Črna kronika: Janez Berce zaradi “pucanja dvocevke” za aktiviste Nike Kovač obsojen, Ludvik Tomšič zaradi vpitja “ubij Janšo” oproščen – TOPNEWS.si

Črna kronika: Janez Berce zaradi “pucanja dvocevke” za aktiviste Nike Kovač obsojen, Ludvik Tomšič zaradi vpitja “ubij Janšo” oproščen

Črna kronika: Janez Berce zaradi “pucanja dvocevke” za aktiviste Nike  Kovač obsojen,  Ludvik Tomšič zaradi vpitja “ubij Janšo” oproščen

Sodnica Jerca Oblak je danes na ljubljanskem okrajnem sodišču izrekla oprostilno sodbo Ludviku Tomšiču, ki je bil obtožen kaznivega dejanja grožnje predsedniku SDS Janezu Janši, danes poroča časnik Dnevnik. Konec februarja 2020 je na protestu v Ljubljani vpil “ubij Janšo” in še nekaj podobnih sovražno nastrojenih parol. Sodba še ni pravnomočna.

Po navedbah časnika je sodnica poudarila, da so Tomšičevi vzkliki nedvomno predstavljali grožnjo in da so bili podani znaki kaznivega dejanja. Toda sodni izvedenec psihiatrične stroke je na sojenju ocenil, da se Tomšič v kritičnem času zaradi osebnostne oziroma duševne motnje ni mogel obvladovati, okrnjena pa je bila tudi njegova zmožnost razumevanja.

Pravno je bil zato neprišteven in posledično tudi ni mogel biti kriv kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna, tožilka pa je po sojenju dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi.

Ludvik Tomšič je današnjo razglasitev sodbe pričakal na dvorišču pred sodiščem, saj je že med zaključnim govorom tožilke vzkipel in odvihral iz dvorane. Tožilka je za Tomšiča sicer zahtevala pogojno zaporno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Obramba se je oprla na izvedenčevo mnenje in zahtevala oprostilno sodbo, še poroča Dnevnik.

Obtoženi Tomšič je ob aprilskem začetku sojenja izpostavil, da ima zdravstvene težave, nekdanji predsednik vlade Janša pa je ocenil, da je bila Tomšičeva grožnja Tomšiča zelo realna.

Tomšič je takrat sodišču povedal, da ima zdravstvene težave, na vprašanje zagovornice Tatjane Sitar, ali je imel s svojimi pozivi namen pri Janši vzbuditi strah, da ga bo ubil, pa je odgovoril, da je bil to le šov za medije.

Kot je dejal, je bilo na shodu kot na nogometni tekmi, podobno kot on sam so na shodu vzklikali tudi drugi, je dejal. “Na protestu je bilo 500 plakatov, na katerih je pisalo smrt janšizmu,” je povedal med drugim. Večkrat je poudaril tudi, da se mora zaradi zdravstvenih težav ukvarjati predvsem sam s sabo.

Janša pa je na začetku sojenja dejal, da Tomšičeva grožnja ni bila edina, ki je bila izrečena zoper njega, je pa bila posneta in predvajana, zato so jo videli tudi njegova družina in otroci, kar ni minilo brez posledic. “Zame to ni bil velik šok, je pa bil za otroka, ki sta me spraševala, ali me bodo ubili,” je takrat še dodal.

Janez Berce, ki je na Tvitterju zapisal, da je pričel “pucat” dvocevko in da bo aktiviste Inštituta 8. marec počakal pripravljen  pa je bil zaradi svoje izjave pravnomočno obsojen, so sporočili iz Inštituta.

“V lanskem letu, v času pred parlamentarnimi volitvami in času kampanje Gremo volit (ter zbiranja podpisov za Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti) smo bili tarča številnih lažnivih in sovražnih sporočil, ter različnih napadov. Zoper nekatere najhujše smo takrat vložili kazenske ovadbe. Kazensko ovadbo smo vložili tudi zoper Janeza Brenceta, ki je na tviterju objavil naslednji zapis: “Pove Kovač Nika, da bo pred volitvami poslala 1300 aktivistov ki bodo agitirali proti SDS in Janša J. OK, sem že pričel „pucat“ dvocevko. Bom aktiviste počakal pripravljen.“

Janez Brence, ki je s svojim javnim zapisom nakazal, da je pripravljen aktiviste, ki delujejo v sklopu našega Inštituta tudi fizično napasti, je viden član SDS in je v času objave zapisa stranko SDS tudi zastopal v blejskem občinskem svetu, kjer je, vse do lanskoletnih volitev, deloval več mandatov.Včeraj smo od odvetniške pisarne, ki nas je v primeru zastopala, prejeli sporočilo, da je bil gospod Brence konec lanskega leta pravnomočno obsojen. Sodišče je razsodilo, da “je kriv, da je javno spodbujal sovraštvo, nasilje in nestrpnost, ki je temeljilo na političnem ali drugem prepričanju, in je bil storjeno z uporabo grožnje.” Kaznovan je bil z denarno kaznijo. Zadovoljni smo, da je prišlo do obsodbe na sodišču. Verjamemo, da je sovražna komunikacija vselej nedopustna in v času kampanje Gremo volit smo se zavezali, da ji bomo postavljali mejo, ” so še sporočili iz Inštituta 8. marec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JANEZ BERCE, KI JE ZAPISAL, DA JE ŽE PRIČEL “PUCAT” DVOCEVKO IN DA BO AKTIVISTE INŠTITUTA 8. MAREC POČAKAL PRIPRAVLJEN, JE ZARADI SVOJE IZJAVE PRAVNOMOČNO OBSOJEN

V lanskem letu, v času pred parlamentarnimi volitvami in času kampanje Gremo volit (ter zbiranja podpisov za Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti) smo bili tarča številnih lažnivih in sovražnih sporočil, ter različnih napadov. Zoper nekatere najhujše smo takrat vložili kazenske ovadbe.

Kazensko ovadbo smo vložili tudi zoper Janeza Brenceta, ki je na tviterju objavil naslednji zapis: “Pove Kovač Nika, da bo pred volitvami poslala 1300 aktivistov ki bodo agitirali proti SDS in Janša J. OK, sem že pričel „pucat“ dvocevko. Bom aktiviste počakal pripravljen.“

Janez Brence, ki je s svojim javnim zapisom nakazal, da je pripravljen aktiviste, ki delujejo v sklopu našega Inštituta tudi fizično napasti, je viden član SDS in je v času objave zapisa stranko SDS tudi zastopal v blejskem občinskem svetu, kjer je, vse do lanskoletnih volitev, deloval več mandatov.

Včeraj smo od odvetniške pisarne, ki nas je v primeru zastopala, prejeli sporočilo, da je bil gospod Brence konec lanskega leta pravnomočno obsojen. Sodišče je razsodilo, da “je kriv, da je javno spodbujal sovraštvo, nasilje in nestrpnost, ki je temeljilo na političnem ali drugem prepričanju, in je bil storjeno z uporabo grožnje.” Kaznovan je bil z denarno kaznijo.

Zadovoljni smo, da je prišlo do obsodbe na sodišču.

Verjamemo, da je sovražna komunikacija vselej nedopustna in v času kampanje Gremo volit smo se zavezali, da ji bomo postavljali mejo.

COMMENTS

Wordpress (0)