“Čestitamo in pozdravljamo” – Jelka Godec se je “zahvalila koalicijskim poslancem, ki so danes podprli njihov amandma” – TOPNEWS.si

“Čestitamo in pozdravljamo” – Jelka Godec se je “zahvalila koalicijskim poslancem, ki so danes podprli njihov amandma”

“Čestitamo in pozdravljamo” – Jelka Godec se je “zahvalila koalicijskim poslancem, ki so danes podprli njihov amandma”

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po odločitvi predsednice DZ za ponovitev glasovanja napovedala obstrukcijo poslancev največje opozicijske stranke. Poudarila, je da je vzrok za domnevno napako vsekakor pomemben. “Pomembno je povedati, da je v tem dotičnem glasovanju prišlo do povečanih aktivnosti pri glasovanju pri nekaterih poslancih, še danes ne vemo pri katerih poslancih, do kakšnih povečanih aktivnosti je prišlo in še danes nimamo uradnega mnenja proizvajalca,” je opozorila.

SPOROČILO ZA JAVNOST_Jelka Godec: Zahvaljujemo se koalicijskim poslancem, ki so podprli naš amandma

 

Ljubljana, 24. november 2023

Spoštovani.

V nadaljevanju posredujemo kratko sporočilo Poslanske skupine SDS, potem ko je koalicija na glasovanju podprla amandma, ki ga je predlagala SDS:

“Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli.

Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež.”

S prijaznimi pozdravi,

Služba za odnose z javnostmi SDS

“Torej lahko rečemo hipotetično, da je šlo za zlorabo sistema glasovanja, ali so poslanci to vedeli ali ne, ne vemo, ne bom domnevala, ne bom nikogar obtoževala,” je dodala. V SDS tako pričakujejo končno poročilo proizvajalca naprave.

Reberšek je ocenil, da je sredino glasovanje pokazalo, da si poslanci Svobode ne upajo izraziti svojega mnenja in glasovati po svoji vesti. Ocenjuje, da so nekateri poslanci zadnji trenutek pred glasovanjem o omenjenem dopolnilu izvlekli kartico, saj so vedeli, da bodo rezultati glasovanja javno objavljeni.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je že v izjavi po današnjem posvetu vodij poslanskih skupin dejal, da je tudi iz vmesnega poročila razvidno, da je prišlo do povečane aktivnosti. Ta je lahko posledica odstranitve in ponovne vložitve poslanske kartice, večkratno ponavljanje te poteze ali pritiskanje različnih tipk v času, ko poteka glasovanje, je pojasnil. “Ključno je, da pravzaprav ves zaplet kaže na to, da vladajoča koalicija oziroma predvsem največja stranka ni dorasla vodenju države,” je poudaril.

“Interpretacije oziroma pogledi na to, kar se je zgodilo, se razlikujejo,” je po današnjem posvetu dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Po njegovih besedah pa je očitno, da obstaja neskladje med strojno in programsko opremo, kar morda pod vprašaj postavlja tudi prvoten rezultat glasovanja o omenjenem dopolnilu.

Potrdil je tudi, da so poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki je dopolnilo podprl, ob glasovanju izvleki kartice iz glasovalne naprave. Ker so na določeno točki morali “presekati” zaplet, pa je kot pravilno ocenil, da je predsednica DZ sprejela odločitev, najbolj primerno za institucijo DZ.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je poudaril, da glasovalne naprave niso delovale pravilno in da je bilo ugotovljeno, da je prišlo do napake. Nato pa je poslance pozval, naj dopolnilo ob ponovnem glasovanju podprejo, saj ta namenja sredstva “ljudem, ki jim gre težko”. Po njegovih besedah sta namreč premier Robert Golob, ki je sicer še vedno bolniško odsoten, in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva za polno, in ne le 70-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v prihodnjem letu.

Opozicijski poslanci SDS in NSi so pred ponovnim glasovanjem dvorano DZ zapustili, poslanci NSi pa so se kasneje vrnili. SDS je sejo do zaključka obstruiral. Ob ponovnem glasovanju o dopolnilu so sicer poslanci koalicije brez glasu proti prižgali zeleno luč polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo prihodnje leto. Godec se je v sporočilu za javnost po glasovanju zahvalila koalicijskim poslancem za sprejem dopolnila. “Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež,” je navedla.

Poslanci DZ so na sredini seji med drugim obravnavali proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Po koncu obravnave se je zapletlo pri glasovanju, sejo so zato prekinili in ugotavljali, ali gre za tehnično napako.

COMMENTS

Wordpress (0)