(V ŽIVO) V Celju uradno odprli 55. Mos – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Celju uradno odprli 55. Mos

(V ŽIVO) V Celju uradno odprli 55. Mos
Gospodarski minister Matjaž Han je danes na celjskem sejmišču tudi uradno odprl 55. Mednarodni sejem obrti in podjetništva (Mos). Sejem, ki bo odprt do nedelje, bo v znamenju tem zelenega prehoda, digitalizacije in kadrov.

Kot je ob odprtju dejal Han, je sejem priložnost za iskrene pogovore med gospodarstvom. “Slovenijo je pred mesecem dni prizadela največja naravna nesreča, a smo stopili skupaj in si pomagali. Znova smo v Sloveniji pokazali veliko solidarnost, ki je pokažemo vedno znova, ko je treba pomagati ljudem in gospodarstvu. Zato se znova zahvaljujem vsem v Sloveniji in tudi vsem iz tujine,” je dejal.

Odziv iz gospodarstva je bil ključen pri pripravi hitrih in učinkovitih interventnih ukrepov, da prizadeta podjetja ohranijo opremo in zaposlene ter čim prej zaženejo proizvodnjo. Ministrstvo se trudi, da bodo podjetja čim prej prišla tudi do sredstev. Tako na gospodarskem ministrstvu sprejemajo ukrepe in podlago, da bodo lahko v prihodnjih dneh izplačali predplačilo 10 odstotkov ocenjene škode, je napovedal. “Spodbudno je, da nekatera podjetja že nadaljujejo z delom, kar je pomembno tudi za tuje partHannerje, s katerimi sodelujejo. S tem smo dali tudi signal tujim partnerjem, da je Slovenija zanesljiv gospodarski partner,” je dejal.

Han je tudi ocenil, da bo treba najti družbeni konsenz glede previsokih obremenitev plač, ki zmanjšujejo konkurenčnost podjetij. Vlada je za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva namenila precej sredstev, ki že kažejo rezultate. O prihodnosti gospodarstva bo v četrtek na Mosu govoril tudi svet za gospodarstvo, ki bo na seji poskušal nagovoriti trenutne izzive, s katerimi se podjetja srečujejo, je poudaril.

Minister je napovedal še, da bo ministrstvo prek SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada letos razdelilo 340 milijonov evrov nepovratnih sredstev in 344 milijonov povratnih sredstev. Prav tako bo močno dejavno na področju turizma in športa. “Športu smo začeli vračati za tisto, kar je naredil za Slovenijo,” je izpostavil.

Odprtja so se poleg Hana med drugimi udeležili tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar, celjski župan Matija Kovač in predsednica upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl.

Cvar je poudaril pomen sejma za obrtnike, tudi v času, ko je bila Slovenija močno prizadeta v poplavah. Pohvalil je reakcijo in ukrepe, ki jih je država zagotovila na poplavljenih območjih, tudi za pomoč obrtnikom. Ob tem je izpostavil tudi solidarnostni prispevek, ki po njegovem mnenju “dviguje veliko prahu”. “V OZS smo za solidarnost, a ta ne sme biti obvezna, zato predlagamo, da se obvezni prispevek uvede takrat, ko bo znana škoda in bo znan obseg vseh donacij, tako iz Slovenije kot tujine, pa tudi različni prihranki države,” je poudaril.

Dejal je tudi, da je OZS med člani opravila anketo, s katero so želeli dobiti informacije o položaju, v katerem so obrtniki. Kar 64 odstotkov vprašanih že čuti ohlajanje gospodarstva, 37 odstotkov sodelujočih bo moralo tudi odpuščati. “Gre za podjetja, ki niso bila prizadeta v poplavah, sicer bi bili rezultati še slabši,” je poudaril. Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost nad podatki Evropske komisije, ki tudi napovedujejo ohlajanje gospodarstva. To bo prizadelo tudi Slovenijo, zato je zdaj čas za pomoč gospodarstvu, ne za dodatne obremenitve, je med drugim poudaril.

Minister Han je v poznejši izjavi za medije v zvezi s solidarnostnim prispevkom povedal, da bo zadovoljen, če bo to pri tako obsežnem ukrepanju edina negativna zadeva: “Če bo to edina stvar, ki bo šla iz žepa ljudi, da bomo Slovenijo čim prej postavili na noge, potem bom jaz zadovoljen.”

Na vprašanje, kaj meni o ohlajanju gospodarstva, pa je odgovoril, da o tem poroča ne le Nemčija, temveč tudi druge evropske države. Slovenija po njegovi oceni na to nima veliko vpliva, ima pa vpliv na politiko evropske skupnosti in Evropske komisije, ki da v nedavnih krizah ni najbolje odreagirala. Zato se danes soočamo z ohlajanjem gospodarstva, je menil minister.

Predsednica upravnega odbora Celjskega sejma Ermenc Pangerl je danes izpostavila pomen sejma in izzive obrtnikov in podjetnikov, celjski župan Kovač pa pomen Celja kot sejemskega mesta. Mos se je v letih iz obrtnega sejma prelevil v stičišče gospodarstva, kar je izrednega pomena za Slovenijo in širšo regijo, je podčrtal.

Vodstvo družbe Celjski sejem pričakuje podobno število obiskovalcev kot lani, okrog 65.000. Posebna gostja bo država Ukrajina, ki ji je Celjski sejem omogočil brezplačno predstavitev nekaj njenih podjetij.

Na skupnem razstavnem prostoru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v času sejma bodo svoje aktivnosti, programe in storitve med drugim predstavljali tudi Javna agencija Spirit Slovenija, Slovenska turistična organizacija (STO), Slovenski podjetniški sklad in Urad RS za intelektualno lastnino, ki bodo z interaktivnimi vsebinami poskušali obiskovalce čim bolj aktivno vključiti v dogajanje na razstavnem prostoru.

Na razstavnem prostoru se bodo obiskovalcem v pogovorih pridružili tudi predstavniki številnih podjetij, tudi tistih iz družine ambasadorjev slovenskega gospodarstva, ki so bili izbrani v sklopu komunikacijske kampanje I feel Slovenia. Green. Creative.

Pogovori s predstavniki Elana, Alpine, Eque in Malih junakov naj bi obiskovalcem Mosa razkrili, kako uspeti na globalnem trgu.

Han se je na odprtju sejemske stojnice ministrstva zahvalil svojim predhodnikom, ki da so gradili slovensko gospodarstvo. “Na to gospodarstvo smo lahko kljub vsem krizam absolutno ponosni in mislim, da lahko s takšnimi druženji, ne glede na politično stranko, samo napredujemo,” je še dejal.

OZS se bo na sejmu predstavila s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter poslovni partnerji, in sicer na več kot 830 kvadratnih metrih. Tudi letos bosta v ospredju Ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, na katerem pričakujejo več kot 100 podjetnikov iz 10 držav.

COMMENTS

Wordpress (0)