Zapis irskega premirja o izgubljeni in najdeni irsko-izraelsko deklici, ki jo je Hamas izpustil drugi dan, premirja razburil Izrael – TOPNEWS.si

Zapis irskega premirja o izgubljeni in najdeni irsko-izraelsko deklici, ki jo je Hamas izpustil drugi dan, premirja razburil Izrael

Zapis irskega premirja o izgubljeni in najdeni  irsko-izraelsko deklici, ki jo je Hamas izpustil drugi dan, premirja razburil Izrael

-Potem ko je palestinsko gibanje Hamas danes odložilo načrtovano osvoboditev 13 izraelskih talcev, kar so utemeljili z domnevnimi izraelskimi kršitvami dogovora o začasnem premirju, jih bodo po posredovanju Katarja in Egipta vendarle izpustili, poročajo tuje tiskovne agencije. V zameno naj bi Izrael na prostost izpustil 39 palestinskih zapornikov.

“Po zamudi pri izpustitvi zapornikov z obeh strani so bile ovire odpravljene s pomočjo katarsko-egiptovske komunikacije z obema stranema. Nocoj bo izpuščenih 39 palestinskih civilistov v zameno za izpustitev 13 izraelskih talcev iz Gaze ter sedmih tujih državljanov izven okvira sporazuma,” je na omrežju X zapisal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, popoldan odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati “dogovorjena merila” za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan je po navedbah britanskega BBC dejal, da je bilo od petka v Gazo poslanih skupaj 340 tovornjakov s pomočjo, vendar jih je severni del Gaze doseglo le 65, kar je po njegovih besedah manj kot polovica tistega, kar naj bi v skladu z dogovorom potrdil Izrael. “Potrjujemo svojo zavezanost sporazumu, ki sta ga podprla Egipt in Katar,” je dodal.

Uradniki Hamasa so po poročanju izraelskih medijev in katarske televizije Al Jazeera danes izraelsko vojsko med drugim obtožili tudi, da zaustavlja in napada Palestince, ki so se iz južnega dela Gaze skušali vrniti domov na sever. Izrael je vse obtožbe zanikal.

Čeprav je začasna prekinitev ognja v petek in v noči na danes v veliki meri utišala orožje na obeh straneh, so tekom dneva iz Gaze prihajala poročila o primerih napadov na Palestince s strani izraelskih sil, iz območja okupiranega Zahodnega brega pa poročila o izraelskih racijah.

Številni so medtem od petka izražali upanje, da bosta sprti strani začasno premirje podaljšali. Egiptovska državna informacijska služba je danes sporočila, da je Egipt – ki je poleg Katarja pomembno posredoval pri sklenitvi dogovora o premirju in današnji izmenjavi talcev – od vseh vpletenih strani prejel “pozitivne signale” glede podaljšanja premirja. Današnji zaplet bi morebitno podaljšanje po navedbah tujih medijev sicer lahko ogrozil.

Irski premier Leo Varadkar je z zapisom, v katerem je irsko-izraelsko deklico, ki jo je Hamas izpustil drugi dan premirja, označil za “izgubljeno” in “najdeno”, razburil Izrael. Zunanji minister Izraela Eli Koen je v odzivu poudaril, da se devetletna Emily Hand ni izgubila, ampak je bila ugrabljena.

Varadkar je v soboto pozdravil izpustitev deklice kot “dan velikega veselja in olajšanja” za Emily Hand in njeno družino. “Nedolžni otrok, ki je bil izgubljen, je bil zdaj najden in vrnjen, zato smo si močno oddahnili,” je Varadkar zapisal na družbenem omrežju X.

Koen je negativno reagiral na besede taoiseacha in Varadkarju očital, da je izgubil moralni kompasa, saj da Emily ni bila izgubljena, pač pa ugrabljena. Povedal je, da je po Varadkarjevi izjavi “na grajo” poklical irskega veleposlanika v Tel Avivu, poroča irska javna radiotelevizija RTE.

Poudaril je, da je Emily ugrabila “teroristična organizacija, hujša od Islamske države”, ki je umorila njeno mačeho. “Emily in več kot 30 drugih izraelskih otrok je kot talce zajel Hamas, vi, Leo Varadkar, pa poskušate legitimirati in normalizirati teror. Sram naj vas bo!” je še zapisal.

Iz Varadkarjevega urada so sporočili, da je premier vselej obsojal Hamasovo jemanje talcev, presenečenje nad odzivom Izraela pa je izrazil tudi irski zunanji minister Micheal Martin, še navaja RTE.

Izraelsko zunanje ministrstvo je že v petek na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob obisku mejnega prehoda med Egiptom in Gazo kritična do uničenja in smrti civilistov v oblegani palestinski enklavi.

COMMENTS

Wordpress (0)