Golob preko Pariza v Bruselj – TOPNEWS.si

Golob preko Pariza v Bruselj

Golob preko Pariza v Bruselj

Premier Robert Golob se bo danes na delovnem kosilu v Elizejski palači srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Govorila bosta o ključnih temah, ki bodo na dnevnem redu vrha EU, med njimi širitev povezave. Pozornost bosta namenila tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, predvsem na področju avtomobilske industrije.

Voditelja se bosta pred vrhom EU, na katerem bodo v četrtek in petek razpravljali o ruski invaziji na Ukrajino, politiki širitve EU in dolgoletnem proračunu povezave, pogovarjala o reformi EU in njeni širitveni politiki.

Francija je vseskozi veljala za precej previdno glede nadaljnje širitve EU. Macron je v preteklih mesecih večkrat poudaril, da je nujno, da se EU reformira, če želi v povezavo vključiti nove države, saj bo zaradi večjega števila članic še težje sprejemati odločitve.

Golob pa se zavzema za to, da bi proces približevanja držav kandidatk razdelili na več stopenj, saj bi tako lahko širitev napredovala v zmernih časovnih rokih.

Voditelja bosta po napovedih govorila tudi o dvostranskih odnosih ter krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo. Obeta pa se okrepitev sodelovanja v avtomobilski industriji. Francoski Renault, ki je v 15-odstotni državni lasti, naj bi namreč nov mestni električni avtomobil proizvajal v novomeškem Revozu, čeprav potrditve te informacije še ni.

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, in držav Zahodnega Balkana se bodo danes sestali na zasedanju v Bruslju, ki bo namenjeno predvsem približevanju regije uniji. Po pričakovanjih bodo potrdili evropsko perspektivo zahodnobalkanskih držav, evropska stran pa naj bi jih pozvala tudi k upoštevanju sankcij proti Rusiji.

Glavno sporočilo vrha EU-Zahodni Balkan, ki je nazadnje potekal pred enim letom v Albaniji, bo po navedbah virov pri EU potrditev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Razpravljali bodo, kako te države približati uniji, tudi v okviru bolj postopnega pridruževanja.

Ob tem naj bi evropska stran voditelje iz regije pozvala k spoštovanju vrednot EU in sprejemanju reform, pa tudi usklajenosti zunanje politike, vključno s spoštovanjem sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

O širitvi unije tako na Zahodni Balkan kot tudi na vzhod so v torek razpravljali ministri držav članic unije, pristojni za evropske zadeve, ki so v sklepih ocenili napredek držav, ki se želijo pridružiti EU.

Po besedah evropskega komisarja za širitev Oliverja Varhelyija sklepi predstavljajo dobro podlago za današnjo razpravo. V njih so namreč članice izpostavile tudi načrt za spodbujanje gospodarske rasti držav Zahodnega Balkana, vreden šest milijard evrov. Od tega sta dve milijardi evrov predvideni v okviru revizije večletnega finančnega okvirja (MFF) EU 2021-2027.

O širitvi, predvidoma tudi o začetku pristopnih pogajanj z BiH, in reviziji MFF bodo voditelji EU razpravljali na vrhu v Bruslju, ki se bo začel v četrtek.

COMMENTS

Wordpress (0)