(V ŽIVO) Začenja se 18. Blejski strateški forum – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Začenja se 18. Blejski strateški forum

(V ŽIVO) Začenja se 18. Blejski strateški forum

Na Gorenjskem se danes začenja 18. Blejski strateški forum (BSF). Na tem uveljavljenem mednarodnem srečanju organizatorji letos pričakujejo okoli 3000 gostov z vsega sveta. Dvodnevni dogodek pa bo imel po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji tudi humanitarno noto, saj bodo vsi udeleženci lahko prispevali v sklad za obnovo.

BSF je osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga vsako leto konec poletja gosti Slovenija. Naslov tokratnega foruma je Solidarnost za globalno varnost.

https://twitter.com/DritanAbazovic/status/1695875956043403553

https://twitter.com/KristoBorjana/status/1695848868959633589

V dveh dneh se bo na Bledu zvrstilo 32 panelov, na katerih bo nastopilo preko 200 govorcev. Udeležbo je potrdilo osem predsednikov vlad, tri predsednice držav, predsednik Evropskega sveta, 13 ministrov za zunanje zadeve ter številni predstavniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki.

Srečanje se bo popoldne začelo z nagovoroma premierja Robert Goloba in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Sledil bo panel voditeljev s predsedniki vlad Črne gore, BiH, Bolgarije, Severne Makedonije, Kosova, Hrvaške in Albanije.

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo nato s kolegi in kolegicami iz Švice, Južne Koreje, Jordanije in Kanade ter visokimi gosti iz Velike Britanije, Indije in Kitajske razpravljala o prihodnosti multilateralizma v večpolarnem svetu.

Vsi udeleženci foruma bodo lahko prispevali v sklad za obnovo po poplavah, ki ga ustanavlja vlada, obenem bo forum priložnost za dvostranske pogovore s predstavniki drugih držav o morebitni nadaljnji pomoči.

Dobrodelno bosta obarvana tudi koncert, ki ga bo zvečer gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar, in donatorska večerja z gospodarstveniki, ki jo bo prav tako danes gostil premier Golob. Golob, Fajon in Pirc Musar bodo imeli ob robu BSF tudi vrsto bilateralnih srečanj.

Dogajanje ob otvoritvi foruma bomo prenašali v živo na Topnews.si in TopTV.si.

COMMENTS

Wordpress (0)