Poslanec Miha Lamut, ki je bolniški, v pisni izjavi branil Sovo, Vido Čadonič Špelic pa obtožil razkritja tajnih podatkov poslanskim kolegom – TOPNEWS.si

Poslanec Miha Lamut, ki je bolniški, v pisni izjavi branil Sovo, Vido Čadonič Špelic pa obtožil razkritja tajnih podatkov poslanskim kolegom

Poslanec Miha Lamut, ki je bolniški, v pisni izjavi branil Sovo,  Vido Čadonič Špelic pa obtožil razkritja tajnih podatkov poslanskim kolegom

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, bo procesne posledice vpogleda Sove v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava obravnavala na naslednji seji, je sporočil predsednik komisije Miha Lamut. Zatrdil je še, da skrbi za zakonito delovanje komisije, za pomoč pri delu pa lahko zaprosi tudi druge organe.

Predsednik preiskovalne komisije DZ Miha Lamut je namreč povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen, je minuli teden prva poročala Televizija Slovenija.

V NSi so ob tem v ponedeljek izrazili pričakovanje, da bo Lamut do srede pojasnil, kdo in na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove Joška Kadivnika v pričanje Bobnarjeve in Lindava na zaprtem delu komisije. Kot je ob tem dejala poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. Da Lamut članov komisije ni obveščal o komunikaciji s Sovo, je za več medijev potrdilo tudi več poslancev drugih parlamentarnih strank.

V današnjem odzivu, ki ga je medijem posredoval DZ, je Lamut zapisal, da se je preiskovalna komisija ob izvedbi zaslišanj seznanila s podatkom, ki ga je, glede na njegovo naravo, v okviru preiskave zaščitila. “Originator je ta podatek v skladu s svojimi procesi tudi prepoznal oziroma potrdil kot tajnega in kot takšnega ga bo komisija pri nadaljnjem delu tudi obravnavala,” je navedel.

Hkrati je zatrdil, da kot predsednik komisije skrbi za njeno zakonito in učinkovito delovanje, skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi pa da lahko za pomoč zaprosi tudi druge organe. Procesne posledice omenjenega vpogleda pa bo preiskovalna komisija obravnavala na naslednji seji, je napovedal. Kdaj ta bo, za zdaj še ni znano, saj naslednja seja preiskovalne komisije za zdaj še ni sklicana, Lamut pa je trenutno bolniško odsoten.

Lamut pa se je obregnil tudi ob navedbe poslanke Čadonič Špelič. Kot je zapisal, ga čudijo objave v medijih, po katerih naj bi članica komisije z vsebino zaprtega dela dela seznanila tudi kolege iz svoje poslanske skupine, prav tako naj bi bilo s tem seznanjeno drugo delovno telo DZ. “Pričakujem namreč, da mora biti vsem članom preiskovalne komisije v interesu, da preiskovalna komisija na zakonit način bodisi potrdi bodisi ovrže obstoj domnevno spornih okoliščin, za preiskavo katerih je bila ustanovljena, ter da s svojimi ugotovitvami obrazloženo seznani javnost,” je Lamut še zapisal v odzivu za javnost.

V stranki NSi od predsednika komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, Mihe Lamuta pričakujejo, da do srede pojasni, na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava na zaprtem delu seje komisije, je včeraj v izjavi za javnost dejala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič.

Po poročanju Televizije Slovenija je predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen, je tudi navajala TV Slovenija.

Ozadje vpogleda v podatke zapisnika komisije zdaj zanima stranko NSi. Kot je v izjavi za medije poudarila poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom direktorju Sove Jošku Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. V stranki so se zato na Lamuta obrnili z zaprosilom, da v roku 48 ur pisno pojasni, kdo in na kakšni pravni podlagi je Kadivnika povabil na vpogled pričanja Bobnarjeve in Lindava. “Predvsem vas prosim za pojasnila, na podlagi katerega, na preiskovalni komisiji sprejetega sklepa, se je vpogled izvršil,” je poudarila poslanka.

“V Novi Sloveniji smo zaradi samovolje predsednika Miha Lamuta zaskrbljeni in mislimo, da predsednik komisije brani predsednika vlade Roberta Goloba,” je poudarila Čadonič Špelič.

Če poročanje televizije o povabilu Kadivniku drži, pa se zdi NSi to nenavadno in nedopustno. Direktor Sove je bil namreč ena izmed ključnih prič, ki bi morala stopiti pred komisijo in pojasniti nekatere informacije, ki sta jih Bobnarjeva in Lindav dala preiskovalni komisiji za zaprtimi vrati. Zato po besedah Čadonič Špelič v NSi Lamuta prosijo za pojasnilo, ali ga je sekretarka preiskovalne komisije opozorila, da morajo biti skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi priče zaslišane posamezno. “Kar smiselno pomeni tudi, da ne smejo biti seznanjene z izpovedjo druge priče, sploh če je to zaslišanje zaprto za javnost,” meni Čadonič Špelič.

V NSi prosijo za vso dokumentacijo, ki je bila izmenjana v postopku dogovarjanja za vpogled, kot tudi, da Čadonič Špelič kot članici komisije omogočijo vpogled v vse vpisne liste dokumentacije, ki so jih pogledali obiskovalci iz Sove. Poslanko NSi pa zanima tudi, zakaj je magnetogram z letošnjega zaslišanja Bobnarjeve označen s stopnjo tajno, kljub temu, da Bobnarjeva nikoli ni trdila, da gre za podatke oziroma informacije, ki bi morali nositi takšno oznako.

Bobnarjeva je sicer v določenem delu zaslišanja 23. oktobra opozorila, da bo govorila o konkretnem operativnem postopku in prosila, da ta del zaslišanja poteka brez navzočnosti javnosti.

V NSi ugotavljajo še, da Lamut kar dva tedna ni podpisal prejema listinskih dokazov, ki jih je o svojem pričanju v državni zbor posredovala Bobnarjeva. Slednja je to preko svojega odvetnika storila že 16. novembra, člani preiskovalne komisije pa o njih niso bili formalno obveščeni vse do 30. novembra, je navedla poslanka. Lamutu tako očita zavlačevanje ter onemogočanje dela članom preiskovalne komisije. Listinski dokazi naj bi glede na medijske zapise kazali na to, da nekatere priče pred preiskovalno komisijo niso povedale resnice, je dodala.

“Če bi se izkazalo črno na belem, da je Lamut prekršil svoja pooblastila, kršil zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik, je najmanj, kar lahko zahtevamo, njegov odstop, saj je po mojem narejena takšna škoda, da vsaj v tem segmentu preiskovalna komisija nikoli več ne bo mogla nadaljevati dela, ne da bi na njeno delo padla senca dvoma,” je med drugim poudarila Čadonič Špelič.

Da Lamut članov komisije ni obveščal o komunikaciji s Sovo, je za več medijev potrdilo tudi več poslancev drugih parlamentarnih strank. Med tistimi, ki pričakujejo Lamutova pojasnila, je tudi podpredsednik komisije Damijan Zrim iz SD. Kot je namreč dejal za POP TV, bi to lahko vrglo kanček dvoma na korektnost delovanja komisije. Lamut je trenutno bolniško odsoten, naj bi pa predvidoma do konca tedna sklical novinarsko konferenco, so medije pojasnili v DZ.

 

COMMENTS

Wordpress (0)