(VIDEO) Poglejte kaj je ostalo od soseske Al-Rimal, ki je veljala za najprestižnejšo sosesko – nekakšno beograjsko Dedinje ali ljubljanske Murgle v Gazi, po napadih izraelske vojne – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poglejte kaj je ostalo od soseske Al-Rimal, ki je veljala za najprestižnejšo sosesko – nekakšno beograjsko Dedinje ali ljubljanske Murgle v Gazi, po napadih izraelske vojne

(VIDEO) Poglejte kaj  je ostalo od soseske Al-Rimal, ki je veljala za najprestižnejšo sosesko – nekakšno beograjsko Dedinje ali ljubljanske Murgle v Gazi,  po napadih izraelske vojne

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala zračne napade na območje Gaze in po lastnih navedbah zadela 200 tarč, povezanih z gibanjem Hamas in drugimi islamističnimi skupinami. Obenem naj bi jim uspelo ponovno nadzorovati celotno mejo z Gazo, prek katere so palestinski borci v soboto vdrli na ozemlje Izraela.

Na družbenih omrežjih je zaokrožil video, ki prikazuje obsežno uničenje v soseski Al-Rimal, ki velja za najprestižnejšo sosesko na območju Gaze, po napadih IAF.

“Popolna groza v Gazi po izraelskem bombardiranju. Tukaj je tisto, kar je ostalo v Gazi po napadu Hamasa, v katerem je umrlo na stotine Izraelcev, in izraelskem maščevanju, ki bombardira vse pred seboj. To je vojna,” je eden od zapisov na omrežju X.

Izraelske zračne sile so sporočile, da je več deset bojnih letal ponoči napadlo območja soseske Rimal in kraja Han Junis. Pri tem naj bi uničili več tarč, vključno s centri za poveljevanje in nadzor, skladiščem orožja, ki naj bi bilo v mošeji, in domom domnevnega Hamasovega poveljnika.

Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt. “Vem, da je mejni prehod Rafa še vedno odprt,” je na srečanju z novinarji danes dejal tiskovni predstavnik vojske Ričard Heht. “Vsakomur, ki lahko odide, bi svetoval, naj odide,” je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Kasneje je vojska javila, da je mejni prehod pravzaprav zaprt. Poročevalec BBC z območja Gaze sicer javlja, da ni popolnoma zaprt, da pa ga lahko v obe smeri dnevno prečka le 400 ljudi na dan. Čakalni seznam naj bi bil zelo dolg.

Kot je dodal, so v pretežni meri ponovno vzpostavili nadzor nad mejo z Gazo, prek katere so Hamasovi pripadniki minuli konec tedna na več mestih vdrli na izraelsko ozemlje. Na krajih, kjer so podrli ograjo, nastavljajo mine.

Od ponedeljka sicer niso zabeležili novih prehodov meje. “Vemo, da od sinoči ni vstopil nihče (…) a infiltracije se še vedno lahko zgodijo,” je opozoril Heht in dodal še, da so evakuacijo skupnosti, ki živijo v bližini meje, že skorajda zaključili.

Heht je povedal še, da so v Izraelu in v okolici območja Gaze našli 1500 trupel Hamasovih pripadnikov. Še v ponedeljek je izraelska vojska sicer poročala o posamičnih spopadih s palestinskimi borci.

Tudi Hamas naj bi nadaljeval raketiranje Izraela. Zlasti na jugu države so se danes znova oglasile sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnih napadov.

Razmere na območju se zaostrujejo po sobotnem nepričakovanem in silovitem napadu Hamasa na Izrael, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 900 ljudi, vključno z 260 udeleženci glasbenega festivala.

V odgovor Izrael izvaja obsežno letalsko in topniško obstreljevanje tarč v Gazi, kjer je po zadnjih podatkih palestinskih oblasti doslej umrlo že več kot 700 ljudi, od tega samo v ponedeljek 300. Med žrtvami naj bi bili številni otroci in ženske.

V današnjem napadu, ki naj bi zadel stanovanjsko poslopje v ribiškem pristanišču v Gazi, so bili po navedbah palestinskega novinarskega sindikata ubiti tudi trije novinarji. Več kot 187.000 prebivalcev območja Gaze je po podatkih ZN zapustilo svoje domove.

Hamas je sicer med vpadom v Izrael zajel med 100 in 150 talcev in zagrozil, da bodo ubili po enega vsakič, ko bo Izrael izvedel letalski napad, ne da bi opozoril civiliste.

COMMENTS

Wordpress (0)