedanih reform je ocenila, da jih je ustavila tudi avgustovska ujma. “A čeprav je bila to zelo huda naravna nesreča, ne morejo zastati vse reforme in sem prepričana, da se bodo te reforme naprej ustrezno naslavljale,” je dodala.

Strinjala se je, da so bila pričakovanja velika, saj so bile dane številne obljube. A je priznala, da politika od zunaj izgleda lažja. “Ko prideš v politični prostor in ga izkusiš na vse mogoče načine, pa vidiš, da spremembe ne morejo biti tako hitre, kot si si morda zamislil, da bodo, ker je pač v politiki, ki je pravzaprav v bistvu način vodenja ljudi, treba sklepati kompromise, prestopati ovire, včasih se tudi zaletimo v kakšno, in popravljati napake,” je dodala.

Opozorila je tudi na prenormiranost. “Včasih se zdi, kot da smo ljudje izgubili nek zdrav način razmišljanja. Zdaj moramo imeti že vsako stvar do potankosti predpisano in to je lahko tudi ovira za udejanjanje dobrih sprememb,” je dodala.

Ko gre za njena glasovanja in glasovanja v koaliciji, pa je dejala, da se v stranki in koaliciji pogovarjajo med sabo. “Če imam kakšne pomisleke, jih vedno izrazim in potem se tudi skupaj sprejme odločitev, kakšno bo stališče celotne poslanske skupine,” je pojasnila. “Vedno pa se potem tudi ugotavlja, kje je tista meja, ko v bistvu poslanec ne more preko svojih načel in pa tega, da se udejanja dobro politiko,” je dodala.

Spregovorila je tudi o aktualni zgodbi, vezani na komisijo DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo. Predsednik komisije, poslanec Svobode Miha Lamut je namreč omogočil direktorju Sove Jošku Kadivniku vpogled v zapisnik zaslišanja nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava na zaprtem delu seje. Predsednica DZ je dejala, da “moramo pustiti g. Lamutu, da to pojasni”. “Po trenutnih podatkih, ki jih imam, pa po mojem mnenju ni prišlo do kakšnega kaznivega dejanja, do kakšnih izdaj tajnih podatkov in podobno.” Kot šef Sove je Kadivnik do vpogleda verjetno imel pravico, “kako pa to vpliva nanj kot na potencialno pričo pred preiskovalno komisijo, to je pa druga zgodba, o tem bo pa tudi presojala preiskovalna komisija”, je dejala.

O neudeležbi predsednika vlade na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je ocenila, da je “podal zadostno pojasnilo, pač da nima več kaj povedati”.

Ob prihajajočih praznikih je državljanom zaželela, naj bodo čim bolj pomirjeni sami s seboj in morebitno jezo, ki jo imajo, kanalizirajo v dobra dela.

COMMENTS

Wordpress (0)