Hamas in Izrael pripravljena podaljšati premirje v Gazi – TOPNEWS.si

Hamas in Izrael pripravljena podaljšati premirje v Gazi

Hamas in Izrael pripravljena podaljšati premirje v Gazi

Izraelske oblasti so danes skrajno palestinsko gibanje Hamas seznanile, da so odprte za podaljšanje štiridnevnega premirja na območju Gaze, ki naj bi se iztekel v torek. Po poročanju nekaterih lokalnih medijev pa sta Izrael in Hamas nezadovoljna s seznami imen talcev in palestinskih zapornikov, katerih izmenjava je načrtovana za danes.

“Po današnji noči želimo sprejeti še dodatnih 50 talcev in s tem nadaljevati prizadevanja, da vse talce vrnemo domov,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil tiskovni predstavnik izraelske vlade.

Po poročanju nekaterih lokalnih medijev sta Izrael in Hamas nezadovoljna s seznami imen talcev in palestinskih zapornikov, katerih izmenjava je načrtovana za danes. Tiskovni predstavnik izraelske vlade poročil medijev ni želel komentirati. Predstavnik Hamasa v Bejrutu pa je dejal, da so svoje pripombe posredovali katarskim in egiptovskim posrednikom.

Izrael je medtem potrdil, da je prejel nov seznam z imeni talcev. Po navedbah medijev naj bi seznam vključeval imena 11 oseb. Hamas pa je sporočil, da je nov seznam imen talcev izročil tudi Katarju in Egiptu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od petka, ko je začelo veljati premirje, sta Izrael in Hamas izvedla tri izmenjave talcev in zapornikov. Skupno je Hamas izpustil 58 talcev, Izrael pa 177 Palestincev, večinoma žensk in najstnikov. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno okoli 180 ljudi.

Izmenjava je del sporazuma o prekinitvi ognja, pri katerem je posredoval Katar in ki naj bi trajala do torka zjutraj. Obe strani sta sicer že izrazili pripravljenost na podaljšanje premirja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč po nedeljski izmenjavi talcev spomnil, da dogovor predvideva možnost podaljšanja v zameno za izpustitev še 10 talcev na dan. Ob tem je poudaril, da bo Izrael po premirju nadaljeval operacije proti Hamasu s ciljem uničenja tega gibanja.

Hamas pa je v nedeljo zvečer sporočil, da želi podaljšati štiridnevno prekinitev ognja v upanju, da bo v zameno za talce zagotovil izpustitev dodatnih palestinskih zapornikov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)